Nëse i kontrolloni fëmijët tuaj më shumë se ç’duhet, i bëni ata gjithnjë e më pak kreativë. Këtë e konfirmon psikologu Peter Gray nga “Boston college” në një artikull për “Creativity research journal”, pas kryerjes së një testi tek fëmijët. Në përfundim të testit, rezulton se fëmijët e ditëve të sotme kanë më pak aftësi krijuese, janë më pak energjikë...
Me mbylljen e shkollave në vend dhe udhëzimet për të qëndruar brenda shtëpisë në këtë periudhë karantinimi, shumë prindër po përballen me sfidën për të mbyllur fëmijët e tyre “brenda katër mureve”. Përveç një sërë aktivitetesh të tjera që ekspertët këshillojnë të përfshihen në rutinën e fëmijëve gjatë kësaj periudhe, një aktivitet që patjetër duhet të bëhet pjesë e...
Është një metodë “revolucionare” vëzhgimi, mbështetje dhe të mësuari për fëmijët. Mban emrin e studiueses dhe pedagoges italiane që e konceptoi dhe e vuri në jetë, Maria Montessori. Bazohet mbi praktika edukimi të mbështetura në krijimtari, origjinalitet, në zgjidhjen e problemeve dhe në aftësimin e shprehive të jetës së përditshme. Të mësuarit Montessori është i përqendruar tek puna dhe kërkimi individual...
Prindërit duan që fëmijët të rriten të lirë, që  të gjejnë rrugën e tyre dhe të krijojnë identitetin e vet në një mënyrë natyrale. Sidoqoftë, është e nevojshme të vendosen një sërë kufijsh, pasi këto janë një mënyrë për t’i udhëhequr ata në mënyrë që ata të jenë të lirë dhe të dinë të jetojnë me respekt dhe harmoni...
Shumica e prindërve janë të vetëdijshëm për pasojat negative të përdorimit të ndëshkimit fizik për të edukuar fëmijët e tyre. Kjo strategji, e cila mund të variojë nga shuplakat dhe goditjet deri tek rrahjet e plota, është treguar se lë gjurmë të thella jo vetëm fizikisht, por edhe psikologjikisht. Ndëshkimi fizik mund të dëmtojë vetëvlerësimin e fëmijëve, duke krijuar...
Kur lind një fëmijë, një grua e vendos fëmijën e saj në qendër të gjithçkaje, duke i përkushtuar kujdes dhe përkëdhelje. Nuk është thjesht një çështje emocionale ose psiko-sociale: është sistemi nervor ai që stimulon instinktin e nënës, duke i dhënë secilës grua “komandën” për t’u kujdesur vetë për foshnjën e saj. Kjo u demonstrua nga hulumtimi i kryer...
A ka ndonjë sekret për një martesë të qëndrueshme? Një studim amerikan i kryer nga Karl Pillemer, i cili zgjati katër vjet, çoi në një lloj vademecum bazuar në përvojën e disa çifteve: përbërës të thjeshtë, por jo në të vërtetë. Flokë të bardhë, duke ecur në park, dorë për dore. Ku ka imazh më të qetë të dy...
Që kur u bëra nënë, nuk mendoj se jam ndjerë kurrë kaq e përhershme në kohë – kohë për familjen time, veten time, miqësitë, punët e shtëpisë, etj. Është e panevojshme të thuash, ky postim që kursen kohën e mamasë është më shumë se dy vjet në proces. Është një listë kryesore e ideve nga miqtë e rinj të mamasë,...
Kjo është thënë nga një studim i Universitetit Jönköping , Suedi . Analiza ka  përfshirë fëmijët pesë vjeç në rastet familjare kritike , trupi i fëmijëve ka treguar më pak rezistence ndaj agjenteve patogjenë Stresi i familjes ” godet ” sistemin imunitar të femijve. Një stres i larte ne familje  mund të ndikojë në sistemin imunitar të fëmijëve . Kjo...
Femijet jane viktima te stresit si edhe te rriturit, por ai kalon si i padukshem. Ne ditet tona ritmi i jetes eshte me i shpejte dhe ndryshimet ndodhin ne menyre me te shpeshte dhe me te shpejtuar. Ka faktore te shumte qe shtojne stresin ne jeten e femijerise. David Elkind autor i librit “the hurried child” mbeshtet idene se...
- Advertisement -

RECENT POSTS

MOST POPULAR ARTICLES

TRENDING NOW

Error decoding the Instagram API json