HomeProgrami i edukimitNdërtimi i familjesInstinkti i mëmësisë është në trurin e çdo femre
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Instinkti i mëmësisë është në trurin e çdo femre

Kur lind një fëmijë, një grua e vendos fëmijën e saj në qendër të gjithçkaje, duke i përkushtuar kujdes dhe përkëdhelje. Nuk është thjesht një çështje emocionale ose psiko-sociale: është sistemi nervor ai që stimulon instinktin e nënës, duke i dhënë secilës grua “komandën” për t’u kujdesur vetë për foshnjën e saj. Kjo u demonstrua nga hulumtimi i kryer nga ekspertë nga Universiteti i Massachusetts Amherst, botuar në revistën “eNeuro”.

I porsalinduri vjen i pari

Çdo grua, kur lind një fëmijë, tërë energjinë dhe vëmendjen e saj ia kushton fëmijës. Ajo kujdeset pothuajse ekskluzivisht për të porsalindurin, duke lënë pas dore detyra të tjera normale siç janë shtëpia ose puna. Instinkti i nënës nuk motivohet nga zakonet shoqërore ose afektiviteti i thjeshtë, por nga një mekanizëm kompleks neurobiologjik, thelbësor për zhvillimin e shëndetshëm fizik dhe njohës të foshnjës. E gjithë kjo ndodh sepse gjendja e mëmësisë fillon të kontrollojë zonat e trurit që rregullojnë vendimet e jetës së përditshme. Gruaja ndjen impulsin kryesor për t’u kujdesur për foshnjën, duke iu përkushtuar kujdesit të tij dhe duke vendosur çdo detyrë tjetër në plan të dytë.

Gjithçka fillon me sistemin nervor

Ekspertët amerikanë, duke kryer një hulumtim të gjatë mbi minjtë, kuptuan se kur duhet të merren vendime, korteksi paraballor aktivizohet, i cili filtron mesazhet e ndryshme që vijnë nga stimujt e jashtëm. Këto, duke arritur në tru, transmetojnë sinjale në sistemin nervor se me çfarë të merren. Korteksi prefrontal, në fakt, përcakton se çfarë është më e rëndësishmja dhe, për këtë arsye, kjo duhet të trajtohet në një mënyrë parësore. Shpesh ju duhet të zgjidhni midis stimujve të ndryshëm, të gjithë njësoj të fuqishëm dhe të kundërt. Kur bëheni nënë, për herë të parë apo edhe në shtatzënitë pasuese, një mekanizëm neuro-biologjik vë në lëvizje detyrën për kujdesin e foshnjës.

Një efekt më i fortë i kimikateve

Për demonstrimin e tyre, studiuesit morën një shkas nga një situatë në të cilën truri i gruas i nënshtrohet një stimuli shumë të fuqishëm, atë të ilaçeve të varësisë. Për të treguar se një rajon i trurit ende duhet të ketë përparësi në kujdesin e pasardhësve, studiuesit studiuan reagimet e disa minjve femra në një model laboratorik, për të kuptuar nëse instiktet e tyre amtare i shtynin ato në “dhoma” me këlyshët. Ekspertët inaktivuan përkohësisht disa rajone të lëvore paraballore me pak anestetik lokal. Ata më pas vlerësuan preferencën e minjve të tyre për këlyshët ose ilaçin. Para inaktivimit, 40 përqind e derrave të guinea preferonin të kalonin kohë në një dhomë të lidhur me kokainë, 40 përqind shkuan në një dhomë të lidhur me këlyshin e tyre dhe 20 përqind zgjodhën një dhomë neutrale.

Rendi i korteksit prelimbik

Kur studiuesit çaktivizuan lëvoren prelimbike të minjve, 78 përqind e tyre zgjodhën dhomën e kokainës dhe askush nuk zgjodhi dhomën e qenve. Kur lëvorja prelimbike u inaktivua, duke simuluar situatën neurobiologjike të mëmësisë, 71 përqind e minjve preferuan dhomën e qenve dhe askush nuk zgjodhi dhomën e kokainës. Ekspertët kanë arritur në përfundimin se gjatë muajve të parë të të qenit nënë, pas lindjes së një fëmije, truri zgjedh midis stimujve të ndryshëm të korteksit, duke përjashtuar çdo interes tjetër për të siguruar që përparësia absolute t’u jepet pasardhësve.

Të fundit