HomeArtikujAnkthiA jeni të stresuar
spot_img

Artikuj të ngjashëm

A jeni të stresuar

Si mund ta dalloni kur stresi po ju kap? Disa njerëz janë të vetëdijshëm për shenjat e dukshme. Ndoshta:

 • Keni probleme të flini ose të zgjoheni shumë herët.
 • Një problem shëndetësor ndizet.
 • Ju vini re se jeni nervozë me njerëzit e tjerë.

Sidoqoftë, shenjat tuaja personale mund të jenë më idiosinkratike ose delikate. Është e dobishme të bëni një analizë më të imët dhe të personalizuar të shenjave që tregojnë kur jeni të stresuar.

Këtu është një listë e madhe e shembujve specifik për të filluar mendimin dhe vëzhgimet tuaja. Pasi të njihni modelet tuaja të të stresuarit, do t’ju duhet një plan “kur-atëherë” i kujdesit për veten. Vendosni, “Kur të vërej_____(këtë shenjë), atëherë do të bëj _____(këtë gjë).”

Ju mund të vini re se shumë nga këta shembuj janë shenja që tregojnë se kapaciteti juaj për të vetë-rregulluar në mënyra të vogla është shfrytëzuar. Ju do të silleni në mënyra që përjetësojnë stresin tuaj (e bëjnë atë më keq) sepse sasi të vogla të vetë-rregullimit janë më shumë sesa keni për të dhënë.

Shenjat e stresit

Ju mund të kuptoni se lidheni me disa nga këto dhe nuk kanë pse janë njësoj me shenjat e personave të tjerë. Ndërsa lexoni, kapni një copë letër dhe shënoni numrat pranë çdo të vërtete për ju.

 1. Ju harroni gjërat, siç nuk e bëni listën tuaj kur dilni për të bërë pazar, ose i lini çelësat në derën tuaj pasi ta keni hapur atë.
 2. Zhurma që zakonisht nuk ju ‘bie në sy’ ka filluar t’ju shqetësojë dhe e bën të vështirë përqendrimin.
 3. Ju nuk merrni ilaçet ose vitaminat ditore.
 4. Ju zgjidhni të hani ushqim që është shumë i lehtë për t’u konsumuar, si patatet e skuqura, sesa ushqim që kërkon prerje dhe përtypje.
 5. Ju shtyni detyrat që do t’ju merrnin më pak se pesë minuta.
 6. Ju i trajtoni dyfish gjërat, p.sh., lexoni një email që ka nevojë vetëm për një përgjigje me dy fjali dhe vendosni të përgjigjeni më vonë.
 7. Ju duroni parehati fizike në mënyrë të panevojshme, siç janë thembrat tuaja të plasaritura, por në vend që të vendosni locion mbi to, i duroni duke i lënduar.
 8. Ju shmangni qasjen ndaj shërbimin ndaj klientit, si p.sh., dëshironi të telefononi për të kërkuar që fatura juaj e internetit të ulet, por bërja e telefonatës duket e tepërt. Ose, ju nuk e ktheni mbrapsht një produkt që nuk është i përshtatshëm për ju dhe e mbani atë pavarësisht.
 9. Argëtimi nuk duket argëtues, siç është të luash një lojë me fëmijën tuaj; ju duket si një sherr.
 10. Frigoriferi juaj përfundon i mbushur me produkte të skaduara ose fruta dhe perime që janë prishur sepse nuk keni arritur t’i hani ato.
 11. Ndiheni më të shqetësuar, për shembull, kur vozisni, makinat që ndryshojnë korsi përreth jush ndihen shqetësuese dhe ju japin nervozizëm.
 12. Detyrat njohëse, si gjykimi i distancës kur kaloni rrugën, duket se marrin më shumë energji se zakonisht.
 13. Ju jeni të paorganizuar, p.sh., ju jeni joefikas në mënyrat se si bëni punë.
 14. Ju blini ushqim që është i lehtë për t’u konsumuar (p.sh., akullore) dhe planifikoni të konsumoni një pjesë të rregullt, por hani më shumë sesa keni planifikuar.
 15. Ju e shtyni angazhimin ndaj planeve pa ndonjë arsye të mirë.
 16. Ndiheni të dobët ose të keqkuptuar shumë më lehtë se zakonisht. Ju personalizoni më shumë ngjarjet dhe ndërveprimet.
 17. Ju veproni kundër vlerave tuaja, p.sh., duke hedhur një enë të riciklueshme në plehra sepse nuk mund të shqetësoheni duke e larë atë.
 18. Ju përdorni vetë-kritikën për t’u përpjekur të motivoni veten për të bërë më mirë.
 19. Ju keni një dëshirë të fortë për të zvogëluar stimulimin e tepërt, për shembull, ëndërroni të kaloni një ditë në shtrat duke parë TV me perde të mbyllura.
 20. Edhe kur njerëzit e tjerë përpiqen t’ju mbështesin, ndjehet se ata kurrë nuk e kuptojnë sa duhet. Ende ndiheni pak të irrituar, edhe kur qëllimet e njerëzve janë të mira.

Këshilla

 • Kur identifikoni shenjat tuaja të stresit, jini specifikë. Për shembull, mos vini re vetëm “të qenit harrues”. Përkundrazi, identifikoni shembujt tuaj më të zakonshëm për këtë.
 • Provoni të kujdeseni për veten dhe të keni dhembshuri kur vini re shenjat tuaja. “Vetëm bëj më mirë” nuk është një plan vetë-kujdesi.
 • Pjesë e vetë-dhembshurisë është të pranosh që nuk je vetëm në përjetimin e këtyre shenjave të stresit. Mos e mundoni veten. Nuk është ajo që do të ndihmojë.

Të fundit