spot_img

Artikuj të ngjashëm

Përqendrohu më shumë

Përqendrimi dhe pandemia

A mendoni se keni vështirësi të përqendroheni, si në punë ashtu edhe në shtëpi? Epo, nuk jeni vetëm. Edhe ata që normalisht nuk e kanë problem të përqëndrohen, kanë zbuluar se pandemia u ka hequr aftësinë për të ruajtur përqendrimin. Studimet (Ariga dhe Lleras, 2011) kanë treguar se pas një periudhe të zgjatur kohe duke punuar në një detyrë, truri ndalon së regjistruari një shikim, zë ose ndjenjë, veçanërisht nëse stimuli mbetet konstant me kalimin e kohës. Studimi arriti në përfundimin se truri është ndërtuar për të zbuluar dhe reaguar ndaj ndryshimeve dhe se vëmendja e zgjatur ndaj një detyre në fakt pengon performancën.  Në pjesën më të madhe, mungesa jonë e aftësisë për t’u përqëndruar ka të bëjë me faktin se kaq shumë prej nesh po punojnë nga shtëpia, dhe edhe nëse kemi një zyrë të dedikuar në shtëpi, ne jemi më të ndjeshëm ndaj shpërqendrimeve. Kur jemi në një vend pune jashtë shtëpisë, ne shikojmë orët tona dhe pastaj kthehemi në shtëpi në fund të ditës së punës, por nuk duket të ketë të njëjtin lloj demarkacioni kur punojmë në shtëpi, përveç nëse jemi shumë të disiplinuar. Kështu, ka një mjegullim të përgjegjësive dhe kufijve personal dhe profesional.

 

Jeta pas pandemisë

Asnjë prej nesh nuk e di se si do të duket bota e punës sapo të shuhet intensiteti i pandemisë, por ne e dimë se shumë njerëz kanë thënë se duan të vazhdojnë të punojnë në distancë – për shkak të komoditetit dhe lirisë që vjen së bashku me të. Për të ruajtur stilin e jetës sonë aktuale pa rrezikuar mirëqenien tonë mendore dhe fizike, është e rëndësishme të fitoni mjete fokusimi për të menaxhuar jetën tonë në mënyrë efikase dhe produktive.

 

Këshilla për t’u përqëndruar

Pavarësisht nga linja e punës në të cilën jeni – pavarësisht nëse është artistike, e orientuar drejt biznesit ose përfshin punë fizike – fokusimi është i rëndësishëm për mirëqenien tuaj. Mungesa e përqendrimit mund të rezultojë në lodhje të tepërt, stres, zakone të dobëta të gjumit, dehidratim, varësi dhe ngrënie ushqimesh jo të shëndetshme. Këtu janë disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë të ruani përqendrimin, çdo ditë:

 

  1. Pastroni hapësirën tuaj. Në librin e tij Focusing, Eugene Gendlin sugjeron pastrimin e hapësirës ku punoni. Nëse keni një zyrë në shtëpi, kjo do të thotë të pastroni tryezën tuaj dhe të lini vetëm atë që ju nevojitet për të punuar. Kjo do të thotë, hiqni të gjithë shpërqendrimet.
  2. Praktikoni meditimin e ndërgjegjes. Ky lloj meditimi ju inkurajon të qëndroni në moment dhe të mos lejoni që mendimet tuaja të enden. Nëse ato enden, përdorni frymën tuaj për ta sjellë veten në momentin e tanishëm. Filloni duke praktikuar këtë lloj meditimi 15 deri në 20 minuta një herë në ditë, duke u rritur në dy herë në ditë.
  3. Kini parasysh marrjen tuaj të kafeinës dhe sheqerit. Këto substanca mund të shkaktojnë rritje të papritur dhe rënie të niveleve të sheqerit në gjak dhe kortizolit dhe kështu ndikojnë në aftësinë tuaj për t’u përqëndruar.
  4. Bëni pushime të shpeshta. Jo vetëm që është një ide e mirë të shtrini këmbët, por është një mënyrë e shkëlqyer për të pastruar mendjen tuaj. Merrni parasysh një shëtitje jashtë në natyrë, ose dëgjoni muzikë relaksuese. Ariga dhe Lleras pohojnë se edhe pushimet e shkurtra mendore nga një detyrë mund të përmirësojnë në mënyrë dramatike aftësinë për t’u përqëndruar në një detyrë për periudha të zgjatura kohe.
  5. Bëni një pushim teknologjik. Edhe kur punoni nga shtëpia, mund të bëni gjëra gjatë ditës së punës që nuk përfshijnë teknologji. Pushimi nga teknologjia ju jep një shans për të pastruar mendjen tuaj, dhe kjo veçanërisht përfshin mediat sociale.
  6. Angazhoni trurin tuaj. Kjo do të thotë të provosh një aftësi të re, ndoshta vallëzimi, gatimi, piktura, tenisi, apo edhe mësimi i një gjuhe të re.
  7. Mbani një praktikë ditari. Mbajtja e gjurmëve të asaj që ju tërheq vëmendjen mund t’ju ndihmojë të rifokusoheni. Por nëse keni atë që shkrimtarët e quajnë “mendja e majmunit”, kjo mund të ndikojë në fokusin tuaj. Kjo është kur mendimet dhe imazhet zvarriten në mendjen tuaj dhe marrin përsipër vetëdijen tuaj.

 

Gendlin sugjeron të kontaktoni me sensin tuaj të “të ndjerit” – me fjalë të tjera, të dalloni se ku ndjeni se po humbni përqendrimin në trupin tuaj. Pastaj, distancojeni veten prej saj. Ndaloni dhe dëgjoni mesazhet që trupi juaj po ju jep, dhe pastaj shkruajini ato mesazhe.

Të fundit