Sikur të mos mjaftonte sëmurja nga Covid-19, disa njerëz janë aq të pafat sa përjetojnë edhe simptoma negative edhe disa javë apo edhe muaj pas të ashtuquajturit shërim nga koronavirusi. Këto efekte që vazhdojnë për një kohë të gjatë përtej sëmundjes fillestare, janë të njohura nën termin “Covidi i Gjatë”, dhe shkencëtarët sapo kanë filluar të kuptojnë arsyet që e shkaktojnë atë. Sipas një studimi të ri nga Afrika e Jugut, kjo dukuri lidhet me mikro–mpiksjet evazhdueshme që bllokojnë molekulat inflamatore. Organizata Botërore e Shëndetësisë,vlerëson se 10–20 për qind e pacientëve me Covid-19, do të përjetojnë simptoma që zgjasin edhe për 1 muaj...
“Nuk ekzistonte asnjë minutë mërzitjeje. Gjatë verës ktheheshim në shtëpi vetëm për të ngrënë, apo kur na bërtiste nga dritarja e shtëpisë ndonjë i rritur. I ngjisnim shkallët e shtëpisë me nxitim, sepse shkonim në shtëpi përherë me vonesë, si dhe i mbanim fshehur këmbët me plagë nga rrëzimet, pasi ishte e ndaluar të lëndoheshe duke luajtur. Nëse prindërit e vinin re këtë gjë, e sigurtë nuk të lejonim më të dilje për tëluajtur ditën tjetër.   Kur hyje në shtëpi,...
Erik Erikson punoi si mësues. Megjithatë, pasi u takua me Anna Frojdin, ai filloi studimet në Institutin Analitik në Vjenë, i specializuar në psikoanalizën e fëmijëve. Një nga veprat e tij të mëdha ishte teoria e zhvillimit psikosocial e cila bazohej në fazat e zhvillimit. Edhe pse në këtë artikull nuk do të thellohemi në këtë, do të zbulojmë disa fraza...
Përditshmëria e punës na rrëmben të gjithëve dhe shpeshherë shpenzojmë orë të tëra duke qëndruar ulur në tavolinën e punës pa menduar se si mund të ndikojë në shëndetin tonë. Siç theksojnë ekspertët, një mënyrë jetese e ulur gradualisht mund të ketë efekte të dëmshme në trupin tuaj. Apnea e gjumit Kur uleni për orë të tëra, graviteti dhe qarkullimi i...
Bilanci – Një person që ka një goditje në tru shpesh fillon të ankohet për probleme të paqarta si humbja e ekuilibrit ose marramendja ose rëndimi i kokës Ata priren të mbahen për diçka ose të ulen. Problemet me sytë – Një person mund të ankohet se shikimi i tij/saj është i paqartë. Në këtë pikë ata mund të fajësojnë diçka si...
Prindërit janë personat më të rëndësishëm të jetës sonë dhe humbja e tyre është tepër e vështirë të pranohet e të përballohet. Një nga detyrat më të vështira të prindit të mbetur është t’i ndihmojnë fëmijët që të pranojnë humbjen e prindit tjetër. Fëmija e ka të nevojshme të mësohet ta pranojë humbjen e një personi të dashur, të...
Muajin që kaloi, më shumë se 100 milionë njerëz ndoqën serialin e tmerrshëm të Netflix, “Squid Game”. Çështja nëse dhuna në ekran, është apo jo negative për njerëzit, është studiuar gjerësisht nga eksprtët. Konsensusi është se ajo mund të ketë efekte negative. Por pyetja se përse tërhiqemi nga dhuna, ka marrë shumë më pak vëmendje. Vdekja, gjaku dhe dhuna, kanë...
Një studim i ri tregon sesi ritmet cirkadiane të qelizave të zemrës ndihmojnë në ndryshimin e funksionit të zemrës gjatë ditës, dhe mund të shpjegojë arsyen se pse punonjësit që punojnë në turnet e natës preken më së shumti nga problemet e zemrës. Shkencëtarët kanë treguar për herë të parë se qelizat e zemrës i rregullojnë vetë ritmet e tyre cirkadiane, nëpërmjet ndryshimeve...

Shqisa e 5

0
Sa shqisa ka një njeri i zakonshëm? Duke supozuar se i barazojmë shqisat me receptorët e tyre, siç janë retinat e syve dhe kokleja tek veshët, atëherë përgjigjja tradicionale ndaj kësaj pyetjeje është 5:shikimi, dëgjimi, prekja, nuhatja dhe shijimi. Ato quhen shqisat “eksteroceptive”, pasi mbledhin informacione mbi botën e jashtme. Por trupi jonë ka gjithashtu receptorë mbi ngjarjet që ndodhin...

Squid Game

0
Serialet televizive tashmë janë shndërruar në“objekte” gjeopolitike, pasi ata na tregojnë gjëra mbi botën, por edhe sepse janë një përbërës i fuqisë së butë, pra i aftësisë së shteteve për të bindur dhe ushtruar ndikim kulturor tek të tjerët pa përdorur forcë. “Squid Game”(Loja e Kallamarit) ka gjithçka që duhet për të gjetur hapësirë ​​në revistat gjeopolitike. Për ata që nuk e...
- Advertisement -

RECENT POSTS

MOST POPULAR ARTICLES

TRENDING NOW

Error decoding the Instagram API json