HomeProgrami i edukimitPrinderimiSi t’i inkurajoni fëmijët të kryejnë akivitet fizik
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Si t’i inkurajoni fëmijët të kryejnë akivitet fizik

Sipas udhëzimeve ndërkombëtare lidhur me shëndetin e fëmijve, këshillohet që ata të kryejnë 60 minuta aktivitet fizik të moderuar në ditë. Kjo mund të tingëllojë shumë e vështirë për prindërit, por nuk bëhet fjalë për ushtrime intese siç mund të përytyrohen ato në plasestër. Ushtrimet fizike mund të jenë edhe zbavitëse, argëtuese, qoftë edhe duke kërcyer me mzuikë në sfond, apo duke bërë një lojë me vrap.

Katër këshilla si t’i inkurajoni fëmijët të kryejnë akivitet fizik

Bëhuni shembull për ta

Si në gjithçka tejtër, edhe në aktivitetin fizik, fëmijët mësojnë shumë më tepër nga ajo që ju shikojnë të bëni sesa nga ato që u thoni. Nëse ju tregoni përmes shembullit tuaj një disiplinë lidhur me ushtrimet fizike, të tillë frymë do të kenë edhe fëmijët. Gjithashtu kjo mund të shërbejë edhe si një kohë cilësore e kaluar me njëri-tjetrin.

Inkurajojini fëmijët

Krijoni një atmosferë pozitive dhe inkurajojeni fëmijën tuaj të merret me një sport apo thjesht të krijojë një rutinë ushtrimesh fizike. Merrni pjesë në eventet e tyre sportive dhe mos harroni të shprehni mbështetjen tuaj për ta, pavarësisht rezultatit që arrijnë.

Bëjeni një kohë zbavitëse

Ushtrimet fizike mund të zhvillohen në formën e një loje apo të vendosni pak muzikë dhe thjesht të kërceni. Jepuni fëmijëve lodra apo pajisje të cilat kërkojnë që fëmija të vrapojë, dhe në këtë mënyrë ai do të jetë duke u stërvitur fizikisht, duke luajtur dhe duke u zbavitur.

Minimizoni kohën përpara ekranit

Të gjithë prindërit duhet të limitojnë kohën që fëmijët kalojnë përpara televizorit apo pajisjeve të tjera teknologjike. Por sigurohuni ta bëni në mënyrë të tillë që të mos i mërzitni fëmijët, pra jo në mënyrë drastike, kur fëmija po ndjek diçka që e pëlqen shumë. Përcaktoni një kohë kur u lejohet përdorimi i teknologjisë dhe respektojeni atë.

 

 

Autonomia te fëmijët

Autonomi do te thote t’i tregosh femijeve, te dine te kene kontroll mbi veten dhe zgjedhjet qe ata bejne, nga aktivitetet ne te cilat marrin pjese deri ne ate sesi ata luajne dhe bashkeveprojne me moshataret.

Autonomia luan rol ne gjithcka qe nje femije ben…..
Te mesuarit se si te jesh i pavarur eshte nje aftesi kritike per zhvillimin e femijeve qe iu meson atyre se si te sillen me vone ne jete ndersa marrin pergjegjesi me te medha.
Ndersa femijet rriten ata eksplorojne boten dhe zbulojne se si te shprehen.
Ata fillojne te kuptojne se si veprimet e tyre ndikojne rezultatet dhe mesojne se cfar te bejne e si te kene kontroll mbi to.

Te rriturit duhet te jene mbeshtetes ne arritjen e autonomise.

Femijet jane te dashur, te cilter dhe entuziaste e si te tille kerkojne te jene te pranuar dhe pa kushte.
Ndihmojini ata te ndjehen te pranuar dhe te afte, madje qe foshnje, ata duhet te kuptojne/dine qe kane nje ndikim pozitiv ne boten e tyre.
Mbeshtetja eshte gur themeli ne rritjen, zhvillimin dhe arritjen e autonomise.

Trajtoje femijen si nje person unik. Cdo femije eshte I ndryshem dhe duhet te trajtohet si unik dhe special

  • Ndjenjat nen kontroll
    Megjithese nga femijet nuk mund te presim kontroll te plote ne te gjitha aspektet,ne sit e rritur duhet ti bejme ata te mendojne se kane kontroll ne disa gjera, kjo per te krijuar besimin te vetja.
  • Nxitja e vetvleresimit

Kur femijet mendojne se ata kane kontroll dhe mund te bejne zgjedhjet e tyre. kjo nderton vetvlersim.
Te jesh I afte te besh dicka vete nxit ndjenjen e arritjes.

  • Rritja konjitive
    Kur femijet bejne zgjedhjet e tyre, kjo eshte pjese thelbesore e zhvillimit te tyre njohes, i cili rritet ndersa mendojne permes zgjedhjeve qe bejne.

Te rriturit,(prinder/edukatore) duhet t’i inkurajojne femijet te arrijne autonomine e tyre.
Duhet t’u ofrojme pavaresi ne menyre qe femijet te mesojne nga veprimet,perpjekjet,deshtimet dhe sukseset e tyre.
• Ofroni/lejoni zgjedhjet si hapi I pare inkurajues per autonomi.
• Respekto mendimin e femijes,keshtu e ndihmon ate te zhvilloje ndjenjen e autonomies dhe I tregon qe e kupton dhe respekton aftesite e tij/saj.
• Jepi pergjegjesi te verteta/te rendesishme si;
Te kryeje aktivitete konkrete si gatimi, organizimi I nje mjedisi apo pastrimi duke i ndihmuar at ate ndjehen sikur kryejne aktivitete me pergjegjesi si prej ‘’te rrituri’’
Ndertimi i pavaresise i ndihmon femijet te jene aktive ne procesin e te mesuarit, lojes dhe ne perballjen me me shume pergjegjesi ndersa ata rriten.

Të fundit