Që në zanafillë të studimeve të tyre, shumë teoricienë që janë marrë me zhvillimin e fëmijës. I është kushtuar një vëmendje të posaçme llojit të lidhjes që formohet mes fëmijës dhe përkujdesësit të tij/saj parësor që në të shumtën e rasteve është nëna.  Megjithatë vetëm Xhon Bolbi (John Bowlby 1969) ndërtoi një sistem të tërë teorik mbështetur te kjo...
Mediat sot janë mbushur me njerëz që kanë jetuar një gënjeshtër. Elizabeth Holmes, sipërmarrësja e bioteknologjisë, në vitin 2015 u shpall miliarderja femër më e re dhe më e pasur. Ajo tani përballet me 20 vjet burg për mashtrim. Më pas është Anna Sorokin – e njohur ndryshe si Anna Delvey, e cila pretendoi se ishte një trashëgimtare gjermane e...
Nëse jeni përgjegjës për fëmijën tuaj, a do të thotë kjo se ju jeni përgjegjës për sjelljen, notat, martesën e tyre ndërsa rriten? Prindërimi është gjithmonë në zhvillim, por ndonëse flitet shumë për mënyrat e shëndetshme të rritjes së fëmijëve, prindërit e gjeneratave të reja vazhdojnë të bien në “kurth” me format e gabuara që ndjekin, ndonëse janë më shumë...
Përmirëso dietën tënde “mendore”. Çdo gjë ndryshon në momentin që kupton se dieta nuk ka të bëjë vetëm me atë çfarë ha. Ajo përfshin atëçfarë sheh, çfarë lexon, çfarë ndjek dhe personat, me të cilët e kalon kohën. Nëse synimi yt është të kesh një mendje të shëndetshme, mos u ndal vetëm me heqjen nga vaktet e përditshme të ushqimeve jo tëshëndetshme.   Lëri të tjerët të dështojnë. Shëndeti yt mendor është shumë më i rëndësishmëm se karriera, paratë, opinionet e të tjerëve, humori i partnerit tënd apo dëshirat...
Të moshuarit që e nënvlerësojnë gjendjen e tyre shëndetësore shkojnë më rrallë te mjeku. Por kjo mund të ketë pasoja të rënda për shëndetin e tyre. Për shembull, në rastin kur sëmundjet e rënda zbulohen kur është tashmë shumë vonë. Në të kundërt, njerëzit që mendojnë se janë më të sëmurë nga sa janë në të vërtetë, shkojnë më shpesh tek mjeku. Kjo është ajo...
Nëse zgjoheni rregullisht në orën 3 ose 4 të mëngjesit, nuk jeni të vetëm. Kjo është një dukuri e raportuar nga rreth 1 në 3 njerëz, dhe ndoshta më shumë që nga fillimi i pandemisë sëCovid-19. Sipas ekspertëve të gjumit, ajo lidhet me stresin, edhe pse jo drejtpërdrejt. “Të qenit i stresuar, nuk na bën të zgjohemi më shumë gjatë natës, por na bën më të vetëdijshëm se do të ndodhë diçka e tillë”-thotë Greg Marrej, drejtor i Qendrës për Shëndetin Mendor Suinbërn në Universitetin e Teknologjisë në Australi. “Në fakt ne zgjohemi shumë...
Kur njerëzit dëgjojnë fjalën “mirësjellje”, të gjithë menjëherë kujtojnë furishëm se si të mbajnë siç duhet një pirun dhe thikë ndërsa ulen në një tavolinë në një restorant. Por ajo që është gjithashtu e rëndësishme ajo se çfarë thotë një person dhe si e thotë atë. Në të vërtetë, në jetë ne shpesh i shkelim rregullat e të folurit pa...
Mos e teproni me ushqimin Fëmijët kanë një “sensor të brendshëm” që dërgon një sinjal në tru kur janë të uritur, të etur ose të ngopur. Nëse i detyroni të hanë më shumë, ju i ndryshoni këta receptorë natyralë, duke i bërë ata të hanë tepër. Kur kjo ndodh, fëmijët gradualisht fillojnë të injorojnë zërin e tyre të brendshëm dhe...
Emocionet nuk përjetohen njësoj nga të gjithë në shoqëri. Trishtimi është një ndjesi e përjetuar në mënyrënegative, ku shumica mundohen ta fshehin, pasi kanë në mendje konceptin se po të shfaqen me sytë me lot e të trishtë, do të konsiderohen si të dobët e të pasigurtë. Por pse personat që qajnë shpesh, janë më tëqëndrueshëm emocionalisht?   Nuk ke pse të mundohesh t’i fshehësh emocionet e tua. Nuk ka arsye pse ta fshehësh trishtimin. Vetëm personat e sigurtë në vetvete, me një inteligjencë të madhe emocionale,...
Derisa ne të gjithë i respektojmë të pasurit dhe të famshmit, ne ende supozojmë se rruga e tyre drejt suksesit ishte mjaft komplekse dhe e ndërlikuar. Por disa nga zakonet e tyre ne mund t’i adoptojmë në jetën tonë. Në fakt, pas pesë vitesh kërkime për milionerë, autori Tom Corley zbuloi se pothuajse gjysma e tyre u zgjuan të...
- Advertisement -

RECENT POSTS

MOST POPULAR ARTICLES

TRENDING NOW

Error decoding the Instagram API json