HomeArtikujPsikologjia pozitive Këshillat të arta për Jetën
spot_img

Artikuj të ngjashëm

 Këshillat të arta për Jetën

Do të mësoni se sa të rëndësishme janë bindjet tona në sjelljen e ndryshimeve pozitive dhe arritja e personit që dëshironi të jeni. Me mprehtësi dhe qartësi karakteristike, folësi motivues Anthony Robbins demonstron sesa shumë kontroll kemi në dorën tonë mbi përvojën tonë për botën, dhe për këtë arsye mbi lumturinë tonë. A dëshiron të përmirësosh jetën tënde, por e ke të vështirë t’u përmbahesh objektivave që i vendos vetes? Ndërsa vazhdoni jetesën tuaj normale, a keni tendencë të besoni se gjërat janë disi të grumbulluara kundër jush?

Në vijim do të zbulojmë:

  • zbuloni pse të kënduarit mund t’ju ndihmojë të hiqni dorë nga çokollata;
    • mësoni se fjalët që përdorni për të përshkruar situatën tuaj mund të përcaktojnë qëndrimin tuaj ndaj jetës; dhe
    • zbuloni se ju keni fuqinë për të ndryshuar botën, thjesht duke bërë zgjedhjen e duhur për vaktin e darkës.

Për të ndryshuar jetën tuaj, përqendrohuni në marrjen e vendimeve të duhura.

Kur ka qënë hera e fundit që ke menduar për të bërë një përmirësim në jetën tënde?

Ndoshta ishte festa e Vitit të Ri dhe ju vendosët të hiqni dorë nga pirja e duhanit. Ose mbase keni dashur të humbni peshë dhe seriozisht keni konsideruar vazhdimin e një diete të re. Por a keni arritur të sillni ato ndryshime në jetën tuaj?

Nëse nuk ia dolët mbanë, problemi qëndronte me shumë mundësi në mënyrën sesi ju e formuloni dëshirën tuaj për t’u përmirësuar: “Unë dua të ndaloj konsumin e ushqimit të gatshëm, e të përpunuar” në vend që ta formulonit kështu “Unë do të filloj të ha më shëndetshëm”.

Për të ndryshuar ndonjë gjë në lidhje me jetën tuaj, së pari duhet të merrni një vendim të qartë. Atëherë, pavarësisht se me cilat sfida mund të përballeni, duhet t’i përmbaheni këtij vendimi. Kjo kërkon që ju të jeni të gatshëm të përshtatni qasjen tuaj pasi të përmbushni pengesat. Merrni për shembull Soichiro Honda, themelues i korporatës Honda. Qyshkur ishte nxënës shkolle, ai vendosi që të krijonte unaza pistoni efektive për automobilat. Historia tregon se ai arriti në atë qëllim, megjithatë në rrugën drejt suksesit ai hasi shumë probleme që mund ta ndalonin atë.

Për shembull, gjatë Luftës së Dytë Botërore, qeveria japoneze nuk do t’i siguronte Honda-s betonin e nevojshëm për të ndërtuar fabrikat për të prodhuar produktin e tij.

Si e kapërceu atë pengesë?

Zgjidhja e Honda-s ishte të shpikte mënyrën e tij për të bërë beton, duke i dhënë mundësi vetes të fillonte ndërtimin e perandorisë së tij. Dhe ndërsa angazhimi për vendime madhore mund të jetë sfidues, sa më shpesh ta bëni atë, aq më lehtë bëhet. Pra, kur në mënyrë të pashmangshme dështoni kur përpiqeni të bëni një ndryshim në jetën tuaj, mos u dekurajoni. Përkundrazi, mendoni se çfarë mund të mësoni nga dështimi.

Krijoni zakone të reja duke i lidhur ato të padëshiruarat me ndjesinë e dhimbjes dhe ato të dëshiruarat me kënaqësinë.

Ne kemi parë që për të përmbushur qëllimet tona dhe për të sjellë ndryshime, ne duhet t’i përkushtohemi plotësisht vendimeve tona. Por edhe me qëllimet më të mira, ndryshimi i sjelljes sonë ndonjëherë mund të jetë jashtëzakonisht i vështirë.

Pse? Sepse gjithçka që ne bëjmë është në shërbim të marrjes së kënaqësisë ose shmangies së dhimbjes.

