spot_img

Artikuj të ngjashëm

Alivanosja

Alivanosja ndodh kur truri juaj nuk merr oksigjen të mjaftueshëm. Ju humbni vetëdijen, ose “ju bie të fikët”, për një kohë të shkurtër (zakonisht vetëm disa sekonda ose minuta).

Simptomat e alivanosjes

Simptoma kryesore e alivanosjes është humbja e vetëdijes. Por ka simptoma të tjera që mund të ndodhin para se t’iu bie të fikët. Këto përfshijnë të ndjehurit:

 • i ligësht
 • i trullosur
 • i dobët
 • të përziera
 • i djersitur

Ju gjithashtu mund të keni dhimbje koke ose tingëllim në veshët tuaj.

Çka shkakton alivanosja?

Alivanosja, që quhet edhe sinkopë, mund të shkaktohet nga shumë gjëra të ndryshme. Ndonjëherë nuk mund të gjendet një shkak i veçantë për të fiktit.

Një rënie e papritur e presionit të gjakut mund të shkaktojë të fiktit. Ndonjëherë ritmi i zemrës dhe enët e gjakut nuk mund të reagojnë mjaftueshëm shpejtë kur nevoja e trupit tuaj për oksigjen ndryshon. Kjo është shumë e zakonshme tek njerëzit e moshuar. Është gjithashtu e zakonshme te njerëzit që kanë kushte të caktuara shëndetësore, të tilla si diabeti. Alivanosja mund të ndodhë kur:

 • Ti ngrihesh shumë shpejt.
 • Ju punoni ose luani shumë, veçanërisht nëse është shumë nxehtë.
 • Ju filloni të merrni frymë shumë shpejt (i quajtur hiperventilimi).
 • Ti je shumë i mërzitur. Të qenit i mërzitur mund të ndikojë në nervat që kontrollojnë tensionin tuaj të gjakut.
 • Ju po merrni ilaçe për presion të lartë të gjakut.

Kollitja, urinimi dhe shtrirja mund të hyjnë në rrugën e rrjedhjes së oksigjenit në tru dhe mund të shkaktojnë të fiktit. Nëse ju bie të fikët gjatë një prej këtyre aktiviteteve, me siguri nuk është diçka për t’u shqetësuar. Por nëse ndodh më shumë se një herë, tregoni mjekut tuaj për këtë.

Nëse jeni të lodhur kur e ktheni kokën në anën tjetër, eshtrat në qafën tuaj mund të  nxënë një nga enët e gjakut që shkojnë në trurin tuaj. Nëse kjo ndodh me ju, sigurohuni që t’i tregoni mjekut tuaj për këtë.

Një rënie në nivelin e sheqerit në gjak mund të shkaktojë alivanosjen. Kjo mund të ndodhë nëse keni diabet. Kjo mund të ndodhë edhe nëse nuk hani për një kohë të gjatë.

Disa ilaçe me recetë mund të shkaktojnë zbehje. Sigurohuni që të bisedoni me mjekun tuaj nëse mendoni se të fiktit mund të lidhen me një ilaç që po merrni.

 

Alkooli, kokaina dhe marihuana gjithashtu mund të shkaktojnë të fikët

Shkaqet më serioze të zbehjes përfshijnë kriza dhe probleme me zemrën ose me enët e gjakut që çojnë në tru.

 

Si diagnostikohet sëmundja?

Mjeku juaj me siguri do t’ju pyesë për atë që po ndodhte ose për atë që po bënit kur i’u ra të fikët. Ai ose ajo mund t’ju pyesë për hollësi rreth asaj se si po ndiheshit pak para si dhe menjëherë pasi që i’u ra të fikët. Mjeku juaj ndoshta do të dëshirojë t’ju ekzaminojë dhe mund të kryejë disa teste për të gjetur se pse i’u ka rënë të fikët.

 

A mund të parandalohet apo shmanget alivanosja?

Njerëzit që kanë gjendje të caktuara mjekësore kanë më shumë gjasa të dobësohen. Këto gjendje përfshijnë:

 • Probleme të zemrës si rrahje zemre të parregullta, ose bllokime në ose afër zemrës që parandalojnë gjakun që të shkojë në tru
 • Diabet
 • Ankthi ose çrregullime paniku
 • Dehidratim
 • Nivel të ulët të sheqerit në gjak.

 

Çfarë duhet të bëj nëse mendoj se do të më bie të fikët?

Nëse ndiheni sikur do t’iu bie të fikët, shtrihuni. Nëse nuk mund të shtriheni, uluni dhe përkulni përpara me kokën tuaj midis gjunjëve. Kjo ndihmon që gjaku të rrjedhë në trurin tuaj. Prisni derisa të ndjeheni më mirë para se të përpiqeni të ngriteni. Kur ngriheni, bëjeni këtë ngadalë.

 

Trajtimi i alivanosjes

Ju me siguri nuk keni nevojë të shkoni te mjeku juaj nëse ju ka rënë të fikët vetëm njëherë dhe jeni përndryshe me shëndet të mire. Të fiktit është i zakonshëm dhe zakonisht jo seriozë. Megjithatë, nëse keni probleme serioze shëndetësore, ndoshta duhet të shihni mjekun tuaj. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse keni probleme me zemër, presion të lartë të gjakut ose diabet.

Shihni mjekun tuaj nëse jeni i lodhur dhe gjithashtu keni ndonjë nga këto simptome ose kushte:

 • rrahje e parregullt e zemrës
 • dhimbje gjoksi
 • shtatëzani
 • gulçim
 • sulm i papritur (pa shenja paralajmëruese)
 • shikim i turbullt
 • pështjellim
 • telashe në të folur
 • marrja e më shumë se disa sekondave për të rimarrë vetëdijen
 • të fiktit kur ktheni kokën në krah
 • të fiktit më shumë se një herë në muaj

 

Të jetosh me alivanosje

Në shumicën e rasteve, alivanosja mund të trajtohet dhe kontrollohet. Shpesh, diagnostikimi i asaj që shkakton të fikët është pjesa më e vështirë. Nëse alivanosja nuk është nën kontroll, ju duhet të bisedoni me mjekun tuaj nëse është e sigurt për ju për të vozitur.

 

Pyetje që mund t’i  bëni mjekut tuaj

 • Cili është shkaku më i mundshëm i të fiktit?
 • A ka diçka që mund të bëj për të ndaluar të fiktit?
 • A ka një ilaç që unë mund të marr që do të ndihmojë në parandalimin e të fiktit?
 • A ka ndonjë hap që unë mund të marr në shtëpi që do të më ndihmojë të ndaloj të fiktit?
 • Nëse më bie të fikët një herë, a duhet ta telefonoj mjekun menjëherë pasi të zgjohem?
 • A ka ndonjë dietë që duhet të ndjek për të ndihmuar në trajtimin e të fiktit?
 • A ka ndonjë faqe interneti që ju rekomandoni që unë t’i qasem? A keni ndonjë material edukativ që unë mund të lexoj për të fiktit?
Previous article
Next article

Të fundit