spot_img

Artikuj të ngjashëm

Ankthi i provimit

Ankthi i provimit prek më shumë se pesë në dhjetë studentë, të paktën sipas International Journal of Indian Psychology. Sa më shumë të afrohen provimet, aq më shumë rritet agjitacioni, por për të shmangur prekjet e papritura dhe rraskapitëse, studentët e universitetit dhe të diplomuarit mund të përdorin këshillat e ekspertëve për të kapërcyer kapjen e tyre dhe për të arritur nota dhe rezultate të kënaqshme.

 

Ditët kalojnë me shpejtësinë e dritës: për studentët e universitetit dhe maturantët provimet po afrohen dhe në të njëjtën kohë, ankthi dhe frika fillojnë të ndjehen shumë. Mediat sociale konfirmojnë se kjo është një temë që prek shumë djem dhe vajza në të gjithë botën.

 

Shifrat flasin vetë: sipas një studimi nga Universiteti Amity në New Dehli, ekzofofobia mundon mbi 50% të studentëve të cilët, për shkak të provimit me të cilin do të përballen, përjetojnë ndjesi që dobësojnë ose përkeqësojnë ndjeshëm performancën e tyre. Të dhëna të tjera vijnë nga Shoqata Amerikane e Anktheve, e cila konfirmon se 18% e studentëve raportojnë një gjendje shqetësimi mesatarisht të lartë, ndërsa midis 16% dhe 20% vuajnë nga ankthi në një shkallë shumë të lartë.

 

Pse agjitacioni po rritet: sipas një studimi të thelluar nga Shkolla Skoceze Aspam, ekzistojnë pesë arsye pse studentët kanë frikë nga provimet: ato variojnë nga përgatitja joadekuate në frikë plotësisht të pabazuar, nga presionet e familjes në vetëvlerësim të ulët, deri tek frika e dështimit. Pavarësisht nga prania e vazhdueshme e ankthit dhe arsyet pak a shumë të njohura, shumë ekspertë kanë studiuar këtë fushë me synimin për të drejtuar studentët gjatë periudhës më intensive dhe në të njëjtën kohë, më të ndërlikuar të karrierës së tyre arsimore.

 

Si të përgatiteni për provimet: këshillat për të shmangur mbërritjen të papërgatitur për provimet universitare vijnë nga Kolegji Universitar i Londrës, sipas të cilit është e nevojshme të organizoheni vetë, duke planifikuar studimin paraprakisht dhe me afate të mundshme për të caktuar gjithashtu datat e provimet, për të punuar në përqendrimin dhe motivet personale dhe për të shmangur mënjanimin e plotë të aktiviteteve relaksuese dhe rekreative për mendjen dhe trupin. Sugjerime vijnë gjithashtu nga gjermani Daniel Hunold, një profesor universiteti, metoda e të cilit na fton të përqendrohemi në dëgjim dhe në aftësinë për të identifikuar pikat kryesore të secilit paragraf ose kapitull në mënyrë që të shpejtojmë dhe ta bëjmë studimin sa më efikas.

 

Çfarë thonë ekspertët: matura është një moment i rëndësishëm në karrierën e një studenti dhe duhet të përjetohet si një intervistë midis një komisioni, d.m.th. Mësuesve, dhe një të riu, sipas Massimo De Donno, themelues i GenioNet dhe krijues i “Genius in 21 Days”, mungesa e një metode efektive studimi gjeneron një stres të tillë tek fëmijët, para dhe gjatë provimit, saqë shumë e përjetojnë atë sikur të ishte pengesa më e madhe për karrierën studentore të dikujt. Pa një metodë studimi, kjo situatë mund të përsëritet për të gjitha provimet e universitetit, të përjetuara si barriera dhe teste gjithnjë e më të vështira, në vend që të përfaqësojë një moment të rëndësishëm të rritjes, krahasimit dhe shkëmbimit.

 

Udhëzuesi për t’u përgatitur për diplomimin e shkollës së mesme: një manual i hartuar nga ekspertët dhe që përbën një ndihmë të vlefshme për studentët.

 

  1. Zotëroni teknikat e të mësuarit për të organizuar më mirë studimin dhe për ta bërë secilën fazë më produktive, nga përqendrimi te ekspozimi;

 

  1. përqendroni vëmendjen në atë që mësoni duke u përgatitur për provim dhe jo vetëm për notën;

 

  1. Mbani larg ankthin dhe shndërroni adrenalinën në energji falë mendimeve pozitive;

 

  1. Vizualizoni mendërisht provimin duke imagjinuar ta kaloni atë në një mënyrë brilante dhe fitimtare;

 

  1. Stimuloni provimin me miqtë ose familjen;
  2. Mësoni se si të përdorni frymëmarrjen për të menaxhuar gjendjet shpirtërore më joefektive;

 

  1. Ndani secilën lëndë në tre hapa, midis gjërave për t’u rishikuar, atyre për të studiuar dhe atyre për t’u thelluar;

 

  1. Organizoni ciklet tuaja të studimit duke përdorur kohëmatësin e telefonit dhe caktoni ciklet e studimit prej 25 minutash, të ndërthurura me një pushim 5-minutësh. Pas çdo cikli, rishikoni atë që keni studiuar përpara se të vazhdoni në temën tjetër;

 

  1. Kushtojini vëmendje të ushqyerit, i cili duhet të jetë i shëndetshëm dhe i ekuilibruar, pa hequr dorë nga një shëtitje e mirë ose aktivitet fizik;

 

  1. Merrni pjesë në dhoma studimi virtuale të afta të përfshijnë dhe motivojnë edhe studentin më të frikësuar.

 

Previous article

Të fundit