Pasi ta bëni veten të vetëdijshëm për këtë dinamikë, mund të filloni ta përdorni atë në avantazhin tuaj. Kështu që, nëse doni të hiqni dorë nga një ves i caktuar, një metodë efektive për ta bërë këtë është që ta lidhni atë sjellje me ndjesinë e dhimbjes. Le të themi që dëshironi të ndaloni së ngrëni çokollatë. Një mënyrë për ta realizuar këtë qëllim do të ishte të lidhni ngrënien e çokollatës me ankthin mendor.

Për shembull, ju mund të vendosni për një rregull që sa herë që hani çokollatë duhet të këndoni një këngë që ju e urreni. Së shpejti truri juaj do të shoqërojë aktin e të ngrënit të çokollatës me ndjenjën e pakëndshme që keni ndërsa këndoni atë këngë. Por mbani mend: ju duhet të angazhoheni në vendimin tuaj, kështu që do të duhet të këndoni me zë të lartë edhe kur hani tortë me çokollatë në një darkë me njerëz! Sidoqoftë, për të siguruar që ju të ndryshoni sjelljen tuaj për një kohë të gjatë, është e rëndësishme që të krijoni një zakon të ri, më të dëshirueshëm që ju jep një kënaqësi të barabartë me atë të vjetrin.

Kështu që, për të shkëputur me sukses çokollatën nga dieta juaj, duhet të krijoni një zakon alternative që do ta shijoni po aq sa festoni me një Snickers. Ky zakon mund të jetë diçka më e shëndetshme, siç është fruti juaj i preferuar, ose një aktivitet, si një sport i ri. Do të përfitoni gjithashtu nga imagjinimi i gjërave të mëdha që janë në dispozicion për ju pasi të keni thyer zakonin. Për shembull, duke hequr dorë nga çokollata, së shpejti do të mund të vishni përsëri xhinset e vjetra.

Kjo teknikë ka një rekord të dëshmuar për të ndihmuar njerëzit të mposhtin madje dhe zakone mjaft ekstreme. Në një studim mbi efektivitetin e zëvendësimit të sjelljeve jo të shëndetshme me ato më të shëndetshme, studiuesit ekzaminuan rehabilitimin e personave të varur nga droga. Ata zbuluan se ata që gjetën një zakon tjetër, më të shëndetshëm dhe që mund t’u sillte atyre kënaqësi të barabartë – të tilla si një lidhje e re, ose fillimi i një hobi – kishin shumë më pak gjasa t’i ktheheshin vesit të vjetër.

Për të ndryshuar atë se kush jeni, ndryshoni bindjet tuaja

Imagjinoni dy njerëz që sapo mbushën 60 vjeç. Njëri prej tyre mund të mendojë se jeta e tij po merr fund, tani që vitet më të mira kanë ikur. Ndërsa tjetri mund të jetë vërtet i emocionuar për gjithçka që është akoma duke ardhur. Cfarë mund ta shkaktojë një ndryshim kaq të madh në këndvështrime? Mënyra se si ne e shohim botën dhe veten tonë është e formuar nga besimet tona. Por çfarë është saktësisht një besim apo bindje? Një bindje është një ide që mbështetet nga faktet. Ju, për shembull, mund të keni idenë që jeni një lojtar i shkëlqyer shahu. Por kjo ide do të bëhet një bindje vetëm nëse mbështetet nga prova të caktuara, për shembull, ju fitoni shumicën e kohës. Për shumicën prej nesh, çdo ngjarje në jetën tonë mund të shërbeje si referencë dhe të informojë bindjet tona. Fatkeqësisht, kjo do të thotë gjithashtu se sa herë që ndodh diçka e tmerrshme – për shembull, ju humbni një të dashur – shumë njerëz e përdorin atë si fakt për bindjen e tyre se jeta është e tmerrshme.

Por ne nuk kemi pse të mendojmë kështu: nëse arrijmë të interpretojmë referencën më pozitivisht, ne mund të jetojmë një jetë më optimiste. Pra, nëse jeni në pikëllim, mund ta përdorni atë përvojë si burim për t’ju bërë më të fortë si person. Ndoshta ju do të dilni nga periudha e pikëllimit me një dëshirë të fortë për të ndihmuar të tjerë që po kalojnë situata të ngjashme. Për të sjellë një ndryshim në jetën tuaj, së pari duhet të ndryshoni bindjet tuaja. Sidoqoftë, problemi është se shumë prej nesh kanë prirje të kenë tashmë bindje të forta, të cilat nuk na lejojnë të ndryshojmë asgjë. Bindjet e kthyera në sjellje rutinë, si të gjitha zakonet, mund të thyhen. Si me çdo zakon tjetër, për të ndryshuar një bindje ekzistuese, ju duhet të shoqëroni dhimbjen me zakonin e vjetër dhe kënaqësinë me të riun.

