Shumica e prindërve bëjnë gjithçka që munden për t’i bërë fëmijët e tyre të lumtur. Edhe se përpiqen të bëjnë më të mirën që dinë me gjithçka, ata sërish padashje bëjnë gabime. Një shembull i kësaj është përdorimi i kritikës së vazhdueshme në lidhje me sjellje të caktuara të fëmijëve ose veprime të tyre.   Kur është shumë e shpeshtë, kritika...
Shprehja e vjetër “ju jeni ajo çka hani”, duhet të jetë në fakt “ju jeni ajo çka konsumon nëna juaj”. Kjo sepse dieta e një nëne shtatzënë dhe më pas lehonë ndikon në shëndetin njohës, fizik, social dhe emocional të foshnjës, si dhe tek shijet që do të përcaktojnë preferencat ushqimore të fëmijës gjatë gjithë jetës, thotë Rafael Perez-Eskamila,...
A mund të parandalohet ÇNK? Ekzistojnë hulumtime që tregojnë se ndërhyrjet e hershme dhe programet e bazuara në shkollë së bashku me terapinë individuale mund të ndihmojnë në parandalimin e ÇNK. Në programet e trajtimit fëmijët e vegjël mësojnë aftësi sociale dhe si ta zgjidhin konfliktet dhe të menaxhojnë zemërimin. Për më tepër, programet e bazuara në shkollë mund të...
Çrregullimi nxitës i kundërshtimit (ÇNK) është një ndër çrregullimet e sjelljes. Ky është një ndër çrregullimet më të zakonshme të shëndetit mendor tek fëmijët dhe adoleshentët. Profesionistët e përcaktojnë atë si një model të mosbindjes, sjellje armiqësore kundrejt figurave autoritare. Fëmijët dhe adoleshentët me ÇNK shpesh rebelohen, janë kokëfortë, debatojnë me të rriturit, dhe refuzojnë të binden. Ata kanë...
Sindromi i Asperger është një ndër çrregullimet neuro-zhvillimore i cili ka efekt mbi sjelljen e një individi, komunikimin dhe ndërveprimin shoqëror. Asperger është pjesë e çregullimeve zhvillimore të spektrit të autizmit. Individët me sindromën Asperger zakonisht kanë inteligjencë normale mbi mesataren, por gjithashtu kanë vështirësi në ndërveprimet shoqërore dhe shpesh kanë interesa në tema të veçanta. Sindromi i Aspergerit është...
Diskalkulia është një vështirësi e të nxënit në matematikë. Fëmijët me diskalkuli mund të kenë vështirësi në kuptimin e koncepteve që lidhen me numrin dhe përdorimin e simboleve në matematikë. Megjithatë, problematika nuk qëndron vetëm në shkollë por krijon vështirësi edhe në jetën e përditshme. Avantazhi është se ka mbështetje dhe strategji të ndryshme që mund t'i ndihmojnë fëmjët...
Nëse fëmija juaj ka vështirësi të mëdha për të shkruar shkronjat, për të shqiptuar fjalët saktë, për të lexuar shkrimin e dorës, problemi mund të jetë ‘disgrafia’ - një aftësi e veçantë e të mësuarit  që ndikon në aftësitë  motorike fine, veçanërisht në  shkrim.   Çfarë është Disgrafia? Disgrafia është një aftësi e veçantë e të mësuarit që prek shkrimin dhe aftësi...
Çdo fëmijë është unik. Zhvillimi dhe sjellja e tyre është po ashtu e tillë. Prindërit vazhdimisht mendojnë sesi fëmija do jetë, dhe me rritjen e tyre ata shikojnë dhe kuptojnë rreth botës së fëmijës. Ajo çfarë të gjithë prindërit presin është që fëmija i tyre të shkëlqejë në çdo aspekt, në pamje, sjellje, dhe në shkollë. Megjithatë jo çdo...
A jeni ndier në momente të caktuara të trishtuar dhe nuk e keni ditur arsyes pse? Mendoni ato momente kur keni ndjerë një pështjellim emocionesh dhe nuk keni mundur t’iu vini emër, ti etiketoni. Imagjinoni që këto ndjesi t’iu shoqërojnë çdo ditë. Tani mendoni si si mund të përballet me këtë fenomen një fëmijë i cili nuk mund të...
Shkaqet specifike të ADHD janë të panjohura. Megjithatë ka një numër faktorësh që mund të kontribuojnë ose përkeqësojnë ADHD.  Këta faktorë përfshijnë:   Faktorët mjedisorë Disa studiues e lidhin zhvillimin e ADHD-së edhe me shikimin e tepërt të televizorit në moshë të hershme, gjë që sjell mungesë të vëmendjes më vonë.   Faktorët gjenetikë ADHD është një çrregullim që pritet të ketë një komponent gjenetik...
- Advertisement -

RECENT POSTS

MOST POPULAR ARTICLES

TRENDING NOW

Error decoding the Instagram API json