Shumë nga njerëzit ditët me shi i kalojnë duke qëndruar të mbyllur në shtëpi, por ka edhe të tjerë që dalin në natyrë dhe shijojnë pamjet e shiut. Aktivitetet qetësuese që mund të bëni në këto ditë me shi, kur xhamat vishen me avull dhe shtëpia mbushet me tingullin e pikave të shiut janë të ndryshme. Disa nga gjërat që mund...
Depresioni është një gjendje mendore e karakterizuar nga ndjesia e zgjatur e dëshpërimit, pamjaftueshmërisë dhe fajit, si dhe e shoqëruar me humbje të energjisë dhe çrregullime të oreksit dhe gjumit. Disa nga shenjat e përditshme që shfaq një person që vuan nga depresioni, janë: – qëndrimi në shtrat gjithë ditës si të mërzitur, ose duke qarë pa arsye. – refuzon të...
Sipas ekspertëve çelësi ndodhet në frikërat tuaja. Nga jashtë vetësabotimi duket se është një problem me një zgjidhje të lehtë. Nëse e kuptoni në kohë se po lini të ikin mundësi për të patur një jetë më të mirë përqëndrohuni së brendshmi dhe hidhni të gjitha pasiguritë në kosh, por problemi është më shumë kompleks. Të kuptoni se pse po...
Evitoni kafenë, alkoolin dhe duhanin. Evitojini, ose të paktën reduktoni sasinë e nikotinës, kafesë, apo alkoolit që konsumoni përditë. Kafeina dhe nikotina janë stimulantë që rrisin nivelet e stresit, në vend që t’i ulin ato. Alkooli sillet si antidepresant, kur merret në sasi të larta, por në sasi të ulëta ai i mban të larta nivelet e stresit.   Përfshihuni...
Ndërsa koronavirusi i ri filloi të përhapej me shpejtësi në të gjithë botën në shkurt, Organizata Botërore e Shëndetësisë, përdori termin “infodemi”, për të përshkruar informacionet dhe keqinformacionet që po qarkullonin rreth tij. Shumë thashetheme, të pavërteta dhe mite filluan të xhironin nëpër botë. Shumë ekspertë dhe gazetarë kanë punuar për t’i çmontuar këto të pavërteta. Gjithsesi jo të...
Momentet e vështira  janë pjesë e jetës dhe ndikojnë në disponimin jo të mirë e në disa raste në disponim depresiv. Çka ndodhë kur këto momente zgjasin më shumë, kur as vet nuk jemi të sigurt se çka në të vërtet do të ndodhë dhe deri kur kjo gjendje do të zgjatë Mendimi në vetizolim, frikë, ankth e depresion, shumicën...
Pandemia aktuale koronavirus (COVID-19) po prezanton një realitet të veçantë dhe të pazakontë. Kjo po arrin të prekë njerëzit si nga aspekti fizik edhe ai psikik Përballë një konteksti të tillë, shumë njerëz do të shfaqin reagime të stresit, ankthit dhe depresionit si dhe çrregullime tjera psikologjike. Mobilizimi sa më adekuat do të ndikoj në siguri të individit dhe shoqërisë. Zakonisht...
Në një moment gjatë viteve 1650, filozofi dhe matematicieni francez Blaise Pascal shënoi një nga aforizmat më të pazakonta të të gjitha kohërave: “Burimi i të gjithë palumturisë së njeriut është mos aftësia e tij për qëndruar i qetë, vetëm në dhomën e tij.” Me të vërtetë? Padyshim që të qenit i qetë në dhomë duhet të jetë fillimi i...
Koronavirusi e ka zhytur botën në paqartësi, teksa zhvillimet e vazhdueshme rreth pandemisë përcillen me lajme. E tërë kjo është duke lënë pasoja mbi shëndetin mendor të njerëzve, posaçërisht atyre që tashmë kanë probleme me ankth dhe çrregullim obsesivo-kompulsiv (OCD). Të jesh i shqetësuar me lajmet është gjë e kuptueshme, por për shumë njerëz, një gjë e tillë vetëm sa...
Mllefi është një emocion i fortë. Mund të ketë rezultate destruktive edhe për ju edhe për ata që i doni. Mllefi i pakontrolluar mund të shpjerë deri te fjalosja, keqtrajtimi fizik, sulmi ose deri te vetëlëndimi. Përkundrazi. Nëse e kontrolloni mirë mllefin, ai mund të jetë një emocion i dobishëm, që ju motivon të bëni ndryshime pozitive. Hidhërimi shkakton reaksion...