Vala e katërt e pandemisë e Covid-19 po ushtron jo pak presion mbi rrjetet spitalore, duke mërzitur shumë njerëz, dhe duke i bërë të duken një marrëzi refuzimet e vaksinave nga disa njerëz. Për të kuptuar më mirë se çfarë e bën dikë që të refuzojë ose vonojë vaksinimin, është e rëndësishme identifikimi i barrierave psikologjike që qëndrojnë në...
Të shkruarit është veprimtaria me anë të së cilës materializohet dhe merr formë mendimi. Shkrimi është një formë komunikimi dhe si i tillë dallon në individë të ndryshëm, ku bashkë me gjuhën e folur përbëjnë mënyrat kryesore të komunikimit joverbal. Megjithatë, të shkruarit dallon cilësisht nga gjuha e folur; si për nga forma e të shprehurit ashtu dhe për nga...
Të qenit prind është ndoshta puna më e vështirë në botë. Eshtë plot kthesa, ulje-ngritje dhe shumë pasiguri. Ka disa gjëra që nuk duhet t’i thoni kurrë vajzës tuaj në çdo moshë. Ndonjëherë mund të mos duket kështu, por ajo po ju dëgjon. Ajo po mëson nga ju dhe po ju shikon.   “Pusho së qari” Gjithkush ka të drejtën e...
Në mëshirën e përzgjedhjes natyrore që nga fillimi i jetës, paraardhësit tanë u adaptuan, u çiftuan dhe vdiqën, duke ua kaluar pasaardhësve mutacionet e vogla gjenetike,të cilat në fund na bënë njerëzit që jemi sot. Por një studim i ri sugjeron se evolucioni nuk është i lidhur vetëm me gjenet. Përkundrazi, kultura njerëzore mund të jetë duke e nxitur...
“Instagram”, “TikTok” dhe aplikacione të tjera janë aty për ju në momente të mërzitshme, kur jeni duke pritur për autobusin dhe keni shumë nevojë për ndonjë stimulim. Kjo lloj lidhje me të tjerët mund të jetë një nxitje e madhe, por ekspertët  thonë për “Bustle” se shumë media sociale mund të ndikojnë edhe në gjendjen tuaj shpirtërore. Në nivelin bazë, mediat...
Çrregullimi nxitës i kundërshtimit (ÇNK) është një ndër çrregullimet e sjelljes. Ky është një ndër çrregullimet më të zakonshme të shëndetit mendor tek fëmijët dhe adoleshentët. Profesionistët e përcaktojnë atë si një model të mosbindjes, sjellje armiqësore kundrejt figurave autoritare. Fëmijët dhe adoleshentët me ÇNK shpesh rebelohen, janë kokëfortë, debatojnë me të rriturit, dhe refuzojnë të binden. Ata kanë...
Vendi në klasë për menaxhimin e zbavitjes. Në varësi të fëmijës me ADHD përcaktohet dhe vendi i tij në klasë. Vendi më i preferuar për këta fëmijë është banka e parë pasi janë më afër mësuesit për çdo nevojë që mund të kenë. Nëse zhurma në klasë nuk i shpërqëndron shumë, këta fëmijë mund të vendosen dhe në fund të...
Mjekët diagnostikojnë mijëra fëmijë në vit me Çrregullim Hiperaktiv Vemendjeje të Pamjaftueshme, i njohur si A-D-H-D. Dhe me këtë sëmundje vijnë receta, dieta dhe vitamina. Por për disa familje këto trajtime nuk japin rezultat dhe ato vihen në kërkim të alterantivave të tjera. Kur Aron Davis dëgjon tingujt, truri i tij dërgon reagime në duart ose në këmbën e tij....
Një përmbledhje gjithëpërfshirëse e botuar së fundmi në revistën “Psychological Science” rishikoi studimet e mëparshme që pretendonin ekzistencën e një lidhje të drejtpërdrejtë midis kohës së hershme që fëmijët e vegjël kalonin para ekranit, dhe problemeve të vëmendjes tek ata. Megjithëse studime të tjera nuk pasqyrojnë këto gjetje, studimet e mëparshme vazhdojnë të raportohet gjerësisht nga media. “Gjetjet nga studimi...
Miqësia nuk bëhet vetëm nga daljet, ahengjet dhe aperitivët. Por edhe nga prania, videotelefonatat, ndarjet e gjërave edhe për së largu. Fillimi i emergjencës shëndetësore shënoi një ndryshim të thellë në zakonet tona të jetesës. Nëse është e vërtetë që, nga njëra anë, ne kemi hequr dorë nga shumë gjëra, është gjithashtu e vërtetë që izolimi na ka lejuar të...
- Advertisement -

RECENT POSTS

MOST POPULAR ARTICLES

TRENDING NOW