HomeFokusFëmijët e suksesshëm
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Fëmijët e suksesshëm

Nëse gjithmonë keni menduar nëse prindërit ndikojnë në suksesin e fëmijëve të tyre, përgjigjja është po. Megjithëse nuk ka ndonjë formulë magjike që mund ta garantojë atë 100%, ka disa hulumtime psikologjike që tregojnë se si një sërë faktorësh mund të përcaktojnë suksesin e fëmijëve dhe shumica e tyre varen nga shifrat e prindërve.

 

Në përgjithësi, prindërit që kujdesen për fëmijët e tyre shqetësohen që të mos bien në telashe, të studiojnë për të arritur rezultate të mira dhe të vazhdojnë në këtë rrugë edhe kur të rriten.

Më poshtë jepet një renditje me pika të përbashkëta për prindërit e fëmijëve të suksesshëm. Le të zbulojmë se cilat janë ato.

 

 1. Bëni punët e shtëpisë që nga fëmijëria.

Është e rëndësishme t’i bëni fëmijët të kuptojnë rëndësinë e punës dhe sa e rëndësishme është të kontribuoni në përmirësimin e përgjithshëm. Sipas Julie Lythcott-Haims, ish-drejtoreshë e Universitetit të Stanfordit, fëmijët që ndihmojnë në mirëmbajtjen e shtëpisë punojnë më mirë me kolegët kur hyjnë në vendin e punës, zhvillojnë më shumë ndjeshmëri dhe janë më të pavarur.

 

 1. Mësimdhënia e aftësive shoqërore

Ekzistojnë kërkime nga Universiteti Shtetëror i Pensilvanisë dhe Universiteti Duke të kryer mbi më shumë se 700 fëmijë të ndjekur nga kopshti deri në moshën 25 vjeç. Një studim që zgjati mbi 20 vjet ka treguar se fëmijët që janë shoqërorë ose dinë të bashkëpunojnë me bashkëmoshatarët dhe që përpiqen të zgjidhin vetë problemet ka më shumë të ngjarë të jenë të suksesshëm kur të rriten. Për të marrë një diplomë dhe një punë të mirë deri në moshën 25 vjeç. Edhe Robert Ëood i Fondacionit Johnson, financues i hulumtimit, tha se “Ky studim ka treguar që nga mosha e hershme, se aftësitë shoqërore janë në gjendje të përcaktojnë nëse një fëmijë do të shkojë në shkollë apo në burg”.

 

 1. Keni pritje të mëdha

Sipas një sondazhi të 6,600 fëmijëve të lindur në 2001, Universiteti i Kalifornisë zbuloi se pritjet e prindërve nga fëmijët e tyre ndikojnë në një mënyrë vendimtare. Hulumtimi tregoi se prindërit që panë universitetin në të ardhmen e fëmijëve të tyre në fund të fundit i drejtuan ata drejt arritjes së qëllimit. 57% e fëmijëve për të cilët prindërit e tyre nuk e kishin këtë pritje nuk patën rezultate të mira, ndërsa 96% e atyre për të cilët pritej universiteti, kishin arritur një karrierë të shkëlqyer shkollore.

 

 1. Prindërit që nuk debatojnë me njëri-tjetrin

Në familjet ku ka konflikte, fëmijët dhe të rinjtë priren të sillen më keq sesa ata që vijnë nga familje me marrëdhënie paqësore.

 

 1. Zgjidhja e konflikteve në një mënyrë civile para fëmijëve

Sipas E. Mark Cummings, një psikolog zhvillimi në Universitetin e Notre Dame, “Kur fëmijët dëshmojnë një debat dhe shohin prindërit e tyre ta zgjidhin atë, ata janë më të lumtur se sa ishin më parë”. Kjo do të thotë që fëmijët preferojnë të dëshmojnë një luftë që më pas gjen një zgjidhje paqësore sesa të perceptojnë prindërit që i shpëtojnë konfliktit, duke kuptuar se diçka nuk është në rregull. Kjo në fakt krijon ankth dhe stres tek të vegjlit sepse ata nuk mund të kuptojnë se çfarë po ndodh.

 

 1. Prindërit me një nivel të lartë arsimor

Sipas një studimi të kryer nga Sandra Tang, një psikologe në Universitetin e Miçiganit, në vitin 2014, nënat që kanë ndjekur shkollën e mesme ose kolegjin kanë më shumë të ngjarë të kenë fëmijë që do të bëjnë të njëjtën gjë.

