HomeArtikujAnkthiSëmundja e përsosmërisë
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Sëmundja e përsosmërisë

Në fakt, plus një: perfeksionizmi e detyron një person të studiojë, punojë, stërvitet “përmes Unë nuk dua” – në përgjithësi, mos qëndroni ende. Shumica e atletëve, artistëve, shkencëtarëve të shquar e zotëronin këtë cilësi, dhe ishte kjo cilësi që i lejoi ata të arrinin sukses në aktivitetet e tyre. Aleksandri i Madh ëndërronte të pushtonte të gjithë botën – dhe kush e di, nëse jo për vdekjen e tij në 32 vjeç, si do të dukej harta politike tani?  Prototipi i personazhit kryesor të filmit ” Djalli vesh Prada“-Anna Wintour, kryeredaktore e edicionit amerikan të revistës” Vogue“, – njihet si një nga figurat më me ndikim në botën e modës moderne. Duke u përpjekur për të arritur përsosmërinë në gjithçka, ajo u bë e famshme për stilin e saj jashtëzakonisht të ashpër të udhëheqjes. Ulyana Lopatkina, një balerinë e famshme, në ditën e shfaqjes së saj, gjithmonë vallëzon pjesën e saj në prova nga fillimi në fund, pa i dhënë vetes ndonjë indulgjencë. Por ju duhet të paguani për gjithçka: Lopatkina ka qenë e shtrirë në tryezën e operacionit më shumë se një herë, duke trajtuar këmbët dhe shpinën e saj të dëmtuar, dhe Anna Wintour nuk mund të krijojë jetën e saj personale në asnjë mënyrë.

 

Ose pastërti ose para.

Shkencëtarët kanë vënë re se perfeksionizmi rrallë prek të gjitha fushat e veprimtarisë së një personi, zakonisht vetëm njëra anë e jetës kapet prej tij. Njeri “, duke u djegur»Në punë, absolutisht indiferent ndaj banesës së tij të papastër. Dhe anasjelltas, nëna e familjes, e cila pastron, gatuan dhe kontrollon mësimet çdo ditë, është indiferente ndaj detyrave në vendin e punës. Një shembull klasik i kësaj është Steve Jobs, miliarderi dhe themeluesi i Apple. Ai nuk i kushtoi vëmendje pamjes së tij, veshi vazhdimisht një “uniformë” të përbërë nga një xhup të zi, atlete dhe xhinse, për gati dhjetë vjet ai jetoi në një apartament pa mobilje, nuk u fut në punët e fëmijëve të tij. Në të njëjtën kohë, çdo detaj më i vogël i kompjuterit nuk i shpëtoi vëmendjes së tij, dhe, nëse ishte e nevojshme, ai ishte gati ta riprodhonte atë për muaj, madje duke prishur të gjitha kushtet e lëshimit të modelit të ri në shitje. Rezultati ishte tronditës – Steve Jobs arriti të bëhej idhulli i shumë të rinjve. Por a ia kaloi mirë familja e tij? Mezi. Sidoqoftë, problemet e njerëzve rreth perfeksionistit nuk janë as disavantazhi kryesor i përpjekjes për përsosmëri. Shumë shpesh ndërhyn në një jetë të plotë për vetë personin.

 

Zhgënjim absolut.

Gratë perfeksioniste kurrë nuk “anashkalojnë” dietat, nuk humbasin klasat e fitnesit, mos u bëni dembele të vendosni grim çdo mëngjes. Kjo kërkon një sasi të jashtëzakonshme të energjisë dhe forcës mendore. Jo të gjitha dietat janë të mira për trupin, dhe streset që vijnë nga përpjekja për të qenë më të mirat mund të çojnë shpejt në pagjumësi dhe lodhje nervore. Situata përkeqësohet nga fakti se individët e fiksuar me idenë për të bërë gjithçka “në mënyrë të përsosur” janë të papajtueshme si me gabimet dhe mangësitë e tyre dhe të të tjerëve. Ata zhgënjehen vazhdimisht nga njerëzit, dhe më pas nga jeta. E gjithë kjo përfundimisht çon në probleme në marrëdhëniet ndërnjerëzore, në pakënaqësi të vazhdueshme me veten, dhe nganjëherë në neurozë. Së fundi, perfeksionisti është plotësisht i bindur se suksesi ose dështimi varet vetëm nga ai. Ai refuzon ofertat për ndihmë, mohon rolin e rastësisë ose ndikimin e njerëzve të tjerë. Nëse ndodh që, përkundër të gjitha përpjekjeve, heroi ynë nuk arrin sukses – depresioni, humbja e interesit për jetën dhe një prishje nervore janë të mundshme.
A doni akoma të jeni perfekt?

