HomeFokusNjerëzit e rremë vs Njerëzit autentik
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Njerëzit e rremë vs Njerëzit autentik

Ndonjëherë mund të jetë mjaft e vështirë të dallosh nëse qëllimet e një personi janë të vërteta. Disa njerëz pretendojnë të jenë të sinqertë kur kanë nevojë për diçka nga ju dhe nëse nuk dëshironi të gjendeni në një situatë të pakëndshme, mund t’i kushtoni vëmendje shenjave që do t’ju ndihmojnë të kuptoni se me çfarë lloj personi jeni duke u përballur.

Gjërat për t’u kujdesur janë të thjeshta, por është e nevojshme të dini rreth tyre në mënyrë që t’i vini re ato.

 

Njerëzit e rremë respektojnë vetëm ata që kanë fuqi dhe pasuri. Njerëzit e sinqertë i respektojnë të gjithë.

Kur një person nuk është i interesuar vetëm për përfitimin e vet, ai nuk priret të kujdeset aq shumë për statusin shoqëror të të tjerëve. Njerëzit që nuk janë fallco respektojnë tiparet e personalitetit dhe karakteristikat e njerëzve.

Për shembull, nëse hidhni një vështrim në karakterin imagjinar, Harry Potter, nga librat e JK Rowling, do të vini re se ai kurrë nuk kujdesej për statusin shoqëror të miqve të tij ndërsa Malfoy gjithmonë gjykonte njerëzit bazuar në atë se sa të fuqishëm ose sa të pasur ishin ata.

 

Njerëzit e rremë duan të përfitojnë nga gjithçka përreth tyre. Njerëzit origjinal kurrë nuk përpiqen të manipulojnë të tjerët.

A mund ta imagjinoni një person të vërtetë që përpiqet të manipulojë dikë? Ne po flasim për përdorimin e metodave të pandershme të bindjes për t’i bërë të tjerët të bëjnë atë që është më e mirë për manipulatorin pa marrë parasysh mirëqenien e njerëzve të përfshirë. Për shembull, Lucy, personazhi kryesor në Kronikat e Narnias, kurrë nuk u përpoq të ndryshonte të tjerët, në krahasim me kushëririn e saj, Eustace, i cili përdorte forcën dhe kërcënonte njerëzit që t’i bënte ata të bënin atë që ai donte që ata të bënin.

 

Një person i rremë kërkon vëmendje. Një personi të vërtetë nuk i pëlqen ta tërheqë atë.

Njerëzit e vetë-mjaftueshëm nuk e ndiejnë nevojën për të tërhequr vëmendjen e atyre përreth sepse nuk e shohin të domosdoshme t’i dëshmojnë asgjë shoqërisë. Mos harroni Shrek nga filmi i famshëm. Ai kurrë nuk donte të ishte popullor dhe gjithmonë bënte atë që ishte e rehatshme për të. Nga ana tjetër, Princi Charming vuante nga mungesa e vëmendjes dhe ishte gati të shkonte kundër shumë parimeve morale vetëm për t’u vërejtur.

 

Njerëzit e rremë gjithmonë mburren. Njerëzit autentik janë të përunjur.

Njerëzit e vërtetë nuk mburren me arritjet e tyre dhe nuk përpiqen të tërheqin sa më shumë vëmendje për veten e tyre. Një mënyrë për të zbuluar një person të rremë është nëse vëreni se ata po mburren me veten dhe arritjet e tyre. Përralla klasike, E Bukuria dhe Bisha, na tregon një krahasim të shkëlqyer midis Bishës, i cili ishte shumë inteligjent dhe lexonte shumë libra, por kurrë nuk mburrej për sa i zgjuar ishte, dhe Gaston, njeriu që gjithmonë e ekzagjeronte dhe mburrej për të gjitha gjërat madhështore që ai kurrë nuk i bëri.

 

Njerëzit e rremë bëjnë shumë thashetheme. Njerëzit e vërtetë nuk kanë frikë të ofrojnë mendimin e tyre.

Vullneti i fortë dhe parimet e larta morale qëndrojnë në zemër të aftësisë për të shprehur hapur këndvështrimin tuaj. Për shkak se mendimi i një personi mund të jetë i ndryshëm nga mendimi i shumicës, bëhet e domosdoshme të keni guxim të mjaftueshëm për t’u përballur me turmën. “Unsinkable Molly Brown”” ishte një personazh në filmin Titanic dhe një pasagjere e vërtetë në bordin e anijes, e cila përshkruhet si një grua e fortë, e cila kurrë nuk bënte thashetheme dhe nuk përputhet kurrë me rregullat e turmës elitare. Në të njëjtën kohë, nëna e Rozës nuk bën asnjë përpjekje kur bëhet fjalë për përhapjen e thashethemeve dhe gënjeshtrave.

 

Njerëzit e rremë shpesh bëjnë premtime, por rrallë i mbajnë ato. Njerëzit e siqnertë gjithmonë përpiqen t’u qëndrojnë besnik premtimeve të tyre.

Në fillim të librit Krenaria dhe Paragjykimi i Jane Austen, nuk është e qartë se cili nga 2 personazhet është origjinal dhe cili është i rremë. Ndërsa historia vazhdon, mësojmë se Z. Wickham nuk beson në rëndësinë e mbajtjes së premtimeve të tij. Për shembull, pasi i kishte premtuar babait të zotit Darcy të bëhej prift, ai lehtë i ndryshon planet e tij. Pavarësisht sjelljes së tij arrogante, Z. Darcy ka qenë gjithmonë i njohur si një njeri i fjalës. Duke mos i mbajtur premtimet tona, ne lehtë mund të dëmtojmë ata që interesohen për ne dhe kjo është diçka që një person i vërtetë nuk do të dëshironte ta bënte.

 

Njerëzit e rremë kritikojnë gjithmonë të tjerët për ta bërë veten të duken më mirë. Njerëzit origjinal gjithmonë lavdërojnë dhe frymëzojnë të tjerët.

 

Njerëzit e rremë ndjejnë nevojën për t’i lënë njerëzit e tjerë pas dore dhe për ta bërë veten të duken më mirë. Përpjekja për të parë më mirë në kurriz të dikujt tjetër është një shenjë e qartë e një personi të rremë. Tek “Zoti i unazave” të J. R. R. Tolkien, Aragorn gjithnjë bëri çmos për të mbështetur ata që e rrethonin. Kapiteni i Gondor, nga ana tjetër, gjithnjë i trajtonte pa respekt shërbëtorët e tij (dhe madje edhe djalin e tij).

 

Njerëzit e rremë janë të sjellshëm vetëm kur kanë nevojë për diçka. Njerëzit autentik janë gjithmonë të vëmendshëm dhe të përgjegjshëm.

Njerëzit origjinal janë gjithmonë të vëmendshëm dhe të përgjegjshëm. Është një nga tiparet e fshehura që mund të ndihmojë në dallimin e një personi origