Një pyetje që shpesh na mundon është: “Si ta inkurajojmë dikë të ndryshojë?”.   Përgjigja e shkurtër është se njerëzit ndryshojnë vetëm kur të jenë gati. Por kjo çon në një pyetje tjetër: “Kur janë njerëzit të gatshëm të ndryshojnë?”. Përgjigjen e këtyre pyetjeve dhe më shumë se kaq, e jep psikologia Ricky Derisz, teksa flet për “Goalcast”. Ja çfarë thotë ajo: Për...
Çrregullimi bipolar karakterizohet nga luhatjet e fuqishme të humorit prej depresionit në mani. Kur mund të dyshojmë për praninë e çrregullimit bipolar? Nëse përjetoni periudha të fuqishme depresioni të pasuara këto nga periudha ngazëllimi dhe energjie të shtuar apo ndryshe e quajtur mani. Nëse dikush tjetër në familjen tuaj vuan nga çrregullimi bipolar do të keni më shumë gjasa për...
Një herë kam dëgjuar një aktor (emri të cilit fatkeqësisht nuk po mundem t`a kujtoj) teksa fliste mbi mënyrën se sie trajtoi frikën e tij për t’u shfaqur në emisione televizive për të promovuar filmat e tij. “Kam frikë për vdekje se mos do të jem tërësisht i mërzitshëm, apo se mos them idiotësira”- tha ai. “Prandaj në vend të...
Shqetësimi dhe mendimi i tepërt janë pjesë e përvojës njerëzore, por nëse lihen të pakontrolluar, ato mund të dëmtojnë mirëqenien tuaj. Të qëndroni në të njëjtat mendime madje mund të rrisë rrezikun për kushte të caktuara të shëndetit mendor, sipas një studimi të vitit 2013. Pra, çfarë duhet të bëjë një person që mendon shumë? Hap prapa dhe shiko se...
Në mënyrë të përgjithshme, një dëlir i madhështisë lidhet me besimin ose përshtypjen që ka një person, të cilat janë në kundërshtim me realitetin dhe argumentimin racional Një dëlir i madhështisë (iluzion) i bën këta njerëz të besojnë se kanë aftësi dhe/ose fuqi të veçanta. Shumë lloje të çrregullimeve të shëndetit mendor, të klasifikuara si çrregullime psikotike, mund të shkaktojnë iluzione,...
Ka shumë njerëz toksikë në këtë botë dhe shanset janë, që ju keni ndeshur në shumë prej tyre. Disa prej tyre mund të duket miqësorë në fillim, por ky është vetëm një truk për t’ju mashtrojnë, me qëllim që të shohin se çfarë mund të marrin më vonë nga ju. Këta njerëz kanë qëllime të këqija, ata nuk duan...
Konsiderohet nga shumëkush si sëmundja e shekullit, edhe pse pak njerëz e njohin dhe e dallojnë atë: po flasim për sindromën e piedestalit. Ekziston një vijë shumë e hollë që ndan vetëvlerësimin dhe mendjemadhësinë, shkelja e saj mund të çojë në sindromën e piedestalit, sëmundje që i bën njerëzit të ndjehen thuajse një hyjni, kur në realitet, mbase, ata nuk...
  Njerëzit me çrregullim personaliteti Skizoid zakonisht shkëputen nga marrëdhëniet shoqërore për periudha të gjata kohore. Ata kanë vështirësi të shprehin emocionet e tyre, kanë një dëshirë minimale për intimitet dhe shmangin marrëdhëniet e ngushta me të tjerët, me çdo kusht. Albert Einstein dhe Bill Gates janë dy individë të mirënjohur që kishin “Schizoid Personality Disorder” (SPD). Simptomat e zakonshme As nuk...
Këto besime të shtrembëruara janë pothuajse universale dhe në mënyrë të pashmangshme thyejnë shanset e lumturisë dhe suksesit. Vetëm për shkak se keni një mendim nuk e bën atë të vërtetë. Jeta juaj përjetohet deri në këtë pikë – e mirë apo e keqe – jepuni ngjyrë mënyrës se si i perceptoni njerëzit në mendjet tuaja dhe gjërat që...
Si përkufizohet narcizmi? “Narçizët kanë vetëbesim të ulët, por zakonisht janë shumë të suksesshëm. Ata ndjehen të fuqishëm; ata i japin rëndësi vetes; ata dëshirojnë admirim dhe nuk kanë ndjeshmëri. Ata janë gjithashtu shfrytëzues dhe ziliqarë. Tipat keqadashës nuk e harrojnë kurrë një mospërfillje. Ata do t’ua kthejnë “borxhin” edhe dhjetë vite më vonë, por ata veprojnë në mënyrë të përkryer...
- Advertisement -

RECENT POSTS

MOST POPULAR ARTICLES

TRENDING NOW