HomeSuksesiKapërce stresin për të arritur më shumë sukses
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Kapërce stresin për të arritur më shumë sukses

Ju nuk duhet të jeni psikolog për të ditur që shëndeti juaj emocional lidhet drejtpërdrejt me suksesin tuaj. Ndikon në aftësinë tuaj për të përballuar, menduar në mënyrë racionale, për të zgjidhur probleme dhe për të ruajtur marrëdhënie të shëndetshme biznesi dhe personale.

Shqetësimi dhe mbingarkesa e jetës së përditshme, nga ana tjetër, mund t’ju mbajë robër të modeleve të mendimit që mund të kufizojnë aftësinë tuaj për t’u rritur, për të arritur qëllimet tuaja sipërmarrëse dhe madje edhe për të menduar lirshëm. Lajmi i mirë është se ju keni më shumë kontroll mbi mirëqenien tuaj emocionale sesa mund të mendoni. Ashtu si një rrëmbyes ka çelësat e portës së burgut, ju keni qasje në çelësa praktikë që mund t’ju çlirojnë nga skllavëria emocionale që ju mban në kontroll.

Si do të ndryshonte bota juaj nëse gjeni një mënyrë mbi disa nga presionet që ju shkaktojnë kaq shumë ankth? Si do të ndikonte kjo në marrëdhëniet tuaja, të ardhurat tuaja dhe madje edhe pikëpamjen tuaj për jetën?

Këtu janë tre çelësa të fuqishëm për t’ju ndihmuar të merrni kontrollin e shëndetit tuaj emocional dhe të arrini sukses më të madh rregullisht.

 

Gjeni një shkëputje të shëndetshme

Çfarë ju mban zgjuar gjatë natës? Përveç biznesit tuaj, mund të jenë marrëdhëniet “jo shumë të mira” ose ndoshta investimet tuaja që po tërhiqen. Stresi i vazhdueshëm i përballimit mund të krijojë një model rrethor të mendimit që rrallë gjen një vend për të pushuar dhe rigjeneruar. Si mund ta ndaloni ‘çmendurinë’? Në artikullin e saj të Harvard Review, Emma Codd diskuton rëndësinë e shkëputjes nga kultura “gjithmonë e ndezur”. Kjo shkëputje mund t’ju hapë mendjen për zgjidhje të reja dhe aplikimi i saj është aq i thjeshtë sa edhe praktik. Çfarë do të duhet për ju për të hequr tërësisht zemërimin dhe shqetësimet tuaja nga mendja juaj? Shpesh një përgjigje është një shkëputje e përkohshme. Ndoshta keni nevojë për një fundjavë larg në një territor sfidues dhe të panjohur. Sekreti është të përfshiheni në një aktivitet që kërkon të gjitha lëngjet tuaja mendore. Bëni surf, luani tennis, hidhuni me parashutë, vraponi me kuaj – gjithçka që duhet për të krijuar një shkëputje të plotë. Mos kini frikë ta provoni. Ju mund të habiteni se sa energji ju jep ky veprim për të vazhduar dhe sa krijon një perspektivë të re kur ktheheni.

 

Qëndroni përpara stresuesve

Koha është fajtori. Nëse nuk do të ishte presioni i kohës, detyrat tuaja shpesh do të bëheshin relativisht të lehta. Keni fatura dhe projekte të pagueshme? “Mos u vononi dhe mos na zhgënjeni”, është kërcënimi i folur qartë, edhe pse i ofruar me një ton profesional. Për më tepër, email-et presin dhe mesazhet zanore duhet të kthehen ndërsa TikTok premton t’ju largojë nga presioni, nëse për vetëm disa minuta. Merrni kontrollin. Zgjidhni një natë më parë se çfarë duhet të bëni për të pasur një ditë të suksesshme, pastaj verbërisht kryeni ato detyra gjënë e parë në mëngjes edhe kur njoftimet të bërtasin kërcënime, urgjencat të shfaqen dhe nëse toka po shkatërrohet nga zjarri. Por çfarë ndodh me ato raste urgjente? Çuditërisht, ata ju presin me durim. Duke trajtuar së pari përparësitë e prodhimit të të ardhurave, ju do të zvogëloni shumë nga presioni dhe do të gjeni më lehtë kohë për të trajtuar zjarret me më pak ankth.

 

Njihni qëllimin tuaj

Imagjinoni një lloj të ri maratone ku vrapuesve u thuhet të vrapojnë në qarqe. Nuk ka askënd që të mbajë gjurmët e kohës ose distancës dhe nuk ka asnjë vijë bezdisëse përfundimi. Duket qesharake, megjithatë ju mund ta gjeni veten në një garë të ngjashme profesionale. Ajo që i mban vrapuesit të motivuar është një synim që ia vlen të arrihet, shenja kilometrike mendore gjatë rrugës dhe një ndjenjë e ardhshme gazmore e arritjes. A keni kaluar ndonjëherë një ditë duke provuar shumë dhe duke arritur pak? Ju luftuat në tryezën tuaj gjatë gjithë ditës dhe kur më në fund mbaroi, u lodhët. Krahasoni atë ditën kur ecët me orë të tëra për të arritur majën dhe megjithëse ishit të rraskapitur fizikisht, ndiheshit më të gjallë se kurrë. Dhe ju ishit gati për më shumë. Mendja, pa një vend për t’u përqëndruar, bëhet e stresuar dhe e shqetësuar. Është emocionalisht rraskapitëse të sillesh në qarqe mendore pa një qëllim specifik drejt një shpërblimi të merituar.

Në artikullin e tij Psychology Today, “Shkenca e Përmbushjes së Qëllimeve Tuaja”, Ralph Ryback, MD, diskuton rëndësinë e “neurotransmetuesit i të ndjerit mirë”. Është ajo pjesë e dopaminës që truri juaj merr çdo herë që bëni një arritje tjetër të vogël. Për ta mbajtur mendjen tuaj plot energji dhe për të ecur përpara, sfidoni veten me një qëllim të madh dhe më pas ndani atë në qëllime më të vogla për të marrë atë energji “të të ndjerit mirë” deri në fund.

Me çelësat e duhur, ju mund të zhbllokoni portën, të dilni jashtë dhe të thithni ajrin e pastër të qartësisë, kontrollit dhe optimizmit.

Të fundit