HomeFokusPër një martese të qëndrueshme dhe të lumtur
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Për një martese të qëndrueshme dhe të lumtur

A ka ndonjë sekret për një martesë të qëndrueshme? Një studim amerikan i kryer nga Karl Pillemer, i cili zgjati katër vjet, çoi në një lloj vademecum bazuar në përvojën e disa çifteve: përbërës të thjeshtë, por jo në të vërtetë. Flokë të bardhë, duke ecur në park, dorë për dore. Ku ka imazh më të qetë të dy të moshuarve të bashkuar nga një marrëdhënie e gjatë? Simona dhe Paolo festojnë pesëdhjetë vjet martesë. Nga ana tjetër, Enrico dhe Michela do të fryjnë qirinjtë e artë të dasmës në shtator.

 

Dasma me diamant, rezistente dhe e aftë për të shumëzuar dritën

Serena dhe Giulio kanë kaluar vijën e diamantit. Por cili është “sekreti” i tyre? “Nëse mendojmë për këto vite të kaluara së bashku”, beson Michela, e cila u martua 20 vjeç, “mund të themi se ka disa gjëra që na kanë bashkuar dhe që e kanë mbajtur gjallë dashurinë tonë: të kemi vlera dhe qëllime të përbashkëta, të mbajmë gjallë komunikimin mes nesh, t’i përkasim një komuniteti më të gjerë, të lutemi së bashku”.

Simona dhe Paolo

Një jetë shumë aktive, me ritme të forta pune edhe jashtë vendit, menaxhimi i familjes, së pari me kujdesin me kohë të plotë i të dy vajzave dhe më pas të dy nipërve ndihmoi për të konsoliduar bashkimin e Simona dhe Paolo.

 

Ndarja e detyrave, uniteti i qëllimit

Kemi vite harmonie të madhe pas vetes sepse të gjithë ishin mjeshtrat e një hapësire specifike dhe në të njëjtën kohë, pasionet e përbashkëta na bashkuan, siç janë projektet e zhvillimit të familjes dhe udhëtimet. Momenti më i lodhshëm i të qenit së bashku ka qenë muajt e fundit, kur të dy kemi qenë në shtëpi, në pension dhe të detyruar të ulim angazhimet familjare për shkak të urgjencës shëndetësore.

 

Durimi është një virtyt i domosdoshëm

Derisa, thekson gruaja e tij, unë isha “mbretëresha” absolute e shtëpisë dhe lëviza në autonomi totale në administrimin e familjes, gjërat shkuan vaj. Tani që burri im qëndron gjithashtu në shtëpi për një kohë të gjatë dhe ndërhyn në punët e shtëpisë, sekreti për të mos bërë luftë çdo ditë është durimi i madh dhe i vazhdueshëm.

Durimi, dialogu, ndarja e qëllimeve të përbashkëta në edukimin e fëmijëve dhe në stilin e jetës ata janë përbërësit themelorë edhe për një jetë shumë të gjatë së bashku si ajo e Serena dhe Giulio. Edhe kur bëhet fjalë për t’u përballur me këndin e jetës dhe të personazheve të ndryshëm, rruga është ajo e përballjes dhe dialogut të ngushtë.

“Askush prej tyre nuk ka hequr dorë kurrë nga idetë, nënvizon Simona, dhe shpesh ka diskutime, sepse secili ka karakterin e vet. Por atëherë ajo që mbizotëron është dëshira për të bërë paqe dhe për të rënë dakord se si të shkojmë përpara, duke u siguruar që të dy të jenë të kënaqur me jetën që po ndërtohet”.

Nga një studim amerikan, një manual këshillimi

Një studim amerikan i kryer nga Karl Pillemer, një profesor në Universitetin Cornell në Ithaca, New York, i cili zgjati katër vjet, bashkoi gjatësinë e martesave të shtatëqind pensionistëve, të martuar mesatarisht për 43 vjet, për të arritur një lloj udhëzuesi, me titull ‘Projekti i këshillave për martesë, këshilla për një martesë të mirë’.