Psikologët janë të bindur: perfeksionizmi është se nuk sjell ndonjë përfitim për vetë perfeksionistin apo mjedisin. Nuk ka kënaqësi me rezultatin e punës, pasi nuk është i përsosur. Dhe rezultati në vetvete shpesh nuk është atje – mendimi i hidhur i pamundësisë për të bërë gjithçka në mënyrën më të mirë të mundshme ju pengon të filloni të bëni të paktën diçka. Ekziston vetëm eksitim i pafund, i cili ka shumë të ngjarë të vijë nga vetëvlerësimi i ulët i krijuar nga ankthi i lartë. A ishte artikulli që lexuat i dobishëm? Pjesëmarrja juaj dhe ndihma financiare kontribuojnë në zhvillimin e projektit! Vendosni çdo shumë të pranueshme për ju dhe formën e pagesës në tabelën më poshtë, atëherë do të ridrejtoheni në faqen e internetit Yandex.Money për një transferim të sigurt. Perfeksionizmi (nga latinishtja “perfectio” – perfeksion) është praktika e përditshme e bërjes së kërkesave ndaj vetes për një cilësi më të lartë të performancës sesa kërkojnë rrethanat. ” Perfeksionistët “priren të vendosin standarde jorealiste të larta, të ndjekin në mënyrë të detyrueshme qëllimet e pamundura dhe të përcaktojnë vlerën e tyre vetëm në aspektin e arritjeve dhe produktivitetit”. Ato karakterizohen nga të menduarit në kuptimin e “gjithçka ose asgjë”, e cila lejon vetëm dy mundësi për kryerjen e aktiviteteve – pajtueshmëri e plotë me standardet e larta ose kolaps të plotë. Tendenca për t’u kritikuar në ndërveprimet shoqërore mund t’i bëjë perfeksionistët të reagojnë armiqësisht dhe agresivë ndaj të tjerëve.

Perfeksionizmi është një fenomen kompleks. Shumica e profesionistëve të shëndetit mendor e perceptojnë atë si një fenomen psikologjikisht jo të shëndetshëm. Sidoqoftë, në qasjet teorike moderne për problemin e tendencave të përsosjes, ekziston një dualizëm i mirënjohur: perfeksionizmi mund të kuptohet si një forcë e mundshme e aftë për të gjeneruar frustrim intensiv dhe pafuqi të plotë (perfeksionizëm “neurotik”) ose kënaqësi e jashtëzakonshme me aktivitetet e veta. dhe arritjet krijuese në një fazë të re të zhvillimit personal (Perfeksionizmi “i shëndetshëm”), – në varësi të drejtimit të kësaj force dhe cilësisë së tipareve të stilit të personalitetit që shoqërojnë këtë forcë.  Në perfeksionizmin “e shëndetshëm”, individët kënaqen me përpjekjet. Ata përpiqen të jenë të mirë në atë që bëjnë, por janë mjaft të lirë të mos jenë skrupulozë nëse situata e lejon këtë. Suksesi sjell një ndjenjë kënaqësie nga një punë e kryer mirë dhe rrit vetëvlerësimin. Qëllimet realiste dhe të arsyeshme ju lejojnë të shijoni forcën tuaj, të përfshiheni emocionalisht në aktivitete, të përmirësoni cilësinë e tyre dhe, në fund, të arrini rezultate të shkëlqyera. Kështu, disa parametra të perfeksionizmit shoqërohen me një dëshirë konstruktive për arritje dhe cilësi të tjera përshtatëse.

Sidoqoftë, disa autorë besojnë se perfeksionizmi, i cili fillimisht u shfaq si një qëndrim adaptues, mund të bëhet shkatërrues për shumë njerëz gjatë jetës. Së pari, me kalimin e kohës, sjellja, madje edhe me të ashtuquajturën. perfeksionizmi pozitiv mund të çojë në pasoja negative – punë e tepërt kronike, vështirësi në përqëndrim. Ndryshimi i rrethanave në jetë mund ta bëjë të vështirë arritjen e standardeve të arritshme më parë. Së dyti, një individ mund të besojë se sjellja e tij ka vetëm pasoja pozitive për veten e tij, dhe në të njëjtën kohë të mos jetë i vetëdijshëm për pasojat negative të perfeksionizmit të tij për njerëzit e tjerë. Perfeksionizmi “neurotik” përcaktohet nga një nevojë intensive për të shmangur dështimin. Individi është i paaftë për të marrë kënaqësi nga aktivitetet që, nga pikëpamja e sensit të përbashkët, bëhen mjaft mirë apo edhe shkëlqyeshëm. Asnjë përpjekje nuk është kurrë e mjaftueshme, pasi individi kërkon vazhdimisht miratim dhe pranim dhe dëshpërimisht përpiqet të shmangë gabimet dhe dështimet. Kështu, çdo rrethanë që ndikon në vetëvlerësimin gjeneron afekt intensiv negativ, shqetësim dhe simptoma të depresionit (para, gjatë dhe pas aktivitetit). Në qasjet moderne, një kompleks karakteristikash karakteristike të perfeksionizmit shoqërohet me lloje të caktuara kushtetuese dhe personale. Një nivel i lartë i aspiratës (predispozues për perfeksionizëm) është tipari më i rëndësishëm i depresionit. Për individët me psikopati depresive dhe cikloide, ndjenja e fajit është e zakonshme, ata mundohen nga pendimi për gabimet që kanë bërë në të kaluarën (ka kritika të vazhdueshme në adresën e tyre), është e vështirë për ta të punojnë, pasi në puna e kryer tashmë ata vërejnë kryesisht mangësi, dhe në të ardhmen – Vështirësitë që ju pengojnë të filloni punën. Statothymia (e përshkruar nga psikiatri japonez Shimoda M.), karakteristikë e pacientëve me depresion monopolar, karakterizohet nga pedantëri, rritje e saktësisë ndaj vetes, ndjenjë e pakënaqësisë së vazhdueshme, dëshirë për të përfunduar sapo të fillojë, përgjegjësi, ndërgjegje, zell, thellësi në biznes, këmbëngulje, saktësi, zell … Beck A. (1987) përshkroi dy lloje të personalitetit që predispozojnë për depresion: “tipi sociotropik” është i fiksuar në problemet e lidhjes, dhe “tipi autonom” është i përqendruar në problemet e funksionimit të pavarur, arritjeve, suksesit dhe dështimit; tipi “autonom” karakterizohet nga perfeksionizmi i theksuar në sferën e arritjeve dhe statusit.

