HomeFokusDashuria për Veten
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Dashuria për Veten

Të duash veten është një proces i përjetshëm, një ndërthurje e vetëdijes, pranimit të vetes, respektit dhe mirësisë ndaj vetvetes. Dashuria për veten nuk është thjesht një gjendje e të ndjerit mirë. Eshtë një gjendje vlerësimi për veten që rritet nga veprimet që mbështesin rritjen tonë fizike, psikologjike dhe shpirtërore. Dashuria për veten është dinamike, rritet përmes veprimeve që na pjekin dhe na maturojne. Kur veprojmë në mënyra që zgjerojnë dashurinë për veten tonë, ne fillojmë të pranojmë më mirë dobësitë tona, si dhe pikat tona të forta, kemi më pak nevojë për të shpjeguar ardhjet tona të shkurtra, kemi dhembshuri për veten tonë si qenie njerëzore që përpiqen të gjejnë kuptimin personal, janë më të përqendruar në qëllimin dhe vlerat tona të jetës, dhe presin përmbushjen e jetesës përmes përpjekjeve tona. Dashuria për veten do të thotë të mos vendosësh për më pak se sa meriton. Dashuria për veten mund të nënkuptojë diçka të ndryshme për secilin person sepse të gjithë kemi shumë mënyra të ndryshme për t’u kujdesur për veten.

Të kuptosh se si duket dashuria për veten si individ është një pjesë e rëndësishme e shëndetit tënd mendor. Nëse dëshiron të duash veten, investo në rritjen dhe zhvillimin tënd. Marrëdhënia që ke ti me veten tënde, është shumë e rëndësishme për gjithë stilin e jetesës që ti zgjedh të kesh dhe ky stil i mirë jetese varet sa e doni dhe kujdeseni ju për veten tuaj.

 

  • Bëhuni të vëmendshëm: Njerëzit që kanë më shumë dashuri për veten kanë tendencë të dinë se çfarë mendojnë, ndiejnë dhe duan. Ata janë të vetëdijshëm për atë se kush janë dhe veprojnë sipas kësaj njohurie, në vend se çfarë duan të tjerët për ta.
  • Veproni: sipas asaj që ju nevojitet më shumë sesa asaj që dëshironi. Ju e doni veten kur mund të largoheni nga diçka që ndihet mirë dhe emocionuese ndaj asaj që ju nevojitet për të qëndruar i fortë, i përqendruar dhe të ecni përpara në jetën tuaj, përkundrazi. Duke qëndruar i përqendruar në atë që ju nevojitet, ju largoheni nga modelet automatike të sjelljes që ju fusin në telashe, ju mbajnë të mbërthyer në të kaluarën dhe pakësoni dashurinë për veten.
  • Praktikoni kujdes të mirë për veten: Ju do ta doni veten më shumë, kur kujdeseni më mirë për nevojat tuaja themelore. Njerëzit me dashuri të lartë për veten e ushqejnë veten çdo ditë përmes aktiviteteve të shëndetshme, si ushqimi i shëndoshë, ushtrimet fizike, gjumi i duhur, intimiteti dhe ndërveprimet e shëndetshme shoqërore.
  • Vendosni kufijtë: Ju do ta doni veten më shumë kur vendosni kufij ose i thoni jo punës, dashurisë ose aktiviteteve që ju shterrojnë ose dëmtojnë fizikisht, emocionalisht dhe shpirtërisht, ose shprehen keq kush jeni.
  • Mbroni veten: Sillni njerëzit e duhur në jetën tuaj. Unë e dua termin frenemies që kam mësuar nga klientët e mi më të rinj. Ajo përshkruan aq mirë llojin e “miqve” që kënaqen me dhimbjen dhe humbjen tuaj sesa me lumturinë dhe suksesin tuaj. Sugjerimi im për ju këtu: Shpëtoj prej tyre! Nuk ka kohë të mjaftueshme në jetën tuaj për të humbur te njerëzit që duan të heqin shkëlqimin në fytyrën tuaj që thotë: “Unë me të vërtetë e dua veten dhe jetën”. Do ta doni dhe respektoni veten më shumë.
  • Fal veten: Ne njerëzit mund të jemi kaq të fortë me veten tonë. E keqja e marrjes së përgjegjësisë për veprimet tona është që të ndëshkojmë shumë veten për gabime në të mësuar dhe në rritje. Ju duhet të pranoni njerëzinë tuaj (faktin që nuk jeni perfekt), para se të doni me të vërtetë veten. Praktikoni të jeni më pak të ashpër me veten tuaj kur bëni një gabim. Mos harroni, nuk ka dështime, nëse keni mësuar dhe rritur nga gabimet tuaja; ka vetëm mësime të nxjerra.
  • Jetoni qëllimisht: Ju do ta pranoni dhe doni veten më shumë, çfarëdo që po ndodh në jetën tuaj, kur jetoni me qëllim dhe dizajn. Qëllimi juaj nuk ka pse të jetë i qartë për ju. Nëse qëllimi juaj është të jetoni një jetë kuptimplote dhe të shëndetshme, ju do të merrni vendime që mbështesin këtë qëllim dhe do të ndiheni mirë me veten tuaj kur të keni sukses në këtë qëllim. Ju do ta doni veten më shumë nëse e shihni veten duke përmbushur atë që keni vendosur të bëni. Ju duhet të vendosni qëllimet tuaja të jetesës, për ta bërë këtë.
  • Jini selektiv: Nëse zgjidhni vetëm një ose dy nga këto veprime të dashurisë ndaj vetes për të punuar, do të filloni ta pranoni dhe ta doni veten më shumë. Thjesht imagjinoni sa do t’ju vlerësojmë kur ushtroni këto shtatë hapa për të dashuruar me veten. Shtë e vërtetë që ju mund ta doni një person vetëm aq sa e doni veten. Nëse ushtroni të gjitha veprimet e dashurisë për veten që përshkruaj këtu, ju do të lejoni dhe inkurajoni të tjerët të shprehen në të njëjtën mënyrë. Sa më shumë dashuri për veten të keni për veten, aq më mirë jeni të përgatitur për marrëdhënie të shëndetshme. Edhe më shumë, ju do të filloni të tërheqni njerëz dhe rrethana tek ju që mbështesin mirëqenien tuaj.

Të fundit