Ne zakonisht mendojme per ankthin gjithmone si gjendje negative, por kjo nuk eshte e vertete, pasi ankthi ne te vertet paraqet nje gjendje te aktivizimit fiziologjik te dobishem per mbijetese. Pothuajse të gjithë ne e ndjejme ankthin në kohë te caktuara. Ankthi është një përvojë e zakonshme, veçanërisht si një përgjigje ndaj streseve të jetës. Ankthi funksional, pervec qe...
Njerëzit pasivë-agresivë veprojnë në mënyrë pasive, por janë fshehtësisht agresivë. Ata në thelb janë njerëz që vonojnë ose parandalojnë dhe përpiqen të bllokojnë çfarë ju dëshironi. Zemërimi i tyre i pavetëdijshëm transferohet mbi ju dhe ju bëheni të irrituar dhe të zemëruar. Zemërimi juaj është i tyre, ndërsa ata me qetësi mund të pyesin: Pse po zemërohesh kaq shumë?...
Aftësitë më të prekura nga stresi janë ato të të nxënit, kujtesës, mendimit, emocioneve dhe ndërveprimit.  Thuhet se çka nuk na vret na bën më të fortë dhe shpesh na leverdis ta besojmë, sidomos kur bëhet fjalë për sfida të mëdha, strese e shqetësime të përsëritura. Për shembull, një studim i Institutit të Shëndetit Publik mbi stresin në punë, tregon...
Stresi ka ndikim të drejtpërdrejtë në sistemin tretës. Stomaku është një organ shumë i ndjeshëm ndaj stresit. Nëse përpiqeni ta ‘hani stresin me bukë’ ushqyesit e produkteve në pjatën tuaj nuk do të përputhen siç duhet. Stresi kronik mund të ndryshojë lëngjet gastrike që prodhohen në stomak, qarkullimin e gjakut, lëvizshmërinë e zorrëve, përshkrueshmërinë e mukozës në stomak dhe ndjeshmërinë...
Për shkak të rrethanave specifike, stresi bëhet i pashmangshëm. Për të shmangur këtë gjendje, duhet të përgatiteni vetvetiu për ta përballuar sa më mirë. Këto janë disa hapa si ta përgatisni veten për të përballuar sa më mirë një situatë stresuese.   Kuptojeni situatën në mënyrën më të mirë Zakonisht, ngjarjet e vogla krijojnë situata të mëdha stresuese. Përgatituni që të merreni...
Dihet që të menduarit negativisht krijon një realitet të bazuar në negativitet. Por ajo që mund t’ju habisë është se ekziston një grup kryesor prej 7 modelesh të mendimeve negative që kontribuojnë në këtë realitet. Modelet e mendimeve negative dhe jo të shëndosha mund të parandalojnë trurin tuaj që të mos shohë zgjidhjet, kur kemi të bëjmë me një problem. Modelet e mendimeve negative mund të pengojnë...
Ankthi dhe stresi janë padyshim shoqëruesit e jetës së secilit prej nesh, tani kemi krijuar përfundimisht një shoqëri në të cilën është me të vërtetë dhe konkretisht e vështirë të shmangësh përballjen me to dhe është bërë gjithnjë e më e rëndësishme të mësosh të përballesh me to. Për t’iu përshtatur të gjitha orareve, fëmijëve dhe punës veçanërisht, kredia për tu...
Shpesh përjeton një gjëndje të pakëndshme emocionale, por nuk di saktësisht se çfarë është? Pyet Çfarë është Ankthi? Duke lexuar këtë artikull, do të mësoni të dalloni Ankthin normal nga Çrregullimi i Ankthit. Do të zbuloni se cilat janë simptomat e Ankthit dhe çfarë të bëni nëse mendoni se Ankthi po ndikon në jetën tuaj. Ankthi dhe çrregullimet e Ankthit, Ankthi i përgjithësuar, Atakët e Panikut... Çfarë është...
12 muaj pas mbylljeve të para, jemi të brishtë dhe të dekurajuar. Të shqetësuar dhe të dëshpëruar. Tashmë në muajt e gjatë të kufizimeve që kemi lënë pas, ekspertët kanë folur për një shpërthim të simptomave depresive të lidhura me pandeminë. Ja këshillat e tyre!   “Akoma në bllokim, nuk shoh asnjë rrugëdalje nga kjo situatë”. Një vit pas mbylljeve të...

Antrofobia

0
Fobia e pafundësisë, ose frika nga pafundësia, është një fobi jashtëzakonisht e çuditshme që shumë pak njerëz e njohin. Sidoqoftë, para se të shpjegojmë se çfarë është saktësisht, duhet të kujtojmë se çfarë është një fobi. Fobia është një frikë intensive dhe iracionale ndaj situatave specifike, objekteve, njerëzve ose aktiviteteve. DSM-5 e kategorizon atë si një çrregullim ankthi. Një nga...
- Advertisement -

RECENT POSTS

MOST POPULAR ARTICLES

TRENDING NOW