Mbi të gjitha, kam frikë për mesazhin që po u përcjellim fëmijëve tanë, kur përballen me një rrezik. Në vend të arsyes, racionalitetit, mendjes së hapur dhe altruizmit, po u themi që të panikosen, të kenë frikë, të jenë dyshues, reagues dhe egoistë. Covid-19 nuk ka ikur dhe nuk do të ikë së shpejti. Ai do të vijë në...
Reagimet e njerëzve ndaj kësaj krize, përfshijnë frikë, nervozizëm dhe parehati. Disa njerëz kanë edhe vështirësi me gjumin si dhe me koncentrimin. Frika e kontaktit me të tjerët, frika për të udhëtuar me transport publik dhe për të qëndruar në vende publike është rritur, ndërsa janë vërejtur edhe disa simptoma fizike si dhimbje stomaku dhe rrahje të parregullta të...
Pak muaj mëparë, pas goditjes së papritur që pësova, u detyruan të vendosnin dy unaza në zemrën time. Ishte gjithçka aq e papritur, saqë unë vetë, isha personit i fundit në botë që mund ta mendoja ndonjëherë që do të më ndodhte diçka e tillë. As që më shkonte mendja fare. Një muaj pas ndërhyrjes, mjeku pyeti se si...
Njihja një grua që kishte frikë t’u tregonte njerëzve atë që donte. Ajo nuk dinte të thoshte jo. U ngatërrua në një rrjetë detyrimesh, ankthi dhe gënjeshtrash të bardha. Isha unë. Gjëja më e keqe ishte se as nuk kuptoja çfarë po bëja. Mendova se dija të thoja “jo”, por nuk mund të kujtoja herën e fundit që e kisha...
Gjumi është një shpëtim efektiv dhe i pranueshëm nga mendimet e tepërta dhe ankthi. Tani ka një studim që konfirmon këtë. Sipas këtij studimi, gjumi i thellë i natës mund të rezultojë në uljen e efekteve të ankthit gjatë natës. Hulumtimi nxjerr në pah disa lidhje të rëndësishme midis ankthit dhe gjumit ose mungesës së tyre. Për më tepër përsërit...

STRESI

0
Disa njerëz mendojnë se të kesh rolin e psikologut, duhet të kesh lexuar e përvetësuar mijëra faqe nga literatura psikologjike. Nuk është e thënë të jetë kështu, pasi ka edhe të ashtuquajtur “psikologë popullorë”, njerëz të mençur , të cilët e thonë bukur fjalën e duhur e të lehtësojnë si me “magji”.   Disa njerëz mendojnë se të kesh rolin e...
Fobia është një lloj çrregullimi kur një individ përjeton frikë ekstreme, irracionale për një situatë, krijesë të gjallë, vend ose objekt. Renditja e të gjitha fobive që ekzistojnë nuk është e mundur, por mund të jetë e dobishme të shihni këtë listë të disa prej fobive më të shpeshta.   1. Peladophobia – Frika nga njerëzit qerosë 2. Pogonophobia – Frika nga mjekra 3. Defecaloesiophobia – Frika nga “nevoja e...
  ankthit të përgjithësuar, sipas definicionit të profesorit të psikiatrisë, Malcolm Lader, është shqetësimi i tepruar dhe jo i duhur, i cili është këmbëngulës dhe nuk kufizohet vetëm në rrethana të dhëna. Secili prej nesh është ballafaquar në jetë me nervozizëm para provimit, takim të rëndësishëm në punë apo vendim të rëndësishëm jetësor. Ndjenja e sëkëlldisë, shqetësimit, por edhe stresit...
Sulmet e panikut janë çrregullime emocionale që karakterizohen me shfaqje të papritur të simptomave të pakëndshme që shpejtë rriten dhe çojnë në frikë dhe më të madhe. Ata ndikojnë negativisht në kryerjen e aktiviteteve të përditshme dhe për shumicën e njerëzve është shumë vështirë të përballen me këta sulme pa ndihmën e dikujt.   Simptomat e sulmeve të panikut Shenjat që tregojnë...

Ankthiozi

0
  ankthiozi, ose, të një personi të mbindjeshëm, i cili, për një gjë më të voglën,e bën atomin kozmos, edhe pse, në të shumtën e rasteve mbi 90 % te mendimeve dhe të parashikimeve të këtyre personave, dalin krejt te pasakta, por edhe mendimet janë të pa baza. Cfarë është ankthi ? Ankthi është një emocion natyral, i dobishëm për përshtatjen e...