 

 1. Mësojuni fëmijëve matematikën parashkollore

Sipas Greg Duncan, autor dhe studiues i një studimi mbi këtë temë, nga Universiteti Northwestern, “Zotërimi i aftësive të hershme të matematikës përveç përparimeve në matematikë ndihmon edhe në lexim”.

 

 1. Zhvilloni një marrëdhënie me fëmijët

Ekziston një studim i datës 2014 ku, duke marrë një mostër prej 243 të rritur në varfëri, doli se fëmijët që kujdeseshin me dashuri në 3 vitet e para të jetës kishin rezultate më të mira akademike, kishin marrëdhënie të shëndetshme me partnerët e tyre dhe arritën rezultate të mira shkollore. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të investoni në marrëdhënien prind-fëmijë.

 

 1. Prindër më pak të stresuar.

Sipas hulumtimit të botuar në Washington Post, numri i orëve të kaluara me fëmijët nuk është i rëndësishëm, përkundrazi një nënë shtypëse do të ketë një efekt negativ. Sidoqoftë, është thelbësore që stresi të mos kalojë tek fëmijët. Nënat shpesh duhet të ndjekin zotimet e shtëpisë, punës dhe kujdesit për të gjithë anëtarët e familjes, duke bërë që të bien pre e stresit. Kjo është arsyeja pse “Stresi i nënave, veçanërisht nëse varet nga përpjekja për të realizuar punën dhe kujdesin për fëmijët, mund të dëmtojë fëmijët”, tha një sociolog që mori pjesë në studim.

 

 1. Ata vlerësojnë angazhimin

Sipas Carol Dweck, një psikologe në Universitetin Stanford, fëmijët dhe të rriturit mund të mendojnë për suksesin në dy mënyra të ndryshme:

 • mentaliteti fiks që është inteligjenca jonë
 • mentaliteti i rritjes, ku dështimi shihet si një mundësi për rritje

Për të kuptuar këtë koncept mund ta shoqërojmë atë me një shembull. Nëse fëmijës i thuhet se ai ka kaluar një provim me nota të larta falë inteligjencës së tij, kjo do ta bëjë atë të mendojë se ka një mentalitet të fiksuar, përkundrazi nëse i themi se ai ka qenë në gjendje ta kalojë atë mirë falë përpjekjeve ne do ta mësojmë atë të ketë një mendim rritjeje.

 

 1. Nënat që punojnë

Sipas hulumtimit nga Harvard Business School, fëmijët kanë përfitime afatgjata në familjet ku nënat punojnë. Sipas studimit, vajzat e nënave që punonin shkuan në shkollë më gjatë dhe fituan më shumë para.

 

 1. Statusi më i lartë socio-ekonomik

Në Amerikë, një e pesta e fëmijëve rriten në varfëri. Kjo përcakton potencialin e tyre. Sipas hulumtimit nga Universiteti Stanford, statusi socio-ekonomik ndikon në nivelin e arsimimit dhe performancës.

 

 1. Ata janë prindër autoritativë

Ne tashmë kemi biseduar se si të mos bëjmë gabimin e të qenit autoritar. Fëmija rritet duke respektuar autoritetin, por pa u ndjerë i mbytur.

 

 1. Promovoni zhavorin

Sipas një psikologeje në Universitetin e Pensilvanisë, Angela Duckworth e cila zbuloi se si një tipar i personalitetit i quajtur zhavor çon drejt suksesit. Një mënyrë për të ruajtur interesin për objektivat edhe në planin afatgjatë.

 

 1. Emra të thjeshtë

Duket se njerëzit me emrat më të zakonshëm dhe më të lehtë për tu shqiptuar janë më të suksesshëm.

 

 1. Ata nuk i kontrollojnë fëmijët e tyre nga pikëpamja psikologjike

Nuk i lini fëmijët të lirë të vendosin, hyni në jetën e tyre private dhe inkurajoni varësinë e tyre, por ndjenjat e fajit janë gjithashtu shembuj se si një prind dëshiron të ushtrojë kontroll psikologjik mbi fëmijën e tyre. Në vend të kësaj, ajo që duhet inkurajuar është kontrolli mbi sjelljen, mbi të gjitha duke vendosur rregulla që kufizojnë qëndrimet e mundshme të dëmshme.

 

 1. Ushqimi i duhur

Një dietë e shëndetshme ndihmon trupin të reagojë më mirë gjatë orëve të studimit, punës dhe sporteve. Në këtë rast, prindërit duhet të japin një shembull të mirë të ushqimit të shëndetshëm dhe zakoneve të virtytshme.

 

Të fundit