Përbërësit e zakonshëm të një recete gjithnjë në ndryshim

Përvojat e treguara nga çiftet kanë nxjerrë në pah disa pika të forta të nevojshme për të forcuar marrëdhënien: një frymë heqje dorë dhe qëndrueshmërie, për të përballuar një përvojë komplekse, mbi të cilën është e nevojshme të punohet gjatë gjithë jetës; një rënie e madhe në dashuri si fillimi i bashkimit; vizioni i përbashkët mbi disa vlera themelore të jetës, të tilla si marrëdhënia me fenë, me paratë, arsimimi i fëmijëve, pesha e karrierës dhe koha e lirë; gatishmëria për të mbajtur një dialog të sinqertë dhe të hapur, një shenjë e fleksibilitetit emocional.

Enrico dhe Michela

“Kur u takuam, thonë Enrico dhe Michela, ne vinim nga dy përvoja të ndryshme rinore, por kishim ideale të përbashkëta dhe gjatë viteve kemi diskutuar disa herë se cilat duhet të jenë qëllimet tona së bashku. Kështu ne filluam jetën familjare: vendosëm, përveç që të kishim fëmijët tanë, të ishim të hapur ndaj perspektivave të tjera dhe hapëm shtëpinë tonë për të mirëpritur nënat beqare, vetëm ose me fëmijë, kohën e nevojshme që ato të jenë autonome.

Kishte vështirësi, por përveç që mund të mbështesnim disa miq të besuar, ajo që na ndihmoi ishte aftësia për t’u qëndruar besnikë idealeve tona. Pastaj kur fëmijët u rritën, përvoja e mikpritjes mbaroi dhe me të njëjtin përkushtim e gjetëm veten gjyshër duke qëndruar afër nipërve dhe mbesave tona”.

Serena dhe Giulio

Fleksibiliteti dhe disponueshmëria për një stil familjar të hapur për të tjerët janë dy karakteristika që kanë shënuar gjithashtu jetën e Serena dhe Giulio, të cilët kanë qenë gjithmonë aktivë në bamirësi.

“Gjatë gjithë këtyre viteve, madje edhe në konfliktet më të vështira dhe përballë sfidave më të mëdha, të cilat vinin nga brenda dhe jashtë familjes sonë ose katër fëmijëve tanë, ne gjithmonë jemi përballur me njëri-tjetrin me sinqeritet dhe respekt dhe gjithmonë kemi ndarë mendimet dhe emocionet tona, duke pranuar njëri-tjetrin edhe kur kemi pasur pozicione të ndryshme”.

 

Unë dhe ti gjithmonë para së gjithash

Sipas protagonistëve të studimit të Pillemer, marrëdhënia me bashkëshortin duhet të jetë para së gjithash, edhe para fëmijëve, vjehrrave, punës dhe miqve. Kjo sepse është baza e një marrëdhënie paqësore me të gjithë ata. Sidoqoftë, për kohëzgjatjen e martesës ka një rëndësi të veçantë kujdesi për marrëdhëniet me vjehrrat, në mënyrë që dikush të mësojë të respektojë një “distancë të duhur”; megjithëse nganjëherë marrëdhënia mund të provojë të jetë “e mprehtë”, shumica e përvojave të mbledhura nga studiuesi amerikan tregojnë kërkimin e kompromiseve dhe pikave të kontaktit, në mënyrë që të nxjerrin përfitime reciproke.

 

Keqardhja e komplimenteve të pathëna

“Martesa përbëhet nga mijëra ndërveprime mikro, thotë Pillemer, si të përkëdhelësh tjetrin ose të bësh gjeste të vogla të papritura. Shumë nga të intervistuarit pranojnë se paaftësia për të dhënë dhe marrë komplimente është një nga pendimet e tyre më të mëdha.” Por ka edhe një këshillë të fundit për çiftet e pjekura dhe ka të bëjë me respektin reciprok: “Çiftet që janë të martuar për një kohë të gjatë paralajmërojnë se rreziku i martesës është të njohin njëri-tjetrin aq mirë sa ata mund ta lëndojnë atë me një ashpërsi ekstreme”. Të mos përfitosh nga kjo dobësi, në fakt, është kuptimi i vërtetë i respektit.

 

Çifti dhe familja, një sistem i hapur

“Komuniteti ka qenë një element i rëndësishëm për bashkimin tonë”, shpjegon Michela, “si komuniteti i vogël i familjeve tona dhe ai i famullisë dhe i veprimit katolik, në të cilin ne jemi zotuar duke marrë role të ndryshme.

 

Previous article
Next article

Të fundit