spot_img

Artikuj të ngjashëm

Ëndërrimi

Gjithcka qe duhet te dini mbi endrrat dhe enderrimin

 Ëndrrat dhe enderrimi jane nder format me te lashta shpirterore te njeriut. Po ashtu ,edhe interesimi per njohjen dhe shpjegimin e tyre eshte mjaft i lashte. Gjurmimet e para te endrrave tregojne se keto u konsideruan sekretet e shpirtit, ketyre u eshte dhene shpesh nje kuptim magjik.


Disa nga mendimtaret e vjeter ëndrrat i kane trajtuar si forma te shfaqjes me te erret te jetes shpirterore.Gjate kohes se gjumit njeriu perjeton lidhje perftyrimesh dhe idesh nder me te pabesushmet.Perjetimet e ketilla shpesh jane te lidhura me funksioninim e trurit per ti perpunuar llojet e ndryshme te aktivitetit ditor te njeriut. Mirepo, shpeshhere enderrohet jashte kufijeve te aktivitetit ditor te njeriut.
Psikofiziologjia konsideron se ëndrrat jane rezultat i proceseve fiziologjike te lidhura ne radhe te pare me panderprerjen e funksinonimit te sistemit nervor edhe me gjendje e njeriut qe fle.
Disa enderrojne se kane bashkebiseduar me shoket e tyre te vdekur,disa te tjere se luajne me kafshe,madje edhe me kafshe te rrezikshme,te tjeret shohin ëndrra me permbajtje seksuale etj.
Disa hulumtime tregojne se FEMRAT me teper enderrojne aktivitete me njerez dhe per njerez ne vendngjarje te ndryshme.
Kurse MESHKUJT enderrojne me teper situata te reja dhe perjetime aktivitetesh me teper me individet e gjinise se njejte.
Endrrat harrohen shpejt,me perjashtim te disa prej atyre enderrave,qe sapo i ka pare njeriu para zgjimit te tij nga gjumi.
Ne Psikologji jane te njohura dy zberthime teorike per ëndrrat, per shkaqet  dhe per funksionet e tyre.Keto jane pikepamja teorike e Zigmund Frojdit dhe ajo e Mek Karlit.
Sipas Frojdit ëndrrat jane shfaqje specifike e nje permbajtjeje psikike te fshehte.Permbajtja e tille ka te beje me deshira,me ngacmime,me synime etj.,te shtypura,te ndrydhura dhe te nxjerra jashte vetedijes se njeriut.
E me kete ka bere qe Enderrimi apo Bota e Endrrave te paraqitet si shfaqje specifike e permbajtjeve te fshehta psikike,qe shpesh lidhen me deshirat dhe me aktivitetin e parealizueshme te njeriut.

 

Të fundit