HomeArtikujÇrregullimet emocionaleÇrregullimet  e nënvlerësuara të shëndetit mendor   
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Çrregullimet  e nënvlerësuara të shëndetit mendor   

Ndërgjegjësimi për shëndetin mendor është përhapur ndjeshëm në dekadën e fundit në Shtetet e Bashkuara dhe në të gjithë botën. Grupet e shëndetit publik e kanë bërë të qartë se shëndeti mendor është po aq i rëndësishëm sa shëndeti fizik dhe shoqëria ka përqafuar gjithashtu atë ndryshim të rëndësishëm. Shumica e amerikanëve tani thonë se e vlerësojnë mirëqenien e tyre emocionale po aq sa mirëqenien e tyre fizike.

Por kur bëhet fjalë për diagnostikimin e çdo personi që ka nevojë, ka ende një rrugë të gjatë për të bërë.

“Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, më pak se gjysma e atyre që plotësojnë kriteret diagnostikuese për çrregullimet psikologjike identifikohen nga mjekët”, tha Mirela Loftus, drejtoreshë mjekësore për Newport Healthcare në Connecticut. “Problemi me këtë është se burimet nuk janë alokuar siç duhet dhe kushtet nuk trajtohen, shpesh duke krijuar probleme më të mëdha”. Disa gjendje priren të jenë të padiagnostikuara ose të diagnostikuara gabimisht. Kjo do të thotë që shumë njerëz vazhdojnë të luftojnë me veten sesa të lidhen me trajtimin që ata kanë nevojë dhe meritojnë. Këtu janë pesë problemet që duhen parë:

 

Depresioni

Depresioni mund të jetë një nga problemet më të zakonshme të shëndetit mendor, që prek rreth 264 milionë njerëz në mbarë botën, por ekspertët paralajmërojnë se ai nuk është i njohur dhe nuk trajtohet. OBSH thotë se deri në 85% e njerëzve në vendet me të ardhura të mesme dhe të ulëta nuk marrin trajtim për depresionin. Në SHBA, vlerësimet sugjerojnë që vetëm rreth gjysma e njerëzve me depresion marrin trajtimin që u nevojitet. “Në vendet me të gjitha nivelet e të ardhurave, njerëzit që janë në depresion shpesh nuk diagnostikohen saktë dhe të tjerët që nuk e kanë këtë çrregullim shpesh diagnostikohen gabimisht dhe u rekomandohen ilaçet kundër depresionit,” paralajmëron OBSH.

 

Çrregullimi bipolar

Për më shumë se një dekadë shumë ekspertë të shëndetit mendor kanë paralajmëruar se çrregullimi bipolar është i nën-diagnostikuar, por hulumtimet e fundit sugjerojnë se situata mund të jetë më komplekse. Disa studime sugjerojnë që çrregullimi bipolar, mund të mbidiagnostikohet, ndërsa të tjerët argumentojnë se ai shpesh diagnostikohet gabimisht. Siç raportoi Everyday Health: “Deri në 20% të njerëzve me çrregullim bipolar mund të diagnostikohen gabimisht me depresion”. Çrregullimi bipolar në përgjithësi karakterizohet nga ndryshime të rëndësishme në gjendjen shpirtërore, energjinë dhe aktivitetin e njerëzve, aq sa ata pengojnë funksionimin e përditshëm. Por mund të jetë e vështirë për individët dhe klinikat që ta dallojnë sepse mbivendoset me probleme të tjera të shëndetit mendor, ose duket vërtet e ngjashme.

 

PTSD

Ekspertët e kanë quajtur çrregullimin e stresit post-traumatik, ose PTSD, “diagnozën e humbur” pavarësisht faktit se është shumë e përhapur. Ekspertët vlerësojnë se afërsisht 70% e amerikanëve do të përjetojnë një ngjarje traumatike gjatë jetës së tyre dhe rreth 20% do të zhvillojnë PTSD, e cila është një përgjigje intensive fizike dhe emocionale ndaj mendimeve dhe kujtimeve të një ngjarje traumatike që zgjat me javë ose muaj. Një arsye pse PTSD nuk diagnostikohet është sepse është shumë e lidhur me njerëzit që shërbejnë në ushtri, të cilët me siguri shpesh luftojnë me këtë çrregullim. Në realitet, gjendja e shëndetit mendor mund të ndodhë pas çdo ngjarje shqetësuese. Kjo përfshin fatkeqësitë natyrore, aksidente të rënda rrugore, sulme terroriste, sulme seksuale dhe të shtëna masive. Gjithashtu mund të prekë njerëzit e çdo moshe, nga fëmijët tek të rriturit.

 

Çrregullimet e të ngrënit

Njerëzit shpesh mendojnë se çrregullimet e të ngrënit prekin ekskluzivisht vajzat adoleshente të holla, të bardha. Kjo do të thotë se ata anashkalojnë burrat dhe njerëzit e moshuar. “Stereotipet se kush zhvillon çrregullime të të ngrënit mund të kontribuojnë në pabarazitë në diagnostikim dhe trajtim, sipas studiuesve të Universitetit të Shkolla e Shëndetit Publik në Miçigan, e cila në vitin 2018 publikoi një sondazh që zbuloi se çrregullimet e të ngrënit ishin veçanërisht të nën -diagnostikuara te burrat dhe njerëzit me ngjyrë. “Çrregullimet e të ngrënit shpesh mungojnë për shkak të mungesës së ndërgjegjësimit të simptomave dhe fillimit të tyre tinëzar,” bëri jehonë Loftus, duke shtuar se ekspertët janë veçanërisht në vëzhgim për çrregullimet e të ngrënit tek të rinjtë pas një viti stresi dhe izolimi gjatë pandemisë COVID-19.

 

Çrregullimi i personalitetit kufitar

Çrregullimi i personalitetit kufitar është një gjendje serioze e shëndetit mendor e karakterizuar nga një model i vazhdueshëm i gjendjeve të ndryshme, imazhit dhe sjelljes që shkakton vështirësi të konsiderueshme në funksionimin e përditshëm. “BPD është një nga gjendjet më të shpeshta të diagnostikuara të shëndetit mendor,” sipas Aleancës Kombëtare për Sëmundjet Mendore. “Është diagnostikuar aq keq, saqë nuk ka asnjë shkallë të saktë të prevalencës për gjendjen”. Një arsye për këtë janë simptomat e BPD, të cilat shpesh duken si diçka tjetër, përfshirë depresionin, ankthin apo edhe çrregullimin bipolar. Një tjetër është stigma, e cila është një çështje për njerëzit me çrregullim të personalitetit kufitar dhe shumë lloje të tjera të problemeve të shëndetit mendor.

“Shumë njerëz ende kanë perceptime negative për problemet e shëndetit mendor dhe çrregullime të cilat ndikojnë në numrin e atyre që kërkojnë trajtim”, tha Loftus. “Ata që luftojnë ose nuk duan të besojnë se kanë një problem ose nuk duan që të tjerët ta dinë se e kanë”.

Nëse jeni duke luftuar me shëndetin tuaj mendor, ose mendoni se mund të keni një nga këto gjendje zakonisht të nën -diagnostikuara ose të keqdiagnostifikuara, patjetër që duhet të kontaktoni një profesionist të shëndetit mendor.

 

Të fundit