Karakteristikat kryesore të tipit të personalitetit melankolik janë një tendencë e tepërt për të porositur, skrupuloziteti, varësia nga puna (pamundësia për të pushuar gjatë fundjavave – “neuroza e fundjavës”), ndërgjegjshmëria, rritja e përgjegjësisë. Së fundi, perfeksionizmi është karakteristika kryesore e llojeve të personalitetit obsesiv-pulsativ dhe narcisist. Sidoqoftë, efektiviteti i faktorëve kulturorë dhe familjarë që çojnë në formimin e qëndrimeve perfeksioniste individuale sugjeron që perfeksionizmi është një karakteristikë e rëndësishme individuale e një personi të kohës sonë dhe shfaqja e tij është shumë më e lartë sesa lejojnë pikëpamjet tipologjike.  Hamacek (1978) shkroi se perfeksionizmi neurotik buron nga përvojat e fëmijërisë në bashkëveprimin me prindërit që nuk miratojnë ose miratojnë në mënyrë jokonsistente, dashuria e të cilëve është gjithmonë e kushtëzuar dhe varet nga performanca e fëmijës. Në rastin e parë, fëmija kërkon “të bëhet i përsosur, jo vetëm për të shmangur mosmiratimin e të tjerëve, por për të pranuar përfundimisht veten përmes përpjekjeve mbinjerëzore dhe arritjeve të jashtëzakonshme”. Në rastin e dytë, “një person arrin të kuptojë – vetëm kryerja e mirë e një aktiviteti e bën atë të vlefshëm”.

Studiuesit modern pajtohen se perfeksionizmi është një konstruksion shumëdimensional. Modeli britanik identifikon gjashtë parametra të perfeksionizmit: standarde të larta personale, preokupim me gabimet, dyshime në veprime, pritshmëri të larta të prindërve dhe dëshirë për rregull dhe organizim. Në modelin kanadez, dallohen katër parametra të perfeksionizmit: “Unë” – perfeksionizmi i adresuar; perfeksionizëm i drejtuar njerëzve të tjerë; perfeksionizëm i përcaktuar shoqërisht; perfeksionizmi drejtuar botës në tërësi. Perfeksionizmi i drejtuar nga vetja përfshin rraskapitjen e standardeve të larta, vetëvlerësimin e vazhdueshëm dhe censurimin e sjelljes së vet, si dhe një motiv për përpjekjen për përsosmëri, i cili ndryshon në intensitet nga personi në person. Perfeksionizmi i drejtuar njerëzve të tjerë nënkupton standarde jorealiste për njerëzit domethënës në mjedisin e afërt, një pritje të përsosmërisë njerëzore dhe vlerësim të vazhdueshëm të të tjerëve. Perfeksionizmi i përcaktuar nga shoqëria “pasqyron nevojën për të përmbushur standardet dhe pritjet e të tjerëve të rëndësishëm. Perfeksionizmi, drejtuar botës në tërësi, është bindja se gjithçka në botë duhet të jetë e saktë, e saktë, korrekte dhe të gjitha problemet njerëzore dhe globale duhet të marrin zgjidhje të sakta dhe në kohë.

