HomeFokusGabimet e prindërve ndaj fëmijëve
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Gabimet e prindërve ndaj fëmijëve

Prindërit e përgjegjshëm do të bënin gjithçka për të rritur një fëmijë të lumtur dhe të suksesshëm, por ndonjëherë ata dështojnë. Gabimet e prindërve mund t’i bëjnë fëmijët të fillojnë të analizojnë ngjarjet që ndodhin rreth tyre dhe të krijojnë një botëkuptim që ndikim të fuqishëm në jetën e tyre të ardhshme. Ne dëshirojmë që kjo botë të jetë plot me fëmijë dhe të rriten të lumtur, prandaj sot do të diskutojmë disa momente negative që do të ndikojnë patjetër në jetën e një fëmije kur të rritet.

Ju nuk e shfaqni sesa shumë e doni fëmijën tuaj

Për një qenie të vogël njerëzore, nëna dhe babai i saj janë njerëzit më të rëndësishëm në të gjithë botën. Çfarë ndodh kur fëmija nuk ndien dashurinë e prindërve të tyre? Vetëbesimi i tyre bie shumë dhe ata nuk e duan veten. Si rezultat, disa njerëz përpiqen të ndryshojnë veten me ndihmën e kirurgjisë plastike në jetën e tyre si të rritur. Të tjerët, përkundrazi, përpiqen të shfaqin gjithë dashurinë e tyre për fëmijët e tyre dhe ta kthejnë përkujdesin e tyre në kontroll të plotë, dhe fëmijët e tyre do të ndihen të pakënaqur gjithashtu.

Ju përpiqeni të kontrolloni gjithçka

Pse prindërit duhet të krijojnë një marrëdhënie me fëmijët e tyre pa ushtruar kontroll të vazhdueshëm? Nganjëherë prindërit harrojnë se fëmijët e tyre janë rritur dhe vijojnë të bëjnë gjithçka për ta. Këta fëmijë nuk rriten emocionalisht dhe do të përjetojnë probleme me marrëdhëniet e tyre. Ata do të vazhdojnë të mendojnë se e gjithë bota rrotullohet rreth tyre. Ata gjithashtu nuk do të jenë në gjendje të krijojnë marrëdhënie të shëndosha, pasi nuk mund të marrin vendime dhe vetëm do të mendojnë për veten e tyre dhe ky qëndrim do të çojë përfundimisht në konflikt.

Ju nuk e fuqizoni fëmijën të vendosë vetë

Kur prindërit marrin vendime për fëmijët e tyre, ata nuk po lënë fëmijët e tyre të jenë të pavarur. Çdo fëmijë duhet të ketë të drejtën për të bërë një zgjedhje (me mbështetje dhe sipas moshës së tyre). Paaftësia për të marrë vendime i bën njerëzit të paaftë për zgjidhjen e problemeve dhe ata gjithmonë do të kenë nevojë për dikë që t’i ndihmojë ata. Nuk do të jetë e lehtë për ta që të gjejnë vendin e tyre në këtë botë, sepse ata as që e dinë se çfarë duan.

Ju argumentoni në prani të tyre vazhdimisht

Nëse prindërit argumentojnë vazhdimisht, fëmijët mund të mendojnë se duhet të fajësohen. Ata nuk e kuptojnë se çfarë po ndodh dhe mendojnë se janë fajtorë. Këta njerëz zakonisht përpiqen të shmangin konflikte të ndryshme ose, e kundërta, abuzojnë me të tjerët. Në të ardhmen, vajzat në mënyrë të pandërgjegjshme përpiqen t’u tregojnë meshkujve se janë tepër më të zonjat dhe të rinjtë zakonisht përsërisin sjelljen e baballarëve të tyre. Përveç kësaj, ata shpesh e kuptojnë se ajo që po bëjnë është e keqe dhe mund të krijojë probleme të varësisë si rezultat.

Ju kërkoni të pamundurën prej tyre 

Një fëmijë beson te më të rriturit në jetën e tij, sidomos prindërit e tyre, dhe përpiqet të bëjë gjithçka që u është thënë të bëjnë. Nëse ata dështojnë, ata fillojnë të mendojnë se ata janë humbës që nuk meritojnë të jenë të dashur. Është pothuajse e pamundur të jetosh me këtë lloj personi. Ata gjithmonë do të jenë shumë të fokusuar te suksesi. Nëse ata dështojnë të bëjnë më të mirën (sipas mendimit të tyre), ata do të ndihen të pakënaqur dhe madje edhe në depresion. Këta njerëz zakonisht përpiqen të parandalojnë që anëtarët e familjes të jenë të lumtur.

Ju e trajnoni fëmijën tuaj që të jetë tepër i bindur ndaj jush

Për fat të keq, kontrollimi i dëshirave të një fëmije është një dukuri normale. Prindërit shpesh urdhërojnë fëmijën e tyre për të shkuar dhe për të parë televizor ose për të luajtur një lojë video, në mënyrë që fëmija i tyre të mos i shqetësojë ata. Është mirë nëse këto situata nuk ndodhin shumë shpesh, por si rregull, nuk duhet të ndodhë sistematikisht. Qëllimi i çdo prindi është që të rrisë një person i cili është i aftë të jetojë në botë në mënyrë të pavarur dhe të marrë vendimet e veta, duke ndjekur nevojat dhe vlerat e tyre. Këta njerëz zakonisht nuk mund të jetojnë një jetë normale të pavarur dhe të kthehen në të rritur të varur. Ata gjithashtu nuk e kuptojnë atë që ata duan dhe ndikon në shëndetin e tyre dhe shkakton çështje të ndryshme të varësisë.

Si baba, nuk i kushtoni vëmendje të mjaftueshme fëmijës suaj

Mungesa e vëmendjes së babait ndikon në jetën e ardhshme të djemve dhe vajzave. Kjo është kryesisht për ato familje ku baballarët thjesht nuk i kushtojnë vëmendje të mjaftueshme fëmijëve të tyre, ata vetëm ekzistojnë dhe kjo është e gjitha. Kurajoja e fëmijës dhe zhvillimi i tyre personal varen nga baballarët e tyre.

Pra, çfarë ndodh kur fëmijët nuk marrin vëmendje të mjaftueshme?

Një djalë mund të sillet në të njëjtën mënyrë sikur babai i tij. Dhe vajzat zakonisht përjetojnë vështirësi në ndërtimin e marrëdhënieve romantike. E vërteta është se, gratë zgjedhin burra që u ngjajnë baballarëve të tyre. Ata duan të kenë një familje të lumtur, por përvoja e tyre e fëmijërisë i bën ata të jenë dyshuese për burrat.

Ju minimizoni ndjenjat e fëmijës suaj

Ndonjëherë fëmijët shqetësohen për gjëra që duken të vogla për të rriturit. Por në vend të mbështetjes, ata marrin një vlerësim (Si “Është e keqe”, “Kjo është e mirë” ose “Djemtë nuk qajnë”) ose urdhra (Si “Mjaft qave” ose “Mos u zemëro”). Kështu ndjenjat dhe emocionet zvogëlohen. Sa më shumë një person të kuptojë dhe kontrollojë ndjenjat e tyre, aq më i durueshëm ky person është. Kjo është gjithashtu e rëndësishme kur bëhet fjalë për marrjen e vendimeve.

Në jetën si të rritur, këta njerëz nuk mund të ndajnë emocionet e tyre dhe ata shtypin zemërimin e tyre derisa të shpërthejnë.

 

Të fundit