 

Ndryshimi i fjalorit tuaj mund të transformojë qëndrimet dhe emocionet tuaja.

A e dini se në gjuhën angleze ka afërsisht 3000 fjalë që përshkruajnë emocionet? Çuditërisht, ka po ashtu gati dy herë më shumë fjalë për emocionet negative sesa për ato pozitive – që mund të jetë një arsye pse shumë njerëz priren të përjetojnë më shpesh emocione negative. Prandaj është e rëndësishme që t’i kushtoni vëmendje të madhe fjalëve që përdorni në jetën tuaj të përditshme, pasi ato do të formësojnë mendimin dhe perceptimin tuaj. Për të menduar ndryshe për një situatë, duhet ta përshkruani ndryshe edhe me fjalë.

Imagjinoni sikur jeni në një udhëtim dhe makina juaj prishet në mes të askundit. Në këtë situatë, ju mund të zemëroheni dhe të ankoheni se sa “e bezdisshme” kjo situatë është dhe sa “të zemëruar” ndiheni. Por gjithashtu mund të thoni diçka të tillë si, “kjo ishte e papritur”. Duke përshkruar atë që ne zakonisht përjetojmë si një situatë zhgënjyese me fjalë të tjera neutrale, mund t’ju shpëtojë që të mos hyni në një gjendje emocionale më negative.

Ky shembull hyn në zemër të asaj që autori e quan Fjalori Transformuesfjalët që ne përdorim për të përshkruar përvojën tonë në botë, në fakt e përcaktojnë atë përvojë. Pra, si mund ta ndryshoni fjalorin tuaj në një mënyrë që të ndihmoni të menaxhoni emocionet tuaja?

Sekreti është të përdorni fjalë të forta për emocione pozitive dhe fjalë më pak intensive për ato negative. Për shembull, në vend që të thoni se jeni “e lumtur”, mund të përdorni përshkrimin më të fortë, “plotësisht e lumtur”. Ose, nëse jeni në prag të përjetimit të emocioneve negative, duhet të përshkruani përvojën tuaj me fjalë dhe fraza që janë më pak intensive, siç është “Paksa e shqetësuar” në vend të “Tmerrësisht e shqetësuar”.

Një këshillë e fundit: përpiquni të përdorni fjalë të pazakonta për të shprehur emocione negative. Bërja e kësaj ka të ngjarë të ju argëtojë, dhe menjëherë do të ngrejë homorin tuaj – madje edhe duke kënaqur ata që ju rrethojnë. Për shembull, kur jeni acaruar së tepërmi, mund të thoni: “Duhet ta them, i kam nervat kaçurrel”. Kjo fjalë mund të përmirësojë menjëherë gjendjen shpirtërore.

Për të gjetur zgjidhjen më të mirë për çdo problem, shtroni pyetjet e duhura.

Siç e mësuam, ndryshimi i jetës tuaj kërkon të ndryshoni mënyrën si mendoni. Në terma bazë, mendimet tona janë një seri pyetjesh dhe përgjigjesh. Kështu, pyetjet që ne shtrojmë përcaktojnë mënyrën se si ne mendojmë, që do të thotë se ato pyetje janë thelbësore për përvojën tonë jetësore. Si rrjedhojë e kësaj cilësia e pyetjeve tona ka një ndikim masiv në cilësinë e jetës sonë. Sa herë që bëni një pyetje, cilësia e saj do të përcaktojë fokusin e mendimeve tuaja. Nëse bëni një pyetje negative, do të merrni një përgjigje negative; bëni një pyetje pozitive dhe do të merrni një përgjigje pozitive. Për shembull, nëse e gjeni veten vazhdimisht në një situatë të pakëndshme, duke pyetur veten, “pse më ndodh gjithmonë kjo?” menjëherë do t’i përqendroni mendimet tuaja në dështimet e jetës suaj. Rezultati? Humori juaj do të fundoset, dhe përvoja juaj e jetës do t’i përshtatet këtij negativiteti.

