HomeBotimeHulumtimeQëndrimi gjatë ulur
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Qëndrimi gjatë ulur

Përditshmëria e punës na rrëmben të gjithëve dhe shpeshherë shpenzojmë orë të tëra duke qëndruar ulur në tavolinën e punës pa menduar se si mund të ndikojë në shëndetin tonë. Siç theksojnë ekspertët, një mënyrë jetese e ulur gradualisht mund të ketë efekte të dëmshme në trupin tuaj.

Apnea e gjumit

Kur uleni për orë të tëra, graviteti dhe qarkullimi i reduktuar i gjakut mund të shkaktojnë mbajtjen e lëngjeve në ekstremitetet e poshtme. Kështu që kur më vonë shkoni në shtrat, ky lëng transferohet në muskujt dhe indet e qafës dhe mund të shkaktojë ënjtje. Kjo bën që ta keni të vështirë të merrni frymë në ajër dhe madje të ndaloni frymëmarrjen për periudha të shkurtra gjatë natës duke shkaktuar apne të gjumit.

Rreziku i trombozës

Gratë që qëndrojnë për orë të zgjatura ulur kanë më shumë mundësi për të zhvilluar një emboli pulmonare, ose trombozë të mushkërive. Kjo sepse qëndrimi ulur për një kohë të zgjatur zvogëlon qarkullimin e gjakut dhe rrit shanset e formimit të mpiksjes së gjakut, të cilat mund të përfundojnë në mushkëri.

 Depresion

Sipas një studimi të botuar në revistën Mental and Physical Activity, qëndrimi ulur rrit shanset për të krijuar gjendje emocionale negative, të tilla si ankti dhe madje edhe depresioni.

Probleme në bel dhe qafë

Problemet në bel dhe qafë janë ndër më të zakonshmet që krijon jeta sedentare. Gjithashtu njerëzit që qëndrojnë ulur qëndroni ulur për shumë gjatë kanë sjellje të dobët, veçanërisht kur punojnë para një ekrani, duke shkaktuar probleme të qafës.

 

Të fundit