HomeFokusMënyrat më të mira për të rritur fëmijën tuaj
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Mënyrat më të mira për të rritur fëmijën tuaj

Prindërit janë të ngarkuar me detyrën e vështirë të rritjes së fëmijëve të vegjël. Këta njerëz të vegjël mësojnë të gjitha llojet e gjërave nga prindërit e tyre. Por më e rëndësishmja, fëmijët mësojnë se si t’i trajtojnë njerëzit e tjerë. Rritja e një fëmije që mund të konsiderohet “i sjellshëm” mund të duket e lehtë, por shumë prindër mund t’ju thonë se nuk është gjithmonë rasti.

Përmirësimet dhe arritjet atletike / artistike kanë rëndësi, por shumica prej nesh do të pajtoheshin se rritja e fëmijëve të sjellshëm është më me rëndësi. Nëse kalojmë ditët tona duke shpalosur problemat e matematikës dhe duke udhëtuar me fëmijët në “aktivitete pasuruese”, shtrohet pyetja: Cilat janë prioritetet më të rëndësishme dhe pse,shton Dr. Robin Berman. Fatmirësisht, psikologët e Harvardit kanë vënë në dukje mënyrat më të mira për të rritur fëmijën tuaj për të qenë “i sjellshëm” dhe për ta zotëruar këtë cilësi gjatë gjithë jetës së tyre.

Këtu janë 5 gjërat që bëjnë prindërit që rrisin fëmijë të sjellshëm:

Janë roli i tyre model

Askush nuk është i përsosur dhe të gjithë bëjnë gabime. Sidoqoftë, të jesh një prind do të thotë që fëmija juaj do ta thithë informacionin nga ju si një sfungjer. Sidomos gjatë viteve të tyre formuese, fëmijët do t’ju shikojnë si një model. Për të rritur një fëmijë që është i sjellshëm, është veçanërisht e rëndësishme të dini se si të jeni “të sjellshëm”. Sipas një studimi nga Universiteti i Harvardit, “Duke qenë një model nuk do të thotë që ne duhet të jemi të përsosur ose të kemi të gjitha përgjigjet. Do të thotë të ballafaqohemi me gabimet tona, duke pranuar gabimet tona, duke dëgjuar fëmijët dhe studentët tanë dhe duke i lidhur vlerat tona me mënyrat se si ata e kuptojnë botën”. Të qenit i sinqertë me fëmijën tuaj, veçanërisht kur bëhet fjalë për emocione të vështira, është një nga mënyrat më të mira për të qenë një model i mirë. Fëmijët do të mësojnë nga prindërit e tyre vlerat e tyre dhe si ndërveprojnë me botën.

 

Mësojini fëmijës të vendose veten në vendin e tjetrit

Kur po mëson fëmijën tuaj se si të bashkëveprojë me botën, mund të jetë e vështirë për ju të imagjinoni se si i shohin ata gjërat. Fëmijët kanë të njëjtat lloj emocionesh dhe ndjenjash që kanë të rriturit. Megjithatë, ata ende nuk janë plotësisht të përgatitur për t’i shprehur ato. Kur ju e mësoni fëmijën tuaj duke përdorur empatinë, ju mund t’u tregoni se si të kujdesen për njerëzit e tjerë. Fëmijët e mirë e dinë se si të lidhen me njerëzit e tjerë në një nivel personal. Kjo lidhje përfshin të qenit në gjendje pët të ndjerë atë që njerëzit e tjerë ndjejnë. Tregojuni atyre se si ta bëjnë duke e vendosur veten tuaj në vend të tyre së pari.  “Për fat të keq, kultura e “selfie-ve” nuk po i ndihmon fëmijët tanë të rriten të lumtur. Studimet tregojnë se sa më shumë që lidhemi me të tjerët, aq më të lumtur jemi. Pra, ne duhet të sigurohemi që po shpenzojmë më shumë kohë duke bërë kujdes në vend që të kujdesemi veten tonë “, thotë Dr. Berman.