Prandaj, është e rëndësishme që kurdo që të hasni ndonjë problem, t’i bëni vetes pyetjet e duhura. Kjo është më lehtë të thuhet sesa të bëhet. Ne kemi tendencë të ndjehemi të mbingarkuar në situata të vështira, kështu që shpesh bëjmë pyetje të gabuara, për shembull, “pse mua?”, Dhe pastaj dekurajohemi nga përgjigjet.

Zgjidhja është të paraqitni një listë të pyetjeve paraprakisht. Bëjeni zakon të bëni pyetje si: “’Çfarë është më e mira për këtë situatë?” dhe “çfarë mund të bëj për të shijuar procesin e zgjidhjes së këtij problemi?”

Bërja e pyetjeve të tilla ndërsa jeni në një gjendje të keqe do t’ju lehtësojë gjendjen shpirtërore dhe do t’ju mundësojë të arrini një zgjidhje efektive, ose të paktën të përballeni më mirë me pasojat. Nëse vërtet dëshironi të krijoni një qëndrim të përgjithshëm pozitiv ndaj jetës, mund ta çoni këtë trajnim edhe më tej dhe çdo mëngjes t’i bëni vetes pyetje që ju fuqizojnë. Për shembull, mund të pyesni “çfarë gjërash të shkëlqyeshme zotëroj në jetën time?” apo “me cilat arritje jam krenar?”

Duke u gjendur në një gjendje shpirtërore të shkëlqyer në fillim të çdo dite, gradualisht do ta keni më të lehtë ta vini në përdorim atë gjendje pozitive gjatë ditës, duke rezultuar në një jetë më të mirë dhe më të suksesshme.

 

Zbuloni vlerat tuaja për të zbuluar nëse jeni duke përmbushur potencialin tuaj të plotë

A mund të thoni me siguri se çfarë besoni se është gjëja më e rëndësishme në jetën tuaj? A është dashuria? Shendeti juaj? Nëse nuk jeni të sigurt, duhet të përpiqeni ta zbuloni, pasi njerëzit më të suksesshëm dhe më të lumtur janë ata që kuptojnë vlerat e tyre dhe e jetojnë jetën e tyre në përputhje me to. Pra, nëse nuk ndiheni të përmbushur në jetën tuaj, por nuk e dini saktësisht pse ndodh kjo, mund të jetë sepse ju nuk jetoni në përputhje me vlerat tuaja më të thella

Imagjinoni sikur ju është ofruar një punë e re emocionuese në një shtet tjetër. Pranimi i asaj oferte do të thotë që ju do të duhet të shkatërroni jetën tuaj dhe të lëvizni me familjen tuaj mijëra milje. A do të ishit i gatshëm?

Nëse nuk mund ta merrni këtë vendim, arsyeja është se nuk jeni i sigurt për vlerat tuaja. Në këtë rast të veçantë, për të marrë një vendim që do t’ju sjellë lumturi, së pari duhet të zbuloni nëse rritja personale është më e rëndësishme për ju sesa siguria financiare. Merrni kohë për të reflektuar dhe renditur vlerat tuaja më të rëndësishme sipas përparësisë, dhe shtjelloni arsyet tuaja për përfshirjen e këtyre vlerave. Gjatë bërjes së kësaj liste, ju mund të vini re se disa nga vlerat tuaja aktuale nuk janë të përshtatshme për të përmbushur qëllimet tuaja.

Ndoshta vlera juaj e fundit në jetë është pasioni – gjithçka që bëni, dëshironi ta bëni me shumë pasion. Por, ndërsa reflektoni në përafrimin e vlerave dhe qëllimeve tuaja, mund të kuptoni se realizimi i gjithçkaje me pasion e bën shëndetin tuaj të vuajë. Kjo është një vlerë e papërshtatshme, sepse nëse nuk jeni mirë me shëndet, nuk do të mund t’i qaseni asgjëje me pasion. Zgjidhja këtu është të ndryshoni vlerat tuaja. Ju mund të vendosni që, tani e tutje, ju duhet t’i jepni përparësi shëndetit tuaj mbi pasionin tuaj. Duke vendosur shëndetin të parin do të jeni në gjendje të jeni pasionant pa të meta.

