spot_img

Artikuj të ngjashëm

Loti i vërtetë

Ka kaq shumë arsye për një lot të derdhur. Dhe shumë lot kanë derdhur shumë histori, aq shumë ndjesi e ndjenja rrjedhin nëpër to.

Gjithësecili e di mirë përpjekjen që bën dhe lehtësimin që ndien kur lag fytyrën. Lotët sjellin përfitime për trupin, shpirtin, humorin dhe ka një histori natyrore dhe kulturore pas lotëve.

Studimet e bëra nga profesori Tom Lutz nga Universiteti i Ajouas në Shtetet e Bashkuara sugjerojnë se, në kundërshtim me atë që besohet gjerësisht, të qarat nuk shënojnë një fund, një moment kulmi emocional për të lehtësuar tensionin.

Në realitet manifestohet kur organizmi po rimëkëmbet nga përvëlimi i emocioneve. Eshtë një reagim pas krizës, qetësues, sepse kur lotët fillojnë të thahen, ne rikuperohemi.

Eshtë qetësi, frymëmarrje, forcë, rehati. Shpesh përmendim lotët edhe si gëzim. Sidoqoftë, është interesante të dihet se analiza e fenomenit ka regjistruar se klithma e gëzimit nuk është për lumturinë, por për shërimin e disa “traumave” ose trishtimit, ankthit, lehtësimit pas një situate që ka përfunduar.

Kur emocionet lindin dhe lotët vijnë, është sikur të derdhim gjithçka që përthithim nga një përpjekje, një pritje, një njohje, fundi i një cikli ose faze, një rezultat.

Tani, herën tjetër kur të jeni të mpirë me lot lumturie, mbani mend: prapa tyre ishte diçka që shtypej dhe ngadalësohej.

Previous article
Next article

Të fundit