HomeFokusNdalime prindërore që së shpejti do të bien në harresë
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Ndalime prindërore që së shpejti do të bien në harresë

Mos e teproni me ushqimin

Fëmijët kanë një “sensor të brendshëm” që dërgon një sinjal në tru kur janë të uritur, të etur ose të ngopur. Nëse i detyroni të hanë më shumë, ju i ndryshoni këta receptorë natyralë, duke i bërë ata të hanë tepër. Kur kjo ndodh, fëmijët gradualisht fillojnë të injorojnë zërin e tyre të brendshëm dhe të kapërcejnë ndjenjën e ngopjes. Një teprim i tillë mund të çojë në probleme me peshën e tepërt dhe madje edhe obezitet, gjë që sjell vetëbesim të ulët dhe imazh të rremë për veten.

 

Hani vetë

Po, ushqyerja e fëmijës vetë është më e lehtë dhe më e shpejtë. Po, ai ka shumë të ngjarë të ndotë veten dhe gjithçka rreth tij. Por duke ia ndaluar këtë, ne po i heqim hapat e parë drejt pavarësisë. Kjo mundësi u jep fëmijëve një ndjenjë pavarësie dhe besimi, ndihmon për të kuptuar ndjenjat e tyre të urisë dhe ngopjes.

 

Ndihmoni mamin dhe babin

“Mos prek, do të thyesh / derdhësh / ndotësh!” Dhe disa vite më vonë, prindërit ankohen se fëmija është dembel dhe nuk dëshiron të bëjë asgjë. Kur i kërkojmë një fëmije të na ndihmojë, ai ndjen rëndësinë e tij. Edhe përpjekjet e pahijshme për të ndihmuar janë të rëndësishme. Në fund të fundit, kjo është një mënyrë e shkëlqyer për t’u mësuar fëmijëve diçka interesante dhe për të kaluar edhe më shumë kohë me ta.

 

Ngjyros por mos u bëj pis

Pasi prindërit e lejojnë fëmijën të vizatojë vetë, nuk duhet t’u kushtoni vëmendje gjërave dhe objekteve të pista përreth. Në fund të fundit, e gjithë kjo është e pakrahasueshme me përfitimet që jep ky proces. Vizatimi zhvillon kreativitetin, lehtëson stresin, ndihmon për të shprehur ndjenjat e tyre, të cilat janë ende të vështira për fëmijët t’i shprehin me fjalë.

 

Mos vraponi nëpër pellgje

Para se të filloni të shqetësoheni për një grumbull rrobash të lagura dhe këpucë të pista, mbani mend se vrapimi nëpër pellgje është më shumë sesa thjesht argëtim për fëmijët. Mendoni për kërcimin e çdo fëmije në një pellg si një mundësi për të mësuar koordinimin, forcën dhe shkathtësinë.

 

Mos luaj me ujin

Mos lejoni që mendimet për një “rrëmujë të lagësht” t’ju ngatërrojnë. Fëmijët përfitojnë shumë nga loja me ujë. Ky është një burim i mrekullueshëm për të vegjlit për të eksperimentuar dhe eksploruar botën. Ata kanë nevojë vetëm për kova, enë, lodra me të cilat do të luajnë dhe derdhin ujë. Duke i lejuar fëmijët të kalojnë kohë duke luajtur me ujin, ne inkurajojmë kuriozitetin e tyre natyror. Si rezultat, foshnjat do të zhvillojnë koordinimin dorë-sy, perceptimin motorik dhe shqisor, aftësitë sociale dhe komunikuese, si dhe do të përmirësojnë përqendrimin dhe vëmendjen.

 

Nuk mund të japësh një mendim

Vetëm për shkak se zërat e fëmijëve janë të qetë nuk do të thotë se ata nuk duhet të dëgjohen fare. Kur të rriturit nuk e marrin parasysh mendimin e fëmijës, ai fillon të kuptojë se ndjenjat dhe dëshirat e tij nuk kanë rëndësi. Kjo do të ndikojë negativisht në vetëvlerësimin e tij dhe në të ardhmen ai nuk do të jetë në gjendje të mbrojë këndvështrimin e tij dhe do të lejojë që të manipulohet.

 

Mos fantazo

Angazhimi në botën e fantazisë stimulon kreativitetin tek fëmija, rrit fjalorin dhe krijon besim në lirinë për të zgjedhur të jetë ai që dëshiron të jetë. Këtu, natyrisht, është e rëndësishme të dallojmë fantazinë nga gënjeshtrat e qëllimshme. Gënjeshtrat gjithmonë ndjekin qëllimin – të fshehin të vërtetën. Por duke i bërë fëmijës pyetje drejtuese, mund të ndiqni se si do të zhvillohet imagjinata e tij dhe të nxirrni përfundime.

 

Nuk ka ëmbëlsira

Ëmbëlsirat në sasi të mëdha janë të dëmshme në të njëjtën mënyrë si të kripurat, të yndyrshmet ose pikante. Sidoqoftë, një qasje moderne ndaj të ushqyerit rekomandon që prindërit të mos vendosin ndalesa të rrepta për ëmbëlsirat (natyrisht, nëse fëmija nuk ka kundërindikacione), por t’i mësojë fëmijët të hanë të larmishëm dhe me moderim. Ju nuk duhet ta ndani ushqimin në “të mirë dhe të shëndetshëm”,  dhe “të këqija dhe të dëmshme”, të cilat mund të merren si përjashtim ose shpërblim. Hulumtimet kanë treguar se kufizimet mund të rrisin dëshirën e fëmijës për të ngrënë ushqime “të ndaluara”. Dhe kjo, nga ana tjetër, kontribuon në një rrezik të lartë të mbingrënies më vonë në jetë. Meqë ra fjala, fëmijëve nga 2 deri në 18 vjeç rekomandohet të konsumojnë jo më shumë se 25 g sheqer të shtuar në ditë.

 

Përdorni mediat sociale

Sipas hulumtimit, 70% e punëdhënësve përdorin mediat sociale për të kontrolluar kandidatët përpara punësimit, dhe 57% kanë më pak gjasa të marrin në intervistë një kandidat që nuk mund ta gjejnë në internet. Prandaj, është e rëndësishme të mos ndaloni, por t’i mësoni fëmijës përdorimin e shëndetshëm të rrjeteve sociale dhe ta ndihmoni atë të marrë përgjegjësinë për reputacionin e tij në internet.

 

Nuk luftoni me shaka

Nëse vëreni se shtëpia juaj për ca kohë bëhet një ring i mundjes së lirë, atëherë mos nxitoni ta ndaloni këtë lojë. Në fund të fundit, kjo siguron një numër të konsiderueshëm avantazhesh në zhvillimin e fëmijës. Të gjitha këto salto dhe kapje ndihmojnë në zhvillimin e forcës, fleksibilitetit dhe koordinimit të fëmijës. Dhe si për djemtë ashtu edhe për vajzat.

Nuk mbroni gjithmonë veten

Nuk ka gjasa që ndonjë nga prindërit të dëshirojë që fëmija i tyre të rritet si një ngacmues, por duhet pasur parasysh se situata konflikti do të lindin gjatë gjithë jetës dhe ju duhet të përgatiteni për to. Fëmijët që dinë të mbrojnë kufijtë personalë, të mësuar me aftësi vetëmbrojtëse, si rregull, i vlerësojnë situatat e rrezikshme shumë më qetë dhe ndihen më të sigurt. Ndërgjegjësimi për aftësitë e veta i lejon fëmijës të marrë vendime të informuara.

 

Të fundit