Ka qëndrime, sjellje karakteristike që zbulojnë njerëz që nuk janë dashur si fëmijë. Angela Osvalt, Ph.D argumenton se “fëmijët, përveç ushqimit, veshjeve dhe strehimit, kanë nevojë për diçka tjetër. Mbështetja e tyre kryesore është afektive dhe psikologjike, sepse nëse nuk ndjehen të dashur ata do të tregojnë mangësi afektive si të rritur”. Truri i fëmijës: vitet e fëmijërisë së hershme...
Të jesh në gjendje të dallosh pabesinë e partnerit mund të jetë shumë e komplikuar. Po, sepse “ai” ose “pabesia” i tij mund të marrin shumë forma të ndryshme, në një çift. Nga libri “Tradhtar i ndyrë. Si të dallosh gjurmët e tradhtisë!” nga Alberto Caputo, Alessandro Calderoni, Silvia Jun e Paolo Baron 3 llojet e tradhëtarëve të përsosur Ndër sugjerimet e...
Rodolfo Llinas është një neuroshkencëtar kolumbian që ia ka kushtuar pjesën më të madhe të jetës studimeve të trurit. Ka drejtuar programin Neurolab të Nasës dhe akutalisht është drejtor në departamentin e psikologjisë dhe neuroshkencës së universitetit në Nju Jorku. Para do kohësh ka dhënë një intervistë që ka befasuar shumë për koncepte të tilla si besnikëria, dashuria dhe...
Dikur jetonte një biznesmen mjaft i suksesshëm, i cili kishte një djalë dembel dhe të pakujdesshëm. Ndaj, i ati donte t’i mësonte të birit një mësim të vlefshëm mbi paranë. Ai i tha të birit: “Nga tani, ti do të hash darkë, vetëm nëse arrin të fitosh diçka i vetëm përgjatë ditës”. I biri i tij në fillim kundërshtoi duke...
Prindërit e përgjegjshëm do të bënin gjithçka për të rritur një fëmijë të lumtur dhe të suksesshëm, por ndonjëherë ata dështojnë. Gabimet e prindërve mund t’i bëjnë fëmijët të fillojnë të analizojnë ngjarjet që ndodhin rreth tyre dhe të krijojnë një botëkuptim që ndikim të fuqishëm në jetën e tyre të ardhshme. Ne dëshirojmë që kjo botë të jetë...
Shumë nëna ëndërrojnë të kenë një fëmijë gjenial. Por, pavarësisht nga të gjitha këshillat dhe truket për edukimin e fëmijëve, nuk ka një libër që të mëson saktë si ta rritësh një fëmijë. Nga ana tjetër, disa prindër nuk e kanë të nevojshme të lexojnë artikuj psikologjikë dhe forume prindërore, dhe shpesh herë rezulton që fëmijët e tyre shpesh...
Sipas statistikave, pothuajse çdo prind është i bindur se po bën punën e duhur për rritjen e fëmijës dhe për t’i dhënë atij/asaj mësime të vlefshme. Por në fakt nuk është kaq e thjeshtë. Shumicën e kohës, të rriturit nuk mund t’i kontrollojnë emocionet e tyre dhe i dënojnë fëmijët e tyre më shumë se sa e meritojnë. Kjo, nga ana...
Prindërit janë të ngarkuar me detyrën e vështirë të rritjes së fëmijëve të vegjël. Këta njerëz të vegjël mësojnë të gjitha llojet e gjërave nga prindërit e tyre. Por më e rëndësishmja, fëmijët mësojnë se si t’i trajtojnë njerëzit e tjerë. Rritja e një fëmije që mund të konsiderohet “i sjellshëm” mund të duket e lehtë, por shumë prindër mund...
Ju mund të jeni të prirur të krijoni një orar minutë pas minute për fëmijët tuaj. Keni shpresa të mëdha për orë të tëra të mësuari, përfshirë aktivitete në internet, eksperimente shkencore dhe raportime librash. E kufizoni teknologjinë deri sa të jetë bërë çdo detyrë! Por dëgjoni pak… Fëmijët tanë janë aq të frikësuar, sa edhe ne në këto momente....
Prindërit janë të ngarkuar me detyrën e vështirë të rritjes së fëmijëve të vegjël. Këta njerëz të vegjël mësojnë të gjitha llojet e gjërave nga prindërit e tyre. Por më e rëndësishmja, fëmijët mësojnë se si t’i trajtojnë njerëzit e tjerë. Rritja e një fëmije që mund të konsiderohet “i sjellshëm” mund të duket e lehtë, por shumë prindër mund...