Parametrat e perfeksionizmit të theksuar në secilin nga modelet pasqyrohen plotësisht në pyetësorët: në modelet britanike dhe kanadeze, pyetësorët quhen Shkalla e Perfeksionizmit Shumëdimensional (pyetësori britanik shkurtohet si MPS-F, dhe ai kanadez quhet MPS- H). Një mjet tjetër që përdoret shpesh në kërkimet empirike mbi perfeksionizmin është Shkalla e Qëndrimit Disfunksional (DAS; Bluckburn, 1989), e cila përfshin nën -shkallën “Qëndrimi ndaj Suksesit” dhe nën -shkallën “Imperativët”. Rezultatet e DAS janë të lidhura ngushtë me cenueshmërinë ndaj episodeve të depresionit. Sidoqoftë, sipas ekspertëve, besueshmëria e DAS në testimin e perfeksionizmit mbetet e diskutueshme. Rritja e interesit për perfeksionizmin nuk është e rastësishme. Hulumtimet tregojnë se perfeksionizmi është i lidhur ngushtë me çrregullimet depresive dhe ankthi. Kjo marrëdhënie konfirmohet si nga analizat e korrelacionit ashtu edhe nga ato të regresionit. Përveç kësaj, disa studime kanë treguar se perfeksionizmi përkeqëson rrjedhën e këtyre çrregullimeve dhe mund të kontribuojë në kronikitetin e tyre. Veryshtë shumë e vështirë për një person me perfeksionizëm patologjik, i përqendruar të jetë i përsosur në çdo gjë, duke bërë kërkesa të paarsyeshme të larta për veten dhe të tjerët, të pranojë se është i papërsosur, vuan, është e vështirë të besosh dhe të pranosh ndihmë nga një specialist (psikiatër ose psikoterapist) i cili gjithashtu mund të duket se pacienti është i papërsosur. Hulumtimi në perfeksionizëm tregon një lidhje të fortë me uljen e performancës në aktivitete. Pritshmëritë e larta subjektive, shoqëruar me frikën e mospërmbushjes së standardeve të larta, krijon një strategji të “mos bërë asgjë”, paralizë të aktivitetit, zvarritje, domethënë shtyrjen e aktiviteteve dhe më pas përfundimin e tij në kohën më të shkurtër të mundshme në mënyra të ngurta. E lënë për të kaluar, një zgjidhje e shpejtë e një problemi nuk është për shkak të biznesit ose motivimit krijues, por nga frika për të dëmtuar veten narcisiste dhe motivimi për të shmangur dështimin. Një strategji e tillë çon në një mungesë të zhvillimit krijues, produktivitetit të të menduarit dhe një rritje minimale cilësore të aktivitetit.

Janë identifikuar lidhjet e perfeksionizmit me çrregullimet e të ngrënit. Për shembull, vajzat me një nivel të lartë të perfeksionizmit të orientuar drejt vetes shfaqin forma ekstreme të sjelljes në të ngrënë, deri në një refuzim të plotë për të ngrënë. Marrëdhënia midis perfeksionizmit të orientuar nga shoqëria dhe ideve të ndryshuara për trupin (perfeksionizmi fizik) është zbuluar. Dëshira për tu shfaqur e suksesshme, për të përmbushur standardet dhe idetë e papërshtatshme për pamjen e përsosur është e lidhur ngushtë me anoreksinë dhe buliminë. Ekziston një lidhje midis perfeksionizmit dhe problemeve në martesë, veçanërisht në sferën seksuale (kjo është më tipike për gratë sesa për burrat). Në literaturë, shpesh ka indikacione për një lidhje midis perfeksionizmit dhe sjelljes vetëvrasëse si tek adoleshentët ashtu edhe tek të rriturit. Aktualisht, shumë shkencëtarë janë të bindur se kërkimi i detyrueshëm i përsosmërisë shoqërohet me një rrezik të lartë të çrregullimeve mendore dhe zvogëlon produktivitetin. Studimet e popullsisë dhe disa studime të perfeksionizmit në mostrat klinike tregojnë lidhjen e tij të ngushtë me çrregullimet e spektrit afektiv (depresioni, çrregullimet e ankthit, çrregullimet e të ngrënit), më të rëndësishmet në aspektin epidemiologjik. Formati i korrigjimit psikologjik të perfeksionizmit kombinon teknikat e mëposhtme: 1 – psikoterapia njohëse që synon ndryshimin e besimeve joracionale të pacientit (zbulimin e besimeve joracionale për veten, në raport me botën, në parashikimin e së ardhmes, vlerësimin e burimeve të veta për përballimin e perfeksionizmit, etj), 2 – metodat e informimit: programe psiko -edukative për mekanizmat e zhvillimit të perfeksionizmit, për parandalimin në shmangien e perfeksionizmit, për metodat e korrigjimit, etj. (për më shumë informacion në lidhje me korrigjimin psikologjik të perfeksionizmit, shihni artikullin “Programi për korrigjimi psikologjik i qëndrimeve, besimeve karakteristike për personat me një nivel të lartë të perfeksionizmit ”

Antony M., Swinson R. Kur e përsosura nuk është mjaft e mirë: strategji për të përballuar perfeksionizmin. New York: Avon Books, 1998) këtë tipar personaliteti. Ky libër jep udhëzime për vlerësimin e perfeksionizmit, duke përfshirë identifikimin e zonave problematike duke përdorur një ditar perfeksionist, identifikimin e shkaktarëve që shkaktojnë përgjigje perfeksioniste, vlerësimin e ashpërsisë së problemeve ekzistuese, vlerësimin e standardeve të dobishme dhe të padobishme, zhvillimin e besimeve fleksibile në vend të besimeve të ngurta perfeksioniste dhe vlerësimin e dëmshmërisë. »Perfeksionizëm. Fokusi i terapisë është: zhvillimi i një plani për ndryshim, llogaritja e raportit të “kostove dhe përfitimeve” kur dobësohen standardet perfeksioniste, identifikimi i qëllimeve prioritare, zgjedhja e një sërë strategjish të sjelljes. Ekzistojnë dy strategji kryesore për ndryshimin.  Strategjia e parë përfshin ndryshimin e mendimeve automatike perfeksioniste me ndihmën e shënimeve dhe ditarëve, me një vlerësim të mirat dhe të këqijat e këtyre mendimeve, informimin për dëmshmërinë e standardeve të fryra, përfshirë perspektivat e njerëzve të tjerë në perspektivë, gjetjen e kompromiseve me veten dhe me njerëzit e tjerë, kryerjen e eksperimenteve të sjelljes që vlerësojnë saktësinë e mendimeve perfeksioniste, ndryshimin e krahasimeve të zakonshme shoqërore, trajnimin e aftësisë për të parë tablonë e madhe, jo detajet e vogla, zhvillimin e strategjive të përballimit, trajnimin e aftësisë për të toleruar pasigurinë. Këto strategji bazohen në parimet e terapisë njohëse për ankthin dhe çrregullimet e humorit.

