Komunikimi efektiv me njerëzit tanë është shumë i rëndësishëm. Po aq i rëndësishëm është komunikimi midis prindërve dhe fëmijëve, sepse është një gur themeli i ndërtimit të një marrëdhënieje të shëndetshme. Prindërit nuk duhet të kufizohen në kujdesin e fëmijës por duhet të angazhohen në atë mënyrë që fëmija të zhvillohet pa probleme por edhe të krijojë një personalitet të...
Që në zanafillë të studimeve të tyre, shumë teoricienë që janë marrë me zhvillimin e fëmijës. I është kushtuar një vëmendje të posaçme llojit të lidhjes që formohet mes fëmijës dhe përkujdesësit të tij/saj parësor që në të shumtën e rasteve është nëna.  Megjithatë vetëm Xhon Bolbi (John Bowlby 1969) ndërtoi një sistem të tërë teorik mbështetur te kjo...
Nëse jeni përgjegjës për fëmijën tuaj, a do të thotë kjo se ju jeni përgjegjës për sjelljen, notat, martesën e tyre ndërsa rriten? Prindërimi është gjithmonë në zhvillim, por ndonëse flitet shumë për mënyrat e shëndetshme të rritjes së fëmijëve, prindërit e gjeneratave të reja vazhdojnë të bien në “kurth” me format e gabuara që ndjekin, ndonëse janë më shumë...
Të moshuarit që e nënvlerësojnë gjendjen e tyre shëndetësore shkojnë më rrallë te mjeku. Por kjo mund të ketë pasoja të rënda për shëndetin e tyre. Për shembull, në rastin kur sëmundjet e rënda zbulohen kur është tashmë shumë vonë. Në të kundërt, njerëzit që mendojnë se janë më të sëmurë nga sa janë në të vërtetë, shkojnë më shpesh tek mjeku. Kjo është ajo...
Mos e teproni me ushqimin Fëmijët kanë një “sensor të brendshëm” që dërgon një sinjal në tru kur janë të uritur, të etur ose të ngopur. Nëse i detyroni të hanë më shumë, ju i ndryshoni këta receptorë natyralë, duke i bërë ata të hanë tepër. Kur kjo ndodh, fëmijët gradualisht fillojnë të injorojnë zërin e tyre të brendshëm dhe...
Nëse shihni një nënë të lodhur në rrugë, duhet t’i thoni se jam shumë krenar për të. Thjesht roli i saj si nënë, duhet ta bëjë tëndihet e lumtur, pavarësisht fjalëve të të tjerëve. Të gjithë e dimëse sa mundohet çdo nënë për t’ia dalë mbanë, që nga momenti i lindjes e deri në fund të jetës së saj… Kur...
Të gjithë prindërit duan të kenë fëmijë të mrekullueshëm, ata duan që ata të jenë të sjellshëm si fëmijë dhe të jenë njerëz të përgjegjshëm dhe të dobishëm për shoqërinë si të rritur. Sidoqoftë, ata shpesh bëjnë shumë më tepër përpjekje për të planifikuar të nesërmen, sesa të mbjellin themelet e duhura në të tashmen ku janë. Disa prindër...

Prindi ankthioz

0
Prindërit ankthioz kanë një lloj imagjinate aq të gjallë sa shpesh mund të kthehet në problem serioz për fëmijët e tyre Ata shqetësohen për çfarëdo lloj gjëje- duke filluar që nga ndikimi që do të ketë moti mbi të vegjëlit e deri tek sesi po shkon prindërimi i tyre. Ky lloj ankthi, kur kalon nivelet normale mund të kthehet në...
Një pjesë e madhe e prindërve bëjnë pyetje sesi mund të rrisin përqendrimin e fëmijëve të tyre në detyrë, sesi të mbajnë rradhën, të respektojnë të tjerët përgjatë të folurit, të mos përplasin dhe hedhin gjërat sa herë që nuk iu pëlqen diçka dhe të mos pengohen gjatë kohës që po mësojnë një aftësi të re.  Më poshtë do...
Sipas udhëzimeve ndërkombëtare lidhur me shëndetin e fëmijve, këshillohet që ata të kryejnë 60 minuta aktivitet fizik të moderuar në ditë. Kjo mund të tingëllojë shumë e vështirë për prindërit, por nuk bëhet fjalë për ushtrime intese siç mund të përytyrohen ato në plasestër. Ushtrimet fizike mund të jenë edhe zbavitëse, argëtuese, qoftë edhe duke kërcyer me mzuikë në...
- Advertisement -

RECENT POSTS

MOST POPULAR ARTICLES

TRENDING NOW

Error decoding the Instagram API json