HomeFokusMos ua bëni këto Prindërve tuaj
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Mos ua bëni këto Prindërve tuaj

20% e të moshuarve nuk dalin kurrë në pension, por prapëseprapë, 75% e tyre kanë të paktën një gjendje kronike shëndetësore – dhe shumë prej tyre, 2 ose më shumë. Nuk është kurrë vonë për të ndihmuar njerëzit e moshuar, veçanërisht ata që kemi afër. Edhe një moment vëmendje mund t’ua bëjë jetën më të lehtë të prindërve tanë. Ne dëshirojmë që prindërit tanë të kalojnë kohën e merituar me ne dhe t’u kushtojnë vëmendje nevojave të tyre. Këtu mund të gjeni 10 gjëra të dëmshme që fëmijët e tyre mund të bëjnë për ta.

Neglizhimi i prindit

Ata i merr malli për ju, ju duan, dhe duan të kalojnë kohën me ju. Kur e dërgoni një prind në shtëpinë e moshës së tretë dhe zor se e vizitoni, ata mund të ndjehen të vetmuar edhe nëse rrethohen nga shumë njerëz të moshës së tyre.

 

Themi gjëra që nuk duhet

Këtu janë disa fraza të dhimbshme që mund t’u themi prindërve tanë i lëndojnë shumë:

  • Pse me keni mbajtur?
  • Ju kurrë nuk paguani për mua.
  • Ju e doni vëllain ose motrën time më shumë.
  • Të urrej.

Imagjinoni veten në një moshë më të vjetër me një fëmijë të rritur. Thënia e gjërave të tilla mund të konsiderohet traumatike, veçanërisht nëse bëhet si mënyrë manipulimi.

 

Nuk pyesni për shëndetin e tyre

Jo çdo person do të ankohet për dhimbje të vazhdueshme ose do të thotë se ndihet i sëmurë. Thjesht duke pyetur se si janë dhe duke u thënë se duhet të jenë të sinqertë, do t’ua çlirojë këtë stres të vazhdueshëm të të ndjerit keq.

 

Nuk i ndihmoni financiarisht

Nuk është se duhet t’i bëni prindërit tuaj të ndjehen si fëmijë, por ndonjëherë ju mund t’u dërgoni para për t’i argëtuar ose t’u blini atyre një frigorifer me ushqime. Këto gjëra të vogla do të qëndrojnë në kujtesën e tyre për një kohë të gjatë. Marrja e mijëra parave nga një prind i vjetër quhet abuzim financiar ndaj një të moshuari. Çdo lloj abuzim është i dëmshëm.

 

Lënia pas dore e prindërve dhe e ngjarjeve familjare

Po, ndonjëherë marrëdhëniet me prindërit tanë mund të jenë të vështira, por injorimi i tyre nuk është gjithmonë një zgjidhje, veçanërisht kur bëhet fjalë për familjen. Ndonjëherë është më mirë të bërtisni ose të luftoni dhe të mos fshini plotësisht një prind nga jeta juaj. Shmangia e tyre është një zgjidhje e përkohshme.

 

Nuk jeni kurrë falenderues apo mirënjohës

Konsiderohet mëkat kur e mbivlerësojmë veten, por nënvlerësojmë të tjerët, përfshirë prindërit. Mundohuni t’u thoni atyre fjalë që burojnë nga zemra.

U fshihni informacione rreth vetes

Ne jemi fëmijët e prindërve tanë – sigurisht që ata shqetësohen për ne! Të thuash gjëra si, “Mami, nuk të hyn në punë ty”, vështirë se mund ta bëjë atë të ndjehet më e qetë për atë që po ndodh në jetën tënde. Ndani diçka me prindin tuaj pa hyrë në shumë detaje. Thjesht gjetja e fjalëve të duhura mund të zgjidhë problemin.

 

Irritoheni kur duhet të përsërisni gjërat

Ndonjëherë kemi mjaft durim për t’i përsëritur gjërat te të huajt ose kolegët por jo për prindërit tanë. Por mos harroni, ata janë shpesh shumë të vjetër dhe kujtimet e tyre nuk janë gjithmonë aq të mprehta!

 

Nuk ruani kujtime

Videot, fotot dhe ruajtja e gjërave të tjera mund t’ju kujtojnë të gjithëve kohërat e mira nga fëmijëria juaj. Nëse keni luajtur një lojë të caktuar, nxirreni atë dhe luani! Tregojuni prindërve tuaj që ju i mbani mend.

 

I trajtoni si të ishin fëmijë të vegjël

Ata nuk janë fëmijë dhe kanë më shumë përvojë në jetë se ju. Edhe nëse janë të moshuar, ata janë akoma të rritur. Mos i përdorni për më shumë se sa kanë nevojë. Jepuni atyre edhe pavarësinë për të cilën kanë nevojë gjithashtu. A mendoni se të moshuarit nuk marrin vëmendje të mjaftueshme? A ju pëlqen të kaloni kohë me prindërit dhe gjyshërit tuaj?

Të fundit