HomeFokus Gjenerata Z - Milennials 
spot_img

Artikuj të ngjashëm

 Gjenerata Z – Milennials 

Gjenerata Z, ose Zoomers, janë ata të lindurit pas vitit 1997 dhe që u rritën në epokën e internetit. Çështjet adoleshente të këtyre fëmijëve janë të njëjta por vlerat e tyre janë krejtësisht të ndryshme. Për shembull, ata i marrin llogaritë e tyre në mediat sociale shumë seriozisht dhe perceptojnë bloget dhe lojërat kompjuterike si një biznes serioz dhe jo si argëtim.

Cilat tipare karakterizojnë adoleshentët modernë dhe cilat janë ndryshimet e tyre kryesore nga brezat e tjerë.

 

Ata ndiejnë nostalgji për një të kaluar në të cilën nuk jetuan.

Gjenerata Z është e prirur të ndjejë nostalgji për kohët e kaluara, edhe pse ata nuk kanë jetuar në to – ata idealizojnë vlerat e kaluara dhe imitojnë estetikën e viteve 1980 dhe 1990. Kjo tendencë ka të bëjë edhe me muzikën. Popullariteti i disa grupeve që ishin të famshëm në vitet 1990 nuk ka rënë, madje as tani. Sergey Zhukov (ju mund ta shihni foton e tij më lart), kryesori i një bande të famshme ruse Ruki Vverh! (“Hands Up!”), i cili ishte i famshëm 2 dekada më parë, rrëfeu se ndjehet i befasuar kur sheh kaq shumë të rinj në koncertet e tij. Për më tepër, shumë këngëtarë të rinj pëlqejnë të bëjnë cover-a të hiteve të vjetra.

 

Ata nuk e vendosin veten brenda kornizave.

Sipas psikologëve, sasia e gjërave që konsiderohen si moderne është rritur kohët e fundit. Adoleshentët modernë kanë shumë më tepër mundësi për të realizuar potencialin e tyre krijues, dhe ata nuk janë mësuar të kufizohen nga një “kornizë” e caktuar. Është e qartë se kërkesa për të ndjekur trendet ishte gjithmonë atje – thjesht sot ka më shumë mundësi për t’i përmbushur ato në jetën reale. Për shembull, në vitet 2000 vajza më e bukur në shkollë ishte një vajzë magjepsëse, e cila ishte pothuajse e gjitha e veshur me rozë. Ndërsa sot gjithkush mund të konsiderohet një bukuri – një fryrje flokësh ose një gjimnaziste e cila preferon rroba të rehatshme dhe nuk vendos kurrë grim. Në këtë mënyrë, Gjenerata Z po fshin gradualisht rolet ekzistuese.

 

Ata nuk janë të prirur të shikojnë në të ardhmen me një optimizëm të tepërt.

Nëse krahasojmë mijëvjecarët me Gjeneratën Z, të parët kanë tendencë të jenë më optimistë për të ardhmen, ndërsa Zoomers janë më realiste. Studiuesit besojnë se kjo mund të lidhet me faktin se Gjenerata Z ka pasur shumë më pak shanse të besojë në “ëndrrën e idealizuar Amerikane”, 2 fëmijë të gjinive të ndryshme, një makinë të mirë dhe punë të qëndrueshme. Përkundrazi, ata kërkojnë produkte dhe mesazhe që pasqyrojnë botën e vërtetë, jo një pamje të përsosur. Kjo është arsyeja pse Gjenerata Z shmang idealet tradicionale të bukurisë dhe mënyrat për të jetuar një jetë të pakujdesshme, në krahasim me gjeneratat e kaluara.

 

Ata janë të ndjeshëm për shëndetin e tyre.

Përfaqësuesit e Gjeneratës Z i kushtojnë më shumë vëmendje shëndetit të tyre dhe janë më pak të prirur për të konsumuar pije të nxehta sesa për shembull, gjenerata e mëparshme në të njëjtën moshë. Për më tepër, sportet luajnë një rol të madh edhe në jetën e tyre. Gati dy të tretat e adoleshentëve dhe të rriturve rregullisht përdorin aplikacione të jetesës të shëndetshme, sipas një studimi të organizatës jofitimprurëse Hope Lab dhe Wellness Trust.

 

Ata janë më të prirur ndaj çështjeve mendore, për arsye të dukshme.