Krijoni rregulla jete që ju bëjnë të lumtur dhe tregojuni të tjerëve për to

Të gjithë ne kemi disa rregulla që ndjekim në jetën tonë. Këto rregulla, të tilla si, “Unë do të jem i lumtur sapo të ha atë Snickers”, luajnë një rol të madh në përcaktimin e veprimeve tona dhe mënyrën se si ndjehemi sepse ato vendosin se çfarë do të na bëjë apo nuk do të na bëjë të lumtur. Sidoqoftë, rregulla të tilla në të vërtetë mund të kufizojnë përvojën tonë, dhe kështu shanset për të arritur lumturinë e vërtetë. Mendoni për veten tuaj për një moment: Çfarë duhet të ndodhë që të jeni të lumtur? Keni nevojë për të fituar llotarinë? A doni që miqtë tuaj t’ju vlerësojnë më shumë? Ndërsa mund të keni të drejtë që gjëra të tilla do t’ju sjellin lumturi, ato gjëra shkojnë përtej kontrollit tuaj. Prandaj, është e rëndësishme të vendosni rregulla të jetës që mund t’i kontrolloni. Për shembull, në vend të rregullit “Unë do të ndihem mirë vetëm nëse dikush më uron për punën time”, provoni të përdorni një rregull që e bën lumturinë tuaj të varur nga arritja e qëllimeve personale. Për shkak se shumë nga rregullat tona varen nga veprimet e njerëzve të tjerë, ka të ngjarë të irritohemi ose shqetësohemi kur ata njerëz veprojnë në një mënyrë që nuk përputhet me rregullat tona. Në fakt, nëse jeni të mërzitur me dikë, kjo është sepse personi në mënyrë të pandërgjegjshme po sfidon rregullat tuaja.

Por nuk mund të prisni që rregullat tuaja personale të jenë të njëjta me rregullat e njerëzve të tjerë. Pra, nëse doni një ekzistencë të lumtur, është e rëndësishme që t’i komunikoni rregullat tuaja dhe të siguroheni që të tjerët të dinë se çfarë është e rëndësishme për ju.

Le të themi se personi që ju e konsideroni shoqen tuaj të ngushtë nuk ju telefonon kurrë. Për shkak se besoni se miqtë e afërt duhet të telefonojnë njëri-tjetrin rregullisht, ju mendoni se ajo nuk është më shoqja juaj. Sidoqoftë, ajo mund të mendojë ndryshe për miqësinë – për shembull, se ka më shumë të bëje me të qenët aty fizikisht për personin tjetër në momente krize, dhe jo për thirrjen e njëri-tjetrit në telefon çdo javë. Por, duke komunikuar rregullat tuaja në lidhje me miqësinë, shoqja juaj do të kuptojë pse jeni mërzitur me të, dhe, mbi këtë bazë, të dy mund të krijoni një themel më të fortë për marrëdhënien tuaj.

 

Duke kuptuar se çfarë fshihet pas emocioneve tuaja, ju mund të fitoni kontrollin mbi to.

Ne kemi parë që duke qenë më pak të rreptë në lidhje me rregullat tuaja, ju mund të vendosni se çfarë do t’ju bëjë të lumtur. Por nuk është vetëm lumturia mbi të cilën mund të fitosh mjeshtëri; ju në fakt mund të zgjidhni ta mjeshtëroni tërë gamën tuaj të emocioneve. Por për ta fituar atë kontroll, duhet së pari të identifikojmë emocionet tona të vërteta. Ne kemi tendencë të mbizotërohemi lehtësisht nga emocionet tona negative, zakonisht sepse i përgjithësojmë ato ose nuk i identifikojmë ato saktë. Për shembull, ju mund të ndiheni të zemëruar për diçka, por nëse reflektoni për shkakun e vërtetë të dhimbjes tuaj emocionale, mund të kuptoni se ka diçka tjetër që qëndron pas këtij zemërimi, ndoshta rraskapitja, ose uria.

Sapo të keni identifikuar këtë kauzë, mund të përdorni një Fjalor Transformues (të ndikoni në emocionet tuaja duke i përshkruar ato ndryshe) dhe ta shprehni rraskapitjen tuaj duke thënë “Nuk jam fort në terezi”. Kjo do të zvogëlojë çdo negativitet që ndjeni, dhe do ta bëjë më të lehtë kapërcimin e emocionit.

Eshtë gjithashtu e rëndësishme të siguroheni që nuk i shihni emocionet tuaja më të vështira në një mënyrë negative. Të gjitha emocionet mund t’ju ndihmojnë të krijoni ndryshime pozitive në jetën tuaj, pasi ato tregojnë se diçka nuk është në rregull, duke ju bërë që t’i ekzaminoni ato për të gjetur shkakun e vërtetë të vështirësive tuaja. Vetëm duke identifikuar atë shkak mund të filloni të ndryshoni.