 

Jepini përparësi përkujdesjes për të tjerët

Si njerëz, ne shpesh e konsiderojmë kujdesin për veten si gjënë më të rëndësishme. Dhe ndonjëherë, kjo është ajo që na duhet për të ecur përpara në jetë. Sidoqoftë, duke e bërë kujdesin për të tjerët një pjesë të rëndësishme të jetës së tyre do t’u mësojë fëmijëve tuaj se si të arrijnë tek njerëzit e tjerë. “Me udhëzime nga të rriturit dhe praktika, të rinjtë mund të zhvillojnë aftësitë dhe kurajën për të ditur se kur dhe si të ndërhyjnë në situata kur ata dhe të tjerët janë të rrezikuar. Ata mund të bëhen efektivë “për të dalë në mbrojtje” ose “të parët për të mbajtur përgjegjësi”, “thotë studimi nga Universiteti i Harvardit. Tregojuni fëmijëve tuaj se kujdesi për të tjerët është e rëndësishme për ju dhe për ta. Ju pa dyshim do të rritni një fëmijë që mendon për të tjerët para vetes dhe punon shumë për të siguruar se ata janë vetja e tyre më e mirë dhe më e sjellshme çdo ditë.

Ndihmoni ata të përpunojnë emocionet e tyre

Jo të gjitha emocionet janë argëtuese. Disa emocione, si zemërimi dhe acarimi, mund të jenë të vështira për t’u kuptuar nga fëmijët . Kur fëmijët mërziten, duhet të mësohen se si t’i përballin këto ndjenja. Fëmijët që nuk mësohen kanë prirje të përballen fizikisht – duke goditur, duke gjuajtur, duke bërtitur. Kjo lloj sjelljeje nuk e bën fare një fëmijë “të mirë”. Në vend të kësaj, psikologët e Harvardit thonë të përqendroheni në mënyrën e përballjes dhe përpunimin e emocioneve në një mënyrë të shëndetshme.

Ne duhet t’u mësojmë fëmijëve se të gjitha ndjenjat kanë kuptimin e tyre, por disa mënyra për t’u përballur me to nuk janë të dobishme. Fëmijët kanë nevojë për ndihmën tonë për të mësuar të përballen me këto ndjenja në mënyra produktive “, shtojnë psikologët e Harvardit. Fëmijët duhet të mësojnë se është në rregull të ndiejnë emocione të pakëndshme, por edhe si t’i trajtojnë ato dhe t’i lënë pas.

Lavdërojeni njëri-tjetrin

Fuqia e fjalëve të kujdesshme nuk mund të ekzagjerohet. Fjalët mund të irritojnë ose të frymëzojnë. Diplomacia që ju u mësoni do t’i lejojë fëmijët tuaj të dëgjohen në të ardhmen.” Dr. Robin Berman

Lavdërimi dhe qëndrueshmëria janë çelësi për rritjen e një fëmije që është i mirëformuar emocionalisht. Është gjithashtu çelësi për të rritur një fëmijë të sjellshëm. Mirësia vjen nga praktika dhe e gjithë praktika vetë kërkon qëndrueshmëri. Kur fëmija juaj bën diçka të mirë, sigurohuni që ta njihni veprën e tyre dhe ta pranoni atë. Lavdërojini për mirësinë e tyre, në mënyrë që ata të dinë se janë në rrugën e duhur. Mos e bëni këtë vetëm me fëmijët tuaj! Prindërit duhet të lavdërojnë njëri-tjetrin për mirësinë, sepse njerëzit tuaj të vegjël gjithmonë dëgjojnë. Bëni që edhe pjesa tjetër e të rriturve në jetën e fëmijës suaj të bëjnë të njëjtën gjë, gjithashtu. Sa më shumë të shohin se sa të sjellshëm janë të rriturit dhe se si e lavdërojnë dhe falënderojnë ata njëri-tjetrin për këtë, aq më shumë do të mësojnë. Mirësia është diçka që fëmijët duhet të mësojnë – sikur sjelljet, të lutem dhe faleminderit, e drejta, e gabuara dhe empatia. Të mësuarit për mirësinë bëhet më e lehtë kur prindërit janë të gatshëm dhe njohin mënyrat e duhura për të nxitur dashamirësinë tek fëmijët e tyre.

Nëse shqetësoheni se si ta rrisni fëmijën tuaj në një mënyrë që i ndihmon ata të jenë “të sjellshëm”, këtu janë mënyrat se si prindërit e tjerë e kanë arritur këtë. Megjithatë mos kini frikë të bëni gabime! Vetëm të dini t’i korrigjoni ato – sepse fëmija juaj gjithmonë është duke mësuar.

Të fundit