HomeArtikujAnkthiDëshira e papërmbajtshme për të qëndruar në shtrat
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Dëshira e papërmbajtshme për të qëndruar në shtrat

 A keni dëgjuar ndonjëherë për klinomaninë? Është një çrregullim ankthi në të cilin simptoma kryesore është dëshira e papërmbajtshme për të qëndruar në shtrat. Kjo simptomë shkakton shqetësim dhe trishtim, së bashku me simptoma të tjera që përfundojnë duke ndërhyrë ndjeshëm në jetën e personit. Por çfarë simptomash të tjera shkakton klinomania? Çfarë dimë tjetër?

Edhe pse është një çrregullim më vete, që do të thotë se zakonisht shfaqet i izoluar, e vërteta është se mund të shfaqet edhe në sëmundje shoqëruese me çrregullime të tjera mendore.

“Shtrati ka qenë foleja dhe oda e qytetërimit, tundimi i grave dhe fëmijëve, i të pasurve dhe i të varfërve. Shtrati ishte sakramenti i shenjtë i momentit më të madh që kam jetuar, dashur dhe ndarë me të gjithë njerëzit”. -JC Aragon-

Çfarë është klinomania?

Termi “klinomani” vjen nga greqishtja dhe përkthehet si “obsesion i gjumit”. I quajtur edhe klinofilia, ajo konsiston në obsesionin ose nevojën ekstreme për të qëndruar në shtrat për shumë njerëz që kanë një mungesë shkaku organik (sëmundje ose ilaçe) për ta shpjeguar atë.

Ai klasifikohet si një çrregullim ankthi. Por si ta kuptoni nëse vuani nga klinomania? Si manifestohet? E vërteta është se shumë njerëzve u pëlqen të qëndrojnë në shtrat. Është mjaft e zakonshme dhe nuk përbën problem. Megjithatë, bëhet problem kur dëshira për të qëndruar në shtrat përfundon duke u bërë një obsesion.

Nga ana tjetër, duhet të shqetësohemi edhe nëse qëndrimi në shtrat më shumë se zakonisht pengon jetën e përditshme. Një shembull do të ishte ardhja shpesh me vonesë në punë për këtë arsye, heqja dorë nga kujdesi për fëmijët, mosngrënia, etj. Një pamje e ngjashme duhet të shfaqet me një farë rregullsie në mënyrë që të mund të merret parasysh mundësia e vuajtjes nga klinomania.

Simptomat e klinomanisë

Cilat janë simptomat shoqëruese? Është e dobishme t’i njihni ato për të kuptuar nëse ne ose një person i dashur vuan nga ky problem. Simptomat më të zakonshme janë këto:

  • Obsesioni në rritje për gjithçka që lidhet me krevatin dhe aksesorët e tij: jastëkët, çarçafët, mbulesat etj.
  • Vështirësi të ngrihemi sa herë që përpiqemi, sikur një forcë e padukshme po na tërheq dhe na pengon.
  • Ndryshime të papritura të humorit; për shembull të gëzohemi kur duhet të qëndrojmë në shtëpi (ose në shtrat) dhe të jemi në gropë kur duhet të dalim jashtë.
  • Ndjenja e rehatisë së thellë kur shtrihemi në shtrat.
  • Në kohën tonë të lirë ne thjesht shtrihemi në shtrat, duke zvogëluar numrin e aktiviteteve jashtë shtëpisë me miqtë ose familjen.

 

Si ndikon psikologjikisht?

Ne kemi parë simptomat më të shpeshta të klinomanisë, të cilat mund të zbulohen lehtësisht në jetën tonë të përditshme. Por, më konkretisht, a e dimë se si ndikon psikologjikisht ky çrregullim? Le t’i hedhim një vështrim të shkurtër simptomave psikologjike që shkakton:

Ndjenja e fajit pas orëve të shumta të kaluara në shtrat. Madje mund të shoqërohet me një ndjenjë të pavlefshmërisë. Kjo do të thotë, në rastin e klinomanisë, personi mund të ndihet fajtor sepse nuk bën gjë tjetër veçse të kthehet dhe të dremitë në shtrat.

Trishtimi: Ashtu si në një rreth vicioz, personi kalon më shumë orë në shtrat, gjë që e bën të humbasë interesin për aktivitete të tjera; mos kujdesi për asgjë e bën atë të qëndrojë më shumë në shtrat. E gjithë kjo përfundon duke shkaktuar ndjenja trishtimi, apatie dhe demotivimi.

Ndjenja e vetmisë dhe keqkuptimit: personi braktis interesat e tij dhe ndalon bashkëveprimin me të tjerët, gjë që përfundon duke gjeneruar më shumë apati dhe një ndjenjë të thellë keqkuptimi dhe vetmie.

Izolimi social: personi përfundon duke u izoluar nga pjesa tjetër e botës. Ky sinjal është një kambanë e qartë alarmi.

A lidhet klinomania me çrregullime të tjera?

Klinomania, në vetvete është një çrregullim ankthi. Gjithashtu është e vërtetë që shpesh shoqërohet me çrregullime të tjera mendore. Dy nga më të zakonshmet janë: depresioni dhe skizofrenia.

Në depresion shfaqen simptoma të tilla si anhedonia ose apatia. Nga ana tjetër, këto simptoma lidhen me klinomaninë, pasi ato përfshijnë një humbje të dëshirës, kënaqësisë dhe vullnetit për të bërë çdo gjë. Personi me depresion që shfaq këto simptoma ka më shumë gjasa të përjetojë gjithashtu klinomani dhe priret të qëndrojë në shtrat për orë të gjata.

Përveç kësaj, çrregullime të ndryshme të gjumit shfaqen në rastin e depresionit si pagjumësia, përgjumja gjatë ditës, gjumi jofreskues. Instituti i gjumit thotë se 80% e pacientëve me depresion ankohen për një përkeqësim të sasisë dhe cilësisë së gjumit. Sipas të njëjtit institut, çrregullimi i gjumit më i lidhur me depresionin është pagjumësia, ose vështirësia në pajtimin dhe/ose ruajtjen e gjumit.

Në rastin e skizofrenisë, klinomania mund të shfaqet në nëntipin katatonik, me simptoma të lidhura si katalepsi ose palëvizshmëri, ngurtësi trupore, etj. Nëse këto simptoma shfaqen në shtrat, megjithëse natyra e tyre është e ndryshme, mund të flasim për klinomani. Çrregullime të gjumit mund të ndodhin edhe te subjekti skizofren. Sipas Institutit Lundbeck, skizofrenia ndryshon gjumin dhe ritmet cirkadiane.

“Mos harroni të bini në gjumë me një ëndërr dhe të zgjoheni me një qëllim.”  

Të fundit