HomeArtikujPsikologjia pozitiveDëgjoj miqtë tuaj derisa shprehen
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Dëgjoj miqtë tuaj derisa shprehen

Ata janë gjithmonë në dispozicion për të na ofruar një shpatull për të qarë dhe për të qenë zëri ynë i arsyes – pavarësisht nëse po kalojmë një ndarje, kemi një krizë besimi në punë ose po merremi me drama familjare.

 

Por një studim i ri ka gjetur se sa e rëndësishme është kjo mbështetje sociale – dhe se si mund të përmirësojë jetëgjatësinë tonë.

 

Hulumtimi i ri, i botuar në revistën Jama Network Open, tregon se të rrethosh veten me miqtë dhe familjen që të dëgjojnë në mënyrë aktive kur je keq, mund të ndihmojë në ndërtimin e elasticitetit njohës.

 

E thënë thjesht, elasticiteti njohës i referohet aftësisë së dikujt për të ruajtur mprehtësinë e tij mendore ndërsa plaket. Kjo do të thotë se sëmundja e Alzheimerit dhe demencat e tjera – ose çrregullimet që ndikojnë në funksionimin e trurit, proceset mendore dhe kujtesën – shpesh lidhen me elasticitetin e ulët njohës.

 

Kështu që herën tjetër kur një shok pyet nëse mund ta dëgjoni, sigurohuni që t’i dëgjoni – sepse ju mund t’i ndihmoni ata të jetojnë më gjatë. Studimi kërkoi nga 2,171 të rritur të dokumentojnë nivelet e tyre të shoqërizimit bazuar në pesë lloje: dëgjimi, këshilla, dashuri, mbështetje emocionale dhe kontakte të mjaftueshme.

 

Duke përdorur një makinë të Rezonancës magnetike (MRI), studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që kishin dëgjim më mbështetës raportuan nivele më të larta të elasticitetit njohës. Me fjalë të tjera, lejimi i miqve të tregojnë histori ose të shprehen, është mënyra më e mirë për të ofruar dëgjim mbështetës. Të japësh këshilla ose përgjigje nuk është gjithmonë e nevojshme – mjafton të jesh atje.

 

Ky studim është veçanërisht i rëndësishëm pasi hulumtimet e mëparshme kanë sugjeruar metoda parandaluese për të luftuar Alzheimerin, të tilla si dieta të caktuara dhe ushtrime të rregullta të trurit. Por kjo e fundit në vend të kësaj thekson rolin e faktorëve të tjerë, siç janë miqësitë.

 

Pra, rrethimi me miqtë që janë dëgjues të mirë jo vetëm që mund të na bëjë të ndihemi mirë, por gjithashtu mund të ndihmojë në mbajtjen e trurit të shëndetshëm dhe elastik.

Të fundit