HomeFokusMos e kërko lumturinë aty ku e ke humbur
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Mos e kërko lumturinë aty ku e ke humbur

Aty për aty mund të duket paradoksale: kur humbet diçka, vendi më i mirë për ta kërkuar është vendi ku mendon se e ke humbur. Por për lumturinë diskutimi është krejt tjetër. Në fakt, lumturinë e humbni pothuajse gjithmonë për arsye specifike, kështu që duke u kthyer në të njëjtin vend do të përmbushni të njëjtat arsye. Është si të përfundosh vazhdimisht në të njëjtën rrugë pa krye, thjesht do të zhgënjehesh. Lumturia nuk është objekt, ka situata shumë specifike që do t’ju bëjnë ta humbni atë.

 

ZONA E KOMODITETIT

Gjithmonë do të ketë një hapësirë në jetën tuaj ku do të ndiheni qetë. Nuk është e thënë që do të jeni me të vërtetë përgjithmonë dhe nuk është e thënë se kjo hapësirë është streha domosdoshmërish e sigurt për ju, por ju e dini këtë dhe kjo është e mjaftueshme për ju. Zona e rehatisë ju jep një ndjenjë të rremë të sigurisë: mos e lini kurrë, nuk do të bësh gjë tjetër veçse do të shtosh pasiguritë e tua. Ka zona komoditeti që janë edhe toksike, ose të paktën negative. Megjithatë, shumë njerëz kanë një frikë të tillë nga e panjohura saqë kurrë nuk dalin nga gjendja e tyre aktuale. Qëndrimi brenda zonës  tuaj të rehatisë vetëm përforcon të gjitha pasiguritë nga të cilat shpresoni të mbroni veten. Sapo ta humbni lumturinë në këtë zonë, është e kotë të shpresoni ta gjeni përsëri.

 

ZAKONET TUAJA

Paksa si zona e rehatisë, edhe zakonet shërbejnë gjithashtu për të na dhënë siguri dhe rregull. Pikërisht për këtë arsye përfundojmë duke u bërë disi të varur prej tyre, edhe nëse nuk janë zakone pozitive. Mbi të gjitha, mendoj se e dini, të heqësh dorë nga një zakon i keq është e vështirë. Marrëdhëniet shoqërore gjithashtu ndonjëherë mund të mendohen si zakone: ju i bashkëngjiteni marrëdhënies dhe të gjitha veprimeve rreth saj, edhe nëse ato nuk bëjnë asgjë tjetër veçse ju dëmtojnë dhe ju shkaktojnë vuajtje. Në këto raste specifike nuk është saktësisht dashuria, më së shumti mund të flasim për varësi emocionale. Edhe në këto situata, pasi të keni humbur lumturinë, është mirë ta kërkoni atë diku tjetër.

 

MUNGESA E VETËANALIZIMIT

Çdo situatë në jetën tuaj, çdo person që takoni dhe çdo përvojë që merrni, ju ndryshon: herë për mirë dhe herë për keq, nuk ka rëndësi. Për këtë arsye është shumë e rëndësishme t’i bëni më shpesh një analizim vetes, në mënyrë që të qëndroni të përditësuar për ndërgjegjen dhe për egon tuaj. Papritmas mund ta gjesh veten duke jetuar së bashku në shpirtin dhe trupin e një të huaji, sikur të mos ishe më ti. Në realitet, thjesht keni ndryshuar me kalimin e kohës dhe është mirë që të jeni të vetëdijshëm për këtë. Në këto raste, ju mund ta humbni lumturinë, sepse ajo lumturi i përkiste personit që keni qenë më parë. Me kalimin e kohës, dëshirat dhe qëllimet tuaja kanë ndryshuar.

Disa këshilla për të gjetur lumturinë

Nëse e humbni lumturinë, mund ta dallosh në mënyra të ndryshme. Për shembull, mund të ndodhë që gjërat që të motivonin më parë, sot nuk i bëjnë më. Në këto raste përgjigja është e thjeshtë: duhet ta kërkoni diku tjetër lumturinë tuaj, në përvoja apo njerëz që nuk i keni takuar ende. Mund të jetë puna juaj, vendi ku jetoni apo njerëzit me të cilët qëndroni, nuk ka rëndësi. Nëse nuk ju intereson më profesioni, shtëpia nuk të duket më mirëpritëse dhe miqësitë nuk po ju çojnë askund, thjesht duhet ta pranoni dhe ta kërkoni lumturinë tuaj në një situatë tjetër. Ndonjëherë mund të tundoheni nga mendimi se është vetëm çështje e një çasti dhe se gjërat do të kthehen siç ishin, por është një iluzion. Shumë gjëra do të kenë ndryshuar në jetën tuaj dhe, si rezultat i këtyre ndryshimeve, lumturia juaj sot gjendet gjithashtu diku tjetër. Dilni dhe kërkojeni atë atje ku nuk keni qenë akoma.

 

Të fundit