HomeArtikujAnkthiGJUMI DHE ANKTHI
spot_img

Artikuj të ngjashëm

GJUMI DHE ANKTHI

Gjumi është një shpëtim efektiv dhe i pranueshëm nga mendimet e tepërta dhe ankthi. Tani ka një studim që konfirmon këtë. Sipas këtij studimi, gjumi i thellë i natës mund të rezultojë në uljen e efekteve të ankthit gjatë natës.

Hulumtimi nxjerr në pah disa lidhje të rëndësishme midis ankthit dhe gjumit ose mungesës së tyre. Për më tepër përsërit rëndësinë e gjumit për një menaxhim më të mirë të ankthit dhe një shëndeti më të mirë të përgjithshëm. Një nga pikat kryesore të këtij studimi, përveç theksimit se gjumi më i mirë nënkupton më pak shqetësime, është se gjumi NREM (lëvizjet jo të shpejta të syrit) është lloji më i mirë i gjumit për të rivendosur trurin nga ankthi në një gjendje më të qetë.

Sipas hulumtimit, një rritje prej 30% e ankthit mund të shkaktohet nga një natë pa gjumë. Lidhja midis humbjes së gjumit dhe ankthit në rritje mundësohet nga aktiviteti i dëmtuar i korteksit prefrontal medial dhe lidhja e shoqëruar me rajone të zgjatura limbike.

“Ne kemi identifikuar një funksion të ri të një gjumi të thellë, ai që zvogëlon ankthin brenda natës duke riorganizuar lidhjet në tru,” tha autori i studimit Matthew Walker, profesor i neuroshkencës dhe psikologjisë. “Gjumi i thellë duket të jetë një natyror anksiolitik (frenues i ankthit), për aq kohë sa ne e marrim atë çdo natë. Pa gjumë, është pothuajse sikur truri të jetë shumë i rëndë në pedalin e përshpejtuesit emocional, pa frena të mjaftueshme, “shtoi ai.

Me këto rezultate, gjumi konsiderohet si një alternative natyrore, jo farmaceutike për terapinë e ankthit, ndërsa gjumi NREM merr rëndësi në situata të tilla.

Gjumi i mirë shoqërohet me një ditë më të mirë dhe një shëndet më të mirë. Por ka një vijë të shkëlqyeshme midis gjumit të mirë dhe teprimit të gjumit. Sipas një studimi të ri, gjumi për më shumë se nëntë orë, ose marrja e rregullt e gjumit rregullisht më shumë se 90 minuta mund të çojë në një rrezik të shtuar të sulmit në tru më vonë në jetë.

Hulumtimi i ri vëzhgoi zakonet e gjumit të 31.750 pjesëmarrësve në Kinë, ku gjumi i mesditës është një praktikë e zakonshme, mosha mesatare e të cilëve ishte 62. U zbulua se gjumi I rregullt i mesditës, që zgjatë më shumë se 90 minuta, çon në një rrezik të rritur prej 25 përqind të goditjes në tru, krahasuar me gjumin e rregullt më pak se 90 minuta, ose me personat që nuk bëjnë gjumë në mesëditë.

Gjithashtu u zbulua se nëntë ose më shumë orë gjumë për një natë çon në një rritje prej 23 përqind të rrezikut për goditje në tru, në krahasim me kohëzgjatjen e rregullt të gjumit më pak se nëntë orë. Rreziku është 85 përqind më i lartë te njerëzit që flinin për më shumë se nëntë orë, plus bëjnë gjumë në mesëditë më shumë se 90 minuta, në krahasim me gjumin e moderuar.

Studiuesit gjithashtu vunë re një rritje prej 29 përqind të rrezikut të goditjes nga njerëzit që raportuan cilësi të dobët të gjumit. Të dhënat e gjumit të pjesëmarrësve u mblodhën përmes pyetësorëve.

Previous article
Next article

Të fundit