HomeArtikujÇrregullimet emocionale Kur harroni diçka a ndiheni në siklet         
spot_img

Artikuj të ngjashëm

 Kur harroni diçka a ndiheni në siklet         

Ka njerëz që krenohen me kujtimet e tyre të shkëlqyera, të cilat me siguri mund të jenë të dobishme në shkolla apo në situata sociale.

Sidoqoftë, është pothuajse e pamundur të kujtojmë çdo detaj të vogël të çdo situate dhe është pothuajse e pamundur të kujtojmë çdo fakt që mësojmë në shkollë, veçanërisht gjatë një periudhe të gjatë kohore.

Kur harroni diçka, shpesh ju bën të ndiheni pak… si budalla. Ju nuk ndiheni shumë inteligjent duke qëndruar në mes të marketit duke u përpjekur të mbani mend gjithçka që ju nevojitet dhe as nuk ndiheni jashtëzakonisht të kthjellët kur shkoni nga një dhomë në tjetrën dhe harroni pse shkuat atje.

Ju mund të pyesni veten pse ndodhin këto gabime të vogla të trurit, por ju nuk duhet të shqetësoheni.

Studiuesit Paul Frankland dhe Blake Richards nga Universiteti i Torontos zbuluan se kujtimet e vjetra në tru janë fjalë për fjalë të “mbivendosura” me kujtime të reja. Është më e vështirë për ne që të kujtojmë përshtypjet e vjetra – apo t’i harrojmë ato plotësisht.

Sipas studimit, kujtesa e përsosur nuk lidhet me inteligjencën e lartë në asnjë mënyrë. Në fakt, studimi gjeti se e kundërta ka tendencë të jetë e vërtetë.

Ndërkohë që mund të supozoni se dikush me një memorie të madhe konsiderohet përgjithësisht inteligjent, është në fakt më e dobishme dhe madje më e shëndetshme të kujtohet një shkallë më e madhe e gjithçkaje dhe të harrohen detaje të vogla.

Është e rëndësishme që truri të harrojë detaje të parëndësishme dhe në vend të kësaj të fokusohet në gjërat që do t’ju ndihmojnë të merrni vendime në botën reale“, – shpjegoi Richards në një intervistë me CNN.

Truri ka një mekanizëm të vogël të quajtur hippocampus dhe ky komponent i kujtesës ruan kujtimet. Punon për të hequr qafe detajet e parëndësishme, në mënyrë që të përqendroheni më shumë në atë që ka rëndësi të vërtetë.

Kjo ju lejon të merrni vendime inteligjente në një mënyrë shumë më efikase.

 

Ndërkohë që ky proces ndodh, truri është në të vërtetë duke mbishkruar kujtimet e vjetra me ato të reja, më të rëndësishme. Një tru që është i mbushur me shumë kujtime ka më shumë gjasa të ketë konflikt në aftësinë e tij për të marrë vendime.

Për shembull, një tru me shumë kujtime mund të jetë i pavendosur, sepse ka shumë variabla.

Ne e dimë se sporti rrit numrin e neuroneve në hippocampus,” – tha Richards. “Janë këto detaje shumë të hollësishme nga jeta juaj që nuk janë të rëndësishme dhe ndoshta nuk ju lejojnë të merrni vendimet më të mira”.

Kjo ka kuptim nga një pikëpamje biologjike që njerëzit e hershëm do të duhet të kujtonin  detajet vitale në mënyrë që të mbijetonin, kështu që truri do të rritet për të ndihmuar që kjo të ndodhë.

Megjithatë, me avancimet në teknologji në vitet e fundit, njerëzit po e shfuqizojnë nevojën për një kujtim të hollësishëm.

Për njerëzit në botën moderne, është shumë më e dobishme të kuptojmë se si funksionojnë motorët e kërkimit në internet sesa të kujtojmë se si të bëjmë detyra të pazakonta.

Kjo vetëm do të thotë se është edhe më e pranueshme që herë pas here të harroni detaje të vogla pasi tani mund t’i gjeni lehtësisht gjërat që doni të dini në çdo kohë.

Nëse e gjeni veten duke harruar pjesën më të madhe të kohës ose segmente të mëdha informacioni të rëndësishëm, mund të keni një problem serioz, por përndryshe është krejtësisht normale të humbisni hollësi të vogla.

Ju nuk keni përse të ndiheni keq kur harroni sepse kjo thjesht nënkupton se mendja juaj po punon ashtu siç duhet.

 

Të fundit