HomeFokusMos kërkoni falje në këto raste:
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Mos kërkoni falje në këto raste:

Vetëm mendoni se sa herë keni përdorur fjalën “më fal” gjatë një dite. Dhe sa herë ishte e arsyeshme? Sociologët thonë se falja e panevojshme është bërë mënyra jonë e zakonshme e komunikimit, por në të vërtetë na vret besimin. Ne kemi bërë një listë të situatave ku ju nuk duhet të kërkoni falje dhe ne kemi shpjeguar se çfarë mund të bëni në vend të kësaj.

 

Kur thoni të vërtetën

Nuk ka asnjë nevojë të kërkoni falje kur thoni të vërtetën, sepse, siç besojnë psikologët, përfitimet e të qenit i sinqertë gjithmonë mbizotërojnë nga përpjekja për të mos lënduar ndjenjat e dikujt. Gjithmonë përpiquni të formuloni mendimet tuaja pa filluar me “Më vjen keq”, por përkundrazi përdorni fraza si “Mendoj” ose “Sipas mendimit tim”. Kjo do t’ju bëjë një person, këshillat e të cilit gjithmonë do të kenë vlerë.

 

Kur jeni shumë emocional

“Duke i bërë dikujt me dijëni se si ndjeheni, ju po e ndihmoni atë person t’ju kuptojë”, thotë Donna Flagg, autore e Surviving Dreaded Conversations. Pra, pse duhet të kërkoni falje nëse ai person me të vërtetë do të thotë shumë për ju? Ju gjithashtu duhet të jeni kurioz për ndjenjat e tyre. Për më tepër, nuk është turp të jesh shumë i ndjeshëm. Sidoqoftë, gjithmonë sigurohuni që të hapeni në një vend të përshtatshëm, jo për një takim zyrtar, për shembull.

 

Kur dukeni ndryshe

Është e drejta juaj të dukeni saktësisht ashtu si ndiheni më rehat, dhe gjëja e fundit që duhet të bëni është të kërkoni falje për këtë. Kjo është qasja që rekomandohet nga specialistët. Në qoftë se nuk është një rast ku kërkohet një kod specifik veshje, nuk është e nevojshme të përpiqeni të dukeni si diçka që ato e konsiderojnë të përshtatshme. Jini gjithmonë vetvetja dhe sillni një larmi shumëngjyrëshe në botën tonë!

 

Kur doni të rrini vetëm

Dëshira për të mbetur vetëm nuk është gjithmonë një shenjë që një person është në humor të keq. Në fakt, hulumtimi sugjeron që shpenzimi i më shumë “kohe vetëm” çon në një rritje të krijimtarisë sonë. Prandaj, kurrë mos u shqetësoni që nuk merrni pjesë në ndonjë aktivitet shoqëror, pavarësisht nga arsyet tuaja, dhe vetëm dëgjoni ndjenjat dhe nevojat tuaja.

 

Kur bëni një pyetje

Në shumë raste, ne nuk ndjehemi të qetë kur bëjmë pyetje, sepse kemi frikë se dukemi budallenj në sytë e dikujt. Sidoqoftë, specialistët mendojnë se ky nuk është qëndrimi i duhur, nëse vërtet dëshironi të jeni i suksesshëm. Mos u shqetësoni që nuk e keni kuptuar diçka dhe mos kini frikë të kërkoni më shumë sqarime ose ndihmë. Nëse një person tjetër ju gjykon, kjo flet për komplekset e tij, jo tuajat.

 

Kur nuk përgjigjeni për diçka menjëherë

Gjithmonë do të ketë njerëz të caktuar që i konsiderojnë nevojat e tyre më të rëndësishme sesa ato tuaja. Ky lloj personi kërkon me ngulm një përgjigje në postat elektronike, mesazhet, etj., pa menduar as që mund të jeni i zënë me gjëra të ndryshme. Mos bini pre e kësaj – mos t’ju vjije keq që nuk keni arritur të futeni në kornizën kohore të dikujt tjetër. Nëse nuk është rasti i një emergjence të vërtetë, thjesht njoftojini ata se nuk do të harroni, por do të përgjigjeni kur është e mundur për ju. Siç përmend Brené Broën në librin e saj, ta duash veten më shumë sesa do të tjerët është hapi i parë dhe më kritik për të kërkuar lumturi dhe përmbushje.

 

Kur ndodh diçka që nuk mund ta kontrollonit dot

kaq shumë situata që mund të dalin jashtë kontrollit, edhe nëse kemi planifikuar gjithçka në mënyrë perfekte. Nëse është vonë për një takim për shkak të trafikut, marrjes së porosisë së gabuar ose një gabimi teknik i cili shkatërroi prezantimin tuaj – këto gjëra ndodhin gjithmonë dhe nuk duhet të merrni përgjegjësinë për gjithçka në botë. Përkundrazi, është më mirë të falënderoni personin (ose njerëzit), të tregoni se kjo ju prek edhe juve dhe të përpiqeni të gjeni një zgjidhje për t’i bërë të gjithë të lumtur.

 

Kur njerëzit e tjerë sillen në mënyrë të vrazhdë

Shumë prej nesh janë njohur me situatën kur janë ndjerë në vështirësi për shkak të sjelljes së dikujt tjetër. Ky fenomen është i lidhur me një nivel të lartë të empatisë tek një person. Sidoqoftë, nuk është e nevojshme të merrni përgjegjësinë për diçka për të cilën nuk jeni fajtor.

 

Të fundit