“Ka disa mësime që çdo prind duhet t’ua mësojë fëmijëve të tij. Si psh, që dështimet janë ndonjëherë njëmundësi e madhe. Përmes tyre mund të biesh dhe të ringrihesh; përmes tyre mund të mësosh më mirë se nga gjithçka tjetër. Duhet t’u themi fëmijëve tanë meshkuj se nëse qajnë, nuk duken aspak femërorë. Femrave mund t’u mësojmë se mund të luajnë futboll, apo të ngrejnë pesha, pa u dukur mashkullore. Fëmijëve meshkuj duhet t’u mësojmë se nuk janë princër të kaltër...
Disa profesione janë më stresuese se disa të tjera, pasi i vendosin njerëzit në prova të vështira nëpërditshmërinë e tyre. Puna në vetvete sjell stres, jo vetëm fizik por edhe psikologjik. Në këtë artikull ju sjellim një klasifikim të punëve më të lodhshme sipas “Ministrisë së Punës” në SHBA, kështu që mund tëzbuloni nëse profesioni juaj bën pjesë në këtë listë. Profesioni në krye të listës si më stresuesi dhe më i lodhshmi, është ai i ushtarëve, pasi ata rrezikojnë jetën e tyre përditë, duke e detyruar veten të qëndrojnë larg familjes. Një punë e...
Komunikimi efektiv me njerëzit tanë është shumë i rëndësishëm. Po aq i rëndësishëm është komunikimi midis prindërve dhe fëmijëve, sepse është një gur themeli i ndërtimit të një marrëdhënieje të shëndetshme. Prindërit nuk duhet të kufizohen në kujdesin e fëmijës por duhet të angazhohen në atë mënyrë që fëmija të zhvillohet pa probleme por edhe të krijojë një personalitet të...
Që në zanafillë të studimeve të tyre, shumë teoricienë që janë marrë me zhvillimin e fëmijës. I është kushtuar një vëmendje të posaçme llojit të lidhjes që formohet mes fëmijës dhe përkujdesësit të tij/saj parësor që në të shumtën e rasteve është nëna.  Megjithatë vetëm Xhon Bolbi (John Bowlby 1969) ndërtoi një sistem të tërë teorik mbështetur te kjo...
Nëse jeni përgjegjës për fëmijën tuaj, a do të thotë kjo se ju jeni përgjegjës për sjelljen, notat, martesën e tyre ndërsa rriten? Prindërimi është gjithmonë në zhvillim, por ndonëse flitet shumë për mënyrat e shëndetshme të rritjes së fëmijëve, prindërit e gjeneratave të reja vazhdojnë të bien në “kurth” me format e gabuara që ndjekin, ndonëse janë më shumë...
Të moshuarit që e nënvlerësojnë gjendjen e tyre shëndetësore shkojnë më rrallë te mjeku. Por kjo mund të ketë pasoja të rënda për shëndetin e tyre. Për shembull, në rastin kur sëmundjet e rënda zbulohen kur është tashmë shumë vonë. Në të kundërt, njerëzit që mendojnë se janë më të sëmurë nga sa janë në të vërtetë, shkojnë më shpesh tek mjeku. Kjo është ajo...
Mos e teproni me ushqimin Fëmijët kanë një “sensor të brendshëm” që dërgon një sinjal në tru kur janë të uritur, të etur ose të ngopur. Nëse i detyroni të hanë më shumë, ju i ndryshoni këta receptorë natyralë, duke i bërë ata të hanë tepër. Kur kjo ndodh, fëmijët gradualisht fillojnë të injorojnë zërin e tyre të brendshëm dhe...
Nëse shihni një nënë të lodhur në rrugë, duhet t’i thoni se jam shumë krenar për të. Thjesht roli i saj si nënë, duhet ta bëjë tëndihet e lumtur, pavarësisht fjalëve të të tjerëve. Të gjithë e dimëse sa mundohet çdo nënë për t’ia dalë mbanë, që nga momenti i lindjes e deri në fund të jetës së saj… Kur...
Të gjithë e dimë se vdekja është një proces natyral dhe pjesë e pashmangshme e jetës, por dhe pse e dimëkëtë fakt, prapë humbja e një prindi, nuk është e lehtë për t’u përballuar. Është e vështirë të mësosh tëjetosh pa ta, si në rastet kur kanë ndërruar jetë të moshuar, si kur kanë vdekur të rinj.  Sido të jetë marrëdhënia e ndërtuar me prindërit, humbja e tyre lë një dhimbje të madhe përbrenda. Nëse ke humbur njërin prind së fundmi, dije se zemrat tona janë me ty dhe të urojmë shumë forcë për...
Të gjithë duan të jenë të suksesshëm. Ne duam të arrijmë sukses të mahnitshëm. Megjithatë, rruga drejt suksesit nuk është aq e lehtë. Dhe pjesa më paradoksale është se jemi ne ata që përcaktojmë nëse do të bëhemi të suksesshëm apo jo. Këto janë zakonet që po ju pengojnë të bëheni të suksesshëm.   Vetëkënaqësia Me përpjekjet e mëdha që keni bërë në punën tuaj, është normale...
- Advertisement -

RECENT POSTS

MOST POPULAR ARTICLES

TRENDING NOW

Error decoding the Instagram API json