Por të kuptosh shkakun e një emocioni të veçantë është vetëm hapi i parë. Hapi tjetër është një sfidë më e madhe: duhet të ndërmerrni masa për t’u përballur me emocionin dhe të ndryshoni çfarëdo qoftë ajo që e shkakton atë. Kështu që, nëse e keni identifikuar me sukses shkakun e emocionit tuaj të pakënaqësisë si vetminë, mund të filloni të kërkoni të zbuloni arsyet përse jeni i vetmuar. Për shembull, mund të ndodhë që kohët e fundit nuk keni arritur të bëheni me asnjë nga miqtë tuaj. Nëse ky është rasti, zgjidhja është e qartë: ndërmerrni veprime dhe telefonojini ata.

Megjithatë ndonjëherë, do të kuptoni se thjesht nuk mund të përballeni me një emocion të veçantë. Kur kjo të ndodhë, përpiquni të kujtoni një kohë kur u përballët me sukses me këtë situatë. Duke bërë këtë do t’ju japë besim në aftësinë tuaj për të trajtuar ndjenja të vështira, sepse nëse keni arritur të përballeni me të njëherë, sigurisht mund ta bëni përsëri.

 

Kontriboni në shoqëri për të zbuluar se çfarë mund të realizoni si një individ

Ne diskutuam se si të merrni nën kontroll jetën tuaj, të arrini sukses dhe të gjeni lumturi. Në këtë pikë, megjithatë, mund të jeni duke menduar se pavarësisht ndryshimit që mund të bëni në jetën tuaj individuale, kurrë nuk do të keni fuqinë të ndryshoni asgjë në shoqëri. Për fat të mirë, nuk është kështu. Edhe vendimet më të vogla që merrni në jetën tuaj mund të kenë një ndikim të madh shoqëror. Ndërsa shumica e njerëzve besojnë se nuk kanë mjaftueshëm ndikim për të sjellë një ndryshim kaq të gjerë, dhe për këtë arsye as nuk përpiqen ta bëjnë këtë, e vërteta është se vendimet të cilat janë çelësi i ndryshimit të jetës suaj janë gjithashtu çelësi i transformimit të shoqërisë. Për shembull, çfarë mund të duket një vendim i parëndësishëm i jetës: të zgjedhësh çfarë të hash për darkë. Le të themi që keni vendosur, për shkaqe të shëndetit personal, për të hequr nga dieta juaj mishin e derrit.

Edhe pse mund të duket se nga ky ndryshim do të përfitoni vetëm ju, fakti është se ndalimi i ngrënies së mishit të derrit mund të ndryshojë në një shkallë shumë më të madhe.

Për shembull, për të prodhuar 100 kilogramë mish kërkon aq shumë hektarë tokë sa duhet për të rritur 18.000.000 kilogramë patate. Me fjalë të tjera, ne mund të shfrytëzonim më shumë tokën që përdorim aktualisht për të rritur bagëtitë, duke zvogëluar kështu problemin e urisë së përhapur.

Vendimi juaj për të hequr mishin e derrit kontribuon në një ulje të kërkesës për atë produkt, dhe kështu drejt mundësisë së përdorimit të kësaj toke për qëllime më të mira.

Ekziston edhe një mënyrë tjetër për të sjellë ndryshime pozitive në shoqëri. Tani që keni mësuar si të kontrolloni dhe reflektoni në emocionet tuaja, mund të filloni t’i ndihmoni të tjerët të kontrollojnë të tyret.

Imagjinoni që jeni në një dyqan ushqimesh dhe vëreni një tjetër blerës që duket i trishtuar. Në vend që të merreni me punën tuaj, ju mund t’i bëni atij një kompliment të mirëfilltë. Ndoshta ju mund t’i thoni atij që e admironi atë për zgjedhjen për të blerë vezë ferme.

Dhe mbase nëse kaloni nëpër botë duke u buzëqeshur njerëzve që takoni, ka një shans që ju të rrisni humorin e tyre, të cilin ata pastaj mund ta ndajnë me të tjerët gjithashtu!

Edhe vendimet e parëndësishme dhe ndryshimet në sjelljen tuaj mund të kenë një ndikim të madh në mënyrën se si jetoni në jetën tuaj, dhe në shoqëri në përgjithësi.

 

 

Të fundit