Së bashku me gëzimin, trishtimin, frikën, befasinë dhe neveritjen, zemërimi është pjesë e emocioneve kryesore dhe për këtë arsye është një përvojë që të gjithë e njohim mirë dhe që gjithashtu e përjetojmë me disa frekuenca. Sidoqoftë, zemërimi ka një konotacion negativ: fakti i shfaqjes së tij dhe akoma më keq, shprehja e tij pa kontroll na vë në...
Truri i njeriut për të gjitha proceset që realizon ka nevojë për shumë energji, keshtu që shpesh shkon në kundërshtim me pjesën tjetër të organizmit. Në situata stresuese, truri tërheq rreth 90 për qind të glukozës ditore, sepse truri përbën vetëm dy për qind të masës trupore. Ai në fakt na detyron për konsumim më të madh të sheqerit dhe...
Vdes ngadalë brënda vetes kush bëhet skllav i zakonit, duke përsëritur të njëjtat zakone jofunksionale çdo ditë, ata që nuk e ndërrojnë marshimin, ata që nuk rrezikojnë por ndryshojnë vetëm ngjyrën e rrobave të tyre, ata që nuk flasin me ata që nuk dinë… .. E vetmja gjë për të cilën nuk ka ilaç është vdekja, por edhe ata që...
“Bluajtja me mëndje”. Sa herë e kemi dëgjuar këtë fjalë të folur, ose e kemi shqiptuar atë vetë? Shumë. Në përvojën time si psikologe-psikoterapiste është ndoshta fjala që së bashku me fjalën “ankth”, kam dëgjuar të thuhet më shpesh.   “Bluajtja me mëndje” mbi të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen   Prandaj, “Bluajtja me mëndje” konsiston në shqetësime, duke u frikësuar që...
Duhet të jeni në gjëndje të kërkoni falje në çdo kohë; Shoh kaq shumë krenari të padobishme që shkatërron marrëdhëniet më të mira. Ne përjetojmë emocione të shumta çdo ditë, dhe ndonjëherë ato janë të këndshme, ndërsa të tjerët janë më pak. Të ashtuquajturat emocione negative së bashku me ato pozitive janë një pjesë integrale e botës sonë emocionale, dhe ne nuk...
Shpesh, përballë ngjarjeve të jetës që na bëjnë të zemërohemi, humbasim durimin dhe ndiejmë zemërim, ne përpiqemi të qëndrojmë në kontroll, pa i shprehur emocionet që ndiejmë vërtet. Shumicën e kohës është një trashëgimi kulturore, për faktin se që në moshë të vogël na është mësuar të mbajmë sjellje të mirë në çdo situatë. Ndërsa në pjesën më të...
Shiu dhe mungesa e diellit mund të bëjnë që shumë njerëz të mos ndihen në formën e tyre më të mirë. Ata mund të përjetojnë ankth, depresion, mund të ndihen të pamotivuar dhe termi klinik për këtë gjendje është “Çrregullimi Afektiv Sezonal”, raporton “Psychology Today”. “Është një gjendje që lidhet me nivelet më të ulëta të dritës, si dhe me ditët...
Fobia e pafundësisë, ose frika nga pafundësia, është një fobi jashtëzakonisht e çuditshme që shumë pak njerëz e njohin. Sidoqoftë, para se të shpjegojmë se çfarë është saktësisht, duhet të kujtojmë se çfarë është një fobi. Fobia është një frikë intensive dhe iracionale ndaj situatave specifike, objekteve, njerëzve ose aktiviteteve. DSM-5 e kategorizon atë si një çrregullim ankthi. Një nga...
Mërzia përgjithësisht shihet si një gjendje e pakëndshme emocionale. Karakterizohet nga ndjenjat e pakënaqësisë, shqetësimit dhe lodhjes mendore. Mërzia është një burim i madh i pakënaqësisë dhe kuptimit. Ne dëshirojmë të shpëtojmë nga mërzia. Reagimi i zakonshëm është të kërkuarit të stimujve nga jashtë për shpërqendrim. Sidoqoftë, këto zgjidhje afatshkurtra shërbejnë vetëm për të forcuar kontrollin e mërzisë. Është si...
Nuk ka lumturi të përhershme, por ka një rrugëtim drejt saj që mund të jetë i bukur nëse ju e doni të tillë.   Mos e lini trishtimin e momentit apo çastet e ankthit t’ju gënjejnë. Kujtoni se çdo gjë kalon, por gjatë procesit provoni të praktikoni këshillat e neurologëve.   Bëjini vetes pyetje kur ndiheni të mërzitur Ndonjëherë ju duket sikur mendja juaj...
- Advertisement -

RECENT POSTS

MOST POPULAR ARTICLES

TRENDING NOW