Ata vuajnë nga ankthi dhe depresioni më shpesh dhe kjo shkaktohet kryesisht nga kalimi i një kohe të gjatë në rrjetet sociale. Psikologia Jean M. Twenge ka provuar lidhjen midis përdorimit të smartphone dhe gjendjes shpirtërore. Sipas saj, shumica e Milennials ndjehen më rehat duke kaluar kohë në internet sesa me miqtë. Ata madje vazhdojnë të përdorin në celularët e tyre inteligjentë në festa. Nga pikëpamja fizike, ata kanë një mënyrë jetese më të sigurt se brezat e tjerë. Sidoqoftë, ata që ndjekin këtë mënyrë jetese janë të prirur për të zhvilluar shqetësime që lidhen me çështje të shëndetit mendor. Për më tepër, është një fakt i mirënjohur që drita e ndritshme e ekraneve ka një efekt negativ në procesin e rënies në gjumë dhe, si rezultat, kjo gjeneratë gjithnjë e më shumë vuan nga pagjumësia më shpesh dhe nuk është në gjendje të marrë gjumë të mjaftueshëm.

 

Ata besojnë se çdokush mund të arrijë sukses.

Milennials (që janë brezi pararendësi gjeneratës Z) pëlqenin të krijonin diçka nga e para, ishin të prirur të përqendroheshin te njerëzit e talentuar që bënë një përparim të jashtëzakonshëm në disa sfera. Gjenerata Z, përkundrazi, përqendrohet në njerëz si ata vetë. Kjo është kryesisht për shkak të rrjeteve sociale: tani është e lehtë të shihet një person nga i njëjti mjedis si ju. Kjo është arsyeja pse tregimet për suksesin e njerëzve të thjeshtë, jo vetëm të gjenive të klasit botëror si Steve Jobs, janë bërë kaq të njohura. Diferencimi i brezave sipas subkulturave, të cilat përcaktohen nga gjëra të tilla si muzika që ju dëgjoni, rrobat që ju vishni, etj nuk është më e rëndësishme për Gjeneratën Z. Subkulturat zhvendosen në hapësirën dixhitale, duke u shndërruar në një bandë interesash dhe hobish që, në shumicën e rasteve, nuk janë të lidhura me njëri-tjetrin. Ky brez nuk ka ndonjë rregull të rreptë, ata janë të gatshëm për çdo transformim në mënyrë që të ndërtojnë ose të krijojnë diçka të re. Kjo është arsyeja pse ata po ndryshojnë vazhdimisht njerëzit që i frymëzojnë ata dhe ata në të cilët përqendrohen.

 

Ata janë në një situatë të vazhdueshme zgjedhjeje.

Sistemi i vlerësimit të njohurive të tipit test ka krijuar domosdoshmërinë që Gjenerata Z të bëjë zgjedhje nga një moshë shumë e re dhe krijoi një qasje të re për zgjidhjen e problemeve bazuar në një zgjedhje të gatshme . Për më tepër, të rinjtë kanë zhvilluar mendime për klip. Kjo është përsëri për shkak të zhvillimit të teknologjive moderne, shfaqjes së mediave sociale si “Pëlqimet” dhe “Zhvlerësimet”. Për shembull, mund të pranoni ose hedhni poshtë një partner të mundshëm me vetëm një lëvizje të gishtit, në aplikacionin popullor të takimeve Tinder. Prandaj, parimi i perceptimit të informacionit ka ndryshuar ndjeshëm dhe është zvogëluar në 2 pohime kryesore: më pëlqen / nuk më pëlqen.

 

Ata nuk kanë frikë të kopjojnë njëri-tjetrin.

Gjenerata Z nuk ka frikë ta kopjojë njëra-tjetrën sepse ata kanë një seri funksionesh dhe zgjidhjesh të gatshme për ta bërë këtë (për shembull, blogje të suksesshëm në rrjetet sociale). Sipas një studimi, adoleshentët shikojnë rreth 68 video në ditë mesatarisht, dhe kjo është vetëm në platformën YouTube. Adoleshentët e kuptojnë se çdokush mund të bëhet një krijues i përmbajtjes dhe se nuk ka nevojë të ketë talent të veçantë për këtë. Njerëzit Z jetojnë në ndryshime të vazhdueshme, në kërkim të vazhdueshëm dhe në gjetjen e kuptimeve të reja për gjëra në dukje të zakonshme.

 

Ata mund të komunikojnë me ndihmën e një gjuhe hiperapike.

Zoomers-at po përdorin në mënyrë aktive një gjuhë të ashtuquajtur hiper në komunikim. Është brezi i parë që mund të flasë plotësisht me ndihmën e memes, stickers, gifs, dhe emojis, në vend të teksteve. Lojëzimi i gjërave ka ndikuar ndjeshëm në kulturën e gjuhës së folur.

 

Të fundit