Strategjia e dytë përfshin modifikimin e sjelljes perfeksioniste përmes një procedure zhytjeje të graduar (për shembull, trajnim për të përballuar rrëmujën në shtëpi, veshjen e çorapëve nga jashtë, etj.), Parandalimin e reagimeve (për shembull, përmbajtjen nga kontrollimi i punës), trajnimin e komunikimit, gjetja e përparësive dhe tejkalimi i “paralizës”. Këto strategji rrjedhin gjithashtu nga psikoterapia tradicionale njohëse-sjellëse për ankthin dhe çrregullimet afektive. Efektiviteti i strategjive terapeutike të Anthony dhe Swinson nuk është vlerësuar në një provë të kontrolluar, por është vlerësuar shumë në bashkësinë profesionale të terapistëve njohës. Çfarë është perfeksionizmi? Ky është një përkufizim i tipareve të qëndrueshme të personalitetit ekzistues në psikologji, i shfaqur në një përpjekje pa kompromis për përsosmëri dhe arritjen e standardeve më të larta në të gjitha sferat e jetës (perfectus në latinisht do të thotë i përsosur, shembullor, më i miri). Sidoqoftë, nuk duhet ngatërruar koncepte të ndryshme si dëshira për të pasur sukses dhe dëshira për të qenë i përsosur; përveç kësaj, saktësia për veten nuk do të thotë gjithmonë patologji …

Perfeksionizmi neurotik në amësi shfaqet fjalë për fjalë që nga ditët e para të lindjes së një fëmije. Nëna i kushton të gjithë forcën e saj kujdesit dhe edukimit të foshnjës dhe, nën barrën e përgjegjësisë për shëndetin dhe zhvillimin e tij të duhur, në punët e shtëpisë për të siguruar pastërtinë sterile dhe rendin shembullor, ajo harron nevojat e saj (thjesht nuk ka kohë e lirë për t’i kënaqur ato). Nga pamundësia për të bërë gjithçka në mënyrë perfekte, gratë perfeksioniste me fëmijë të vegjël shpesh bien në depresion dhe shpesh kthehen në neurotikë. Perfeksionizmi te burrat që përpiqen për një status të lartë shoqëror përballë konkurrencës së ashpër në sferën profesionale mund të shfaqet si në punë ashtu edhe jashtë saj. Shenjat (të listuara më lart) janë veçanërisht të dukshme në burrat e rritur nga prindërit autoritarë, dashuria e të cilëve u konsiderua një shpërblim për sjelljen dhe studimin e mirë. Shumica e perfeksionistëve meshkuj nuk dinë të shijojnë jetën, ata shpesh janë të pakënaqur me gjithçka dhe vazhdimisht komplekse në lidhje me mangësitë e tyre të perceptuara. Përsosmëria e mësuesve për të cilët asgjë nuk është aq e mirë sa duhet është një provë e vërtetë dhe shumë e vështirë për studentët, pasi është e vështirë për mësues të tillë të krijojnë një atmosferë miqësore dhe mbështetëse në klasë. Dhe perfeksionizmi i studentëve që kanë vetëm nota të shkëlqyera në regjistrim, në rastin e një versioni të perfeksionizmit të përcaktuar nga shoqëria, mund të rezultojë në një kalim nga arritja e qëllimeve personale në gara në garë kundër studentëve të tjerë. Vëmendja e veçantë e praktikimit të psikoterapistëve është i ashtuquajturi perfeksionizëm ushqimor. Gratë që përpiqen për një “figurë të përsosur” mund të jenë në rrezik të zhvillimit të një çrregullimi të ngrënies. Dhe kjo tashmë është një diagnozë – anoreksi. Hulumtimet kanë treguar se ndjekja e vazhdueshme e dobësisë mes të sëmurëve anoreksikë shoqërohet me perfeksionizëm joadekuat të përshkruar nga shoqëria në këta individë. Ekzistojnë gjithashtu rrënjët e një problemi të tillë si perfeksionizmi fizik, megjithëse disa psikologë e klasifikojnë atë si perfeksionizëm të drejtuar nga vetja, duke e lidhur zhvillimin e tij me një tipar të tillë karakteri si kotësia. Disa nga klientët (dhe klientët) e kirurgëve plastikë mund t’i atribuohen me siguri kësaj.

 

Format

Llojet e perfeksionizmit, të cilat psikologët i quajnë lloje, varen nga fakti se sa realistë janë qëllimet që një person i vë vetes, si dhe nga tendenca e personalitetit për të parë arsyet e dështimit në mangësitë e tyre, duke degraduar vetëbesimin. Ekzistojnë dy lloje të tilla: adaptive dhe joadekuate. Në literaturën psikologjike, perfeksionizmi adaptiv mund të përkufizohet si perfeksionizëm konstruktiv. Shumë psikologë besojnë se ky është një perfeksionizëm i shëndetshëm që mund të motivojë dhe stimulojë një person të lëvizë drejt një qëllimi. Dhe për perfeksionistët “normalë”, kjo shpesh del, dhe, për më tepër, pa dëmtimin më të vogël të vetëvlerësimit. Ata gëzojnë përpjekjet e tyre dhe vetë procesin e zbatimit të tyre. Të gjithë përkufizimet e tjera – perfeksionizmi keqadaptues, perfeksionizmi neurotik, perfeksionizmi i tepërt – janë sinonime për një dëshirë të papërshtatshme obsesive për përsosmëri dhe arritje personale me autokritikë të ashpër, domethënë, është e gjitha, në fakt, perfeksionizëm patologjik. Dhe në këtë rast, pamundësia për të arritur qëllimin e caktuar, për të zgjidhur disa probleme, si dhe gabimet e bëra e bëjnë një person të shohë shumë mangësi në vetvete dhe vazhdimisht të ndiejë pakënaqësi me veten. Rezultati është një gjendje zhgënjimi të thellë që ju çon në depresion afatgjatë.

Diagnoza e perfeksionizmit

Perfeksionizmi diagnostikohet me anë të testimit: pacienti, me kërkesë të psikoterapistit, plotëson një pyetësor të perfeksionizmit. Ka shumë sisteme për identifikimin dhe “matjen” e këtij konstrukti psikologjik.

Perfeksionizmi është një gjendje e pasigurt në një botë të papërsosur. Por ndonjëherë njerëzit jashtëzakonisht të talentuar që janë të suksesshëm në fushën e tyre tregojnë shenja të perfeksionizmit. Sipas disa raporteve, 87% e individëve të talentuar ishin perfeksionistë, megjithatë, pothuajse 30% e tyre ishin neurotikë …

Sipas psikiatrit amerikan David M. Burns, ju duhet të përpiqeni për sukses, jo përsosmëri. “Asnjëherë mos e anuloni të drejtën tuaj për të bërë një gabim, sepse atëherë do të humbni mundësinë për të mësuar gjëra të reja dhe për të ecur përpara në jetë. Mos harroni se frika fshihet gjithmonë pas perfeksionizmit. Duke u përballur me frikën tuaj dhe duke e lejuar veten të jeni vetëm njerëzor, ju, në mënyrë paradoksale, mund të bëheni shumë më të suksesshëm dhe më të lumtur “. Arritja e rezultatit më të mirë është një cilësi e lavdërueshme e karakterit. Sidoqoftë, çfarë nëse bëhet hipertrofizuar dhe i nënshtrohet vetes gjithë jetën e një personi? Përpjekja për rezultatin më të mirë dhe arritjen e qëllimit është e njohur për të gjithë. Sidoqoftë, ndodh që një person kushton një pjesë të rëndësishme të jetës së tij, ose edhe të gjithë atë, për të qenë perfekt gjithmonë dhe kudo. Ai e percepton çdo dështim si një dështim, një humbje poshtëruese, e cila, nga ana tjetër, vetëm forcon dëshirën e tij për të bërë gjithçka edhe më mirë herën tjetër. Psikologët i quajnë njerëz të tillë perfeksionistë (nga anglishtja. perfeksioni– përsosmëri), dhe kërkimi i dhimbshëm i përsosjes – perfeksionizmi.

 

Fuqia e obsesionit

Perfeksionizmi mund të ndahet në tre nivele të ashpërsisë: i dobët, i moderuar dhe i fortë.

Shkallë e dobët e perfeksionizmit
Perfeksionizmi është episodik dhe shfaqet vetëm në situata të caktuara. Për shembull, një person, duke blerë ndonjë gjë, duke planifikuar një pushim ose duke shkuar në një restorant, në një moment mund të tregojë selektivitet të vazhdueshëm, dëshirën për të zgjedhur më të mirën nga e mundshmja. Ose ai papritmas zbulon një tendencë në rritje për të kërkuar të meta në produktin e blerë, por pas një kohe ai qetësohet ose kalon në një aktivitet tjetër. Më vonë ai vetë pyet veten: pse papritmas një gjë e vogël, në përgjithësi, iu duk e rëndësishme për të? Ky është një manifestim krejtësisht i shëndetshëm i perfeksionizmit.

 

Shkalla mesatare e perfeksionizmit
Kërkimi i përsosmërisë fillon të zërë një pjesë të rëndësishme të jetës. Zakonisht shfaqet në çdo fushë, për shembull, në punë. Një person vëren se është jashtëzakonisht e rëndësishme për të që gjithçka është në rregull, se është në vendin e vet, se kryhet në mënyrën më të përshtatshme. Ai zemërohet shumë dhe zemërohet kur, megjithatë, dikush ose diçka nuk është aq e përsosur. Shpesh thuhet për një person të tillë që ai vuan nga “sindroma e studentit të shkëlqyer”.

Obsesioni për përsosmërinë u demonstrua qartë nga filmi “Mjellma e Zezë”
Darren Aronofsky. Personazhi kryesor Nina shpenzon të gjithë forcën e saj për të arritur
përsosmëri fjalë për fjalë në çdo hap baleti, për të bërë gjithçka sa më saktë që të jetë e mundur. E lodhur nga pakënaqësia e vazhdueshme me veten, e shtyrë nga një përpjekje e dëshpëruar për të arritur njohja, Nina ka frikë nga konkurrenca dhe përpiqet të praktikojë edhe më shumë. por lëvizjet e saj, edhe pse të ekzekutuara në mënyrë perfekte, humbin sharmin e tyre për shkak të të ftohtit mekanike, të cilën regjisori ia kujton balerinës gjatë gjithë kohës.


Shkallë e fortë e perfeksionizmit

Perfeksionizmi bëhet një model i qëndrueshëm i sjelljes së personalitetit që dominon të gjithë të tjerët. Ashtë me rëndësi jetike për një person që gjithçka të jetë perfekte. Pasioni për përsosmërinë kthehet në një obsesion të vërtetë mbi të cilin kontrolli humbet. Kur flasin për perfeksionizmin, ata zakonisht nënkuptojnë shkallën e tij të moderuar dhe të fortë: dëshira për përsosmëri lë një gjurmë në karakterin dhe jetën e një personi.

 

Perfeksionizmi jashtë

Portret psikologjik dhe social i një perfeksionisti
Një perfeksionist 100% nga jashtë duket si një person arrogant, arrogant dhe egoist. Nëse ai tashmë është i sigurt për diçka, është e vështirë ta bindësh atë, dhe ai vështirë se është gati të llogarisë me mendimet e të tjerëve. Kur komunikoni me një perfeksionist, ju merrni ndjenjën se ai është i interesuar vetëm për arritjet e tij dhe statusin që mban. Prestigji ka një rëndësi të madhe për të, atij i pëlqen të ndihet si një person me privilegje të veçanta. Në prani të një perfeksionisti, ata përreth tyre kuptojnë se ata vetë dhe veprimet e tyre po gjykohen vazhdimisht. Për të, bota ka një hierarki të qartë, duke u ndarë në ata që janë më të ulët – ai ndjen neveri dhe keqardhje për ta, dhe ata që janë më të lartë – me këtë ai e ka zili me dhimbje, por maskon zilinë me ndihmën e përbuzjes.

Në ndjekjen e përjetshme të idealit
Një perfeksionist është i gatshëm të bëjë gjithçka për të arritur një qëllim. Ai nuk toleron dështimet dhe gabimet, prandaj ai monitoron me kujdes përmbushjen e detyrimeve, mban emocionet nën kontroll. Në botë, sipas perfeksionistit, gjithçka duhet të jetë e drejtë. Ai zhgënjehet kur përballet me të kundërtën. Dhe kjo ndodh mjaft shpesh, sepse idetë e tij për idealin shpesh mbivlerësohen në mënyrë jorealiste. Perfeksionisti është i preokupuar me idetë e tij për idealin dhe përsosmërinë. Njerëzit e tjerë, sipas mendimit të tij, duhet t’i përgjigjen këtij imazhi madhështor, për t’iu përshtatur atij. Nëse dikush shpreh dyshim në pozicionin dhe bindjet e tij, atëherë ai rrezikon të marrë vërejtje sarkastike, tallje.

Drama e marrëdhënieve
Në marrëdhënie të ngushta, perfeksionisti perceptohet si i ftohtë dhe i largët. Ai mund të thotë diçka lënduese ose të lënduar dhe të mos e vërejë atë. I dashuri i tij duhet të përputhet me idealin. Për perfeksionistin, ajo që vesh dhe si duket është shumë më e rëndësishme sesa ajo që ndjen. Nëse në një moment një perfeksionist papritmas sheh që dashuria e tij ka pushuar së qeni një ideal, atëherë ai e percepton atë si një tradhti, ndjen zhgënjim dhe zemërim. Dhe atëherë ai lehtë mund të refuzojë një të dashur.

 

Perfeksionizmi nga brenda

Le të përpiqemi të shikojmë në botën e brendshme të një perfeksionisti. Kjo do të bëjë të mundur që ta kuptoni pak më mirë dhe, ndoshta, të mbusheni me simpati dhe ndjeshmëri.

  • Në fakt, perfeksionisti ka shumë nevojë për mirëkuptim, ngrohtësi dhe mbështetje njerëzore, por nuk di si ta marrë atë. Ai është tjetërsuar nga të tjerët dhe vuan prej tij. Ai është gjithashtu i tjetërsuar nga vetja – thellë brenda tij ka ndjenja të vërteta, por ikën prej tyre.
  • Kërkesat e ekzagjeruara të perfeksionistit ndaj tij dhe të tjerëve shoqërohen me stres kolosal të brendshëm. Ai është lodhur duke u detyruar të shpenzojë të gjithë energjinë e tij në përputhje me idetë e tij për idealin.
  • Reallyshtë vërtet e vështirë për një perfeksionist të pranojë se ka gabuar për diçka. Për shkak se vetëvlerësimi i perfeksionistit përforcohet vetëm nga arritjet e tij, ai i merr dështimet dhe gabimet e tij shumë personalisht. Nëse dikush zbulon papërsosmërinë e tij, perfeksionisti përjeton një ndjenjë të tillë turpi dhe zemërimi, saqë është e vështirë për të që ta përballojë atë.
  • Me arritjen e një lartësie ose qëllimi të ri, perfeksionisti nuk është në gjendje të shijojë suksesin, por duhet ta fshehë atë. Përndryshe, ai do të konsiderohet i dobët, gjë që nuk korrespondon me imazhin e tij ideal. Dhe këtu ai ka turp.
  • Unshtë e padurueshme që ai të jetë në kontakt me njerëz që sillen në mënyrë joformale. Ai ndjen turp dhe, duke u mbrojtur menjëherë nga kjo përvojë, i zhvlerëson ato.
  • Perfeksionisti vuan shumë nga vetë-dënimi i brendshëm, duke u mbrojtur duke fajësuar të tjerët.
  • Ai i ka zili të tjerët dhe e fsheh me kujdes. Ndodh që nga vetja.
  • Perfeksionisti ka frikë se dikush do të zbulojë brishtësinë dhe artificialitetin e imazhit madhështor madhështor që ai ka krijuar. Ai është i detyruar të shpenzojë shumë energji për ta mbajtur atë, gjë që e lodh shumë.
  • Perfeksionisti nuk e njeh ndjenjën e pafuqisë. Himshtë e vështirë për të që të pajtohet me faktin se nuk mund të ndryshojë.

 

Cila është arsyeja e perfeksionizmit?

Zakonisht arsyeja qëndron në fëmijërinë e hershme dhe veçoritë e edukimit. Le të shohim një shembull klasik. Prindërit e konsiderojnë detyrën e tyre kryesore të motivojnë fëmijën për sukses dhe në çdo mënyrë të mundshme të mbështesin dëshirën për arritje në të. Ata shpërblejnë me lëvdata dhe japin dashuri vetëm nëse fëmija korrespondon me idetë e tyre: një student i shkëlqyer, i bindur, shembullor. Dhe nëse ai bën diçka të gabuar, ata reagojnë me ndalime të ashpra. Ndoshta ata poshtërojnë dhe turpërojnë. Pse po e bëjnë këtë? Prindërit vendosin shpresat dhe aspiratat e tyre tek fëmija, besojnë se ai është i veçantë, duke e mbështetur këtë bindje tek ai. Dhe kështu ata kënaqin nevojën e tyre për arritje, duke u deklaruar me krenari atyre përreth tyre se çfarë djali (ose vajze) të mrekullueshëm kanë në të gjitha aspektet.

“Program” për jetën
Me kalimin e kohës, një fëmijë i tillë mësohet të injorojë dëshirat dhe ndjenjat e tij. Ai i kushton vëmendje vetëm asaj që është e miratuar shoqërisht, e denjë, prestigjioze. Si rezultat, ai detyrohet të arrijë këto qëllime, duke shpresuar të marrë një shpërblim, si në fëmijëri. Sidoqoftë, ajo nuk i sjell atij kënaqësinë e dëshiruar. Dhe diku thellë brenda vetes, ai e kupton: kjo nuk është aspak ajo që i nevojitet. Kërkimet moderne në fushën e psikologjisë tregojnë se ana e kundërt e “sindromës së studentit të shkëlqyer” është më shpesh lodhje kronike, mbingarkesë e vazhdueshme, pakënaqësi veten dhe të tjerët, zhgënjim dhe apati.

 

Si të merreni me perfeksionizmin?

Le të themi se e kuptuat që i dashuri ose i njohuri juaj doli të ishte një perfeksionist. Ndaloni së zemëruari me të dhe përpiquni ta kuptoni. Një rezultat i mirë i këtij mirëkuptimi do të jetë një qëndrim i ngrohtë dhe i sjellshëm ndaj këtij personi. Për më tepër, atij i mungon vërtet aq shumë.
Nëse dyshoni se ju vetë jeni një perfeksionist, përpiquni t’i përgjigjeni sinqerisht pyetjes: sa jetësore dhe e rëndësishme është për ju të jeni të përsosur dhe të përsosur, për të arritur rezultatin më të mirë pa marrë parasysh çfarë, në çdo kohë, në çdo vend?

Nëse jeni mjaft të aftë të mbijetoni nga zhgënjimi i një projekti të dështuar ose një qëllimi të paarritur dhe të gjeni forcën për të ecur përpara, atëherë nuk keni asgjë për t’u shqetësuar. Nëse imazhi i një perfeksionisti është afër jush dhe jeni të fiksuar pas përsosmërisë, përpiquni të kërkoni ndihmë nga një psikolog. Në fund të fundit, një specialist i vërtetë kërkohet për të zgjidhur një problem kaq serioz psikologjik. Dhe le të jetë e papërsosur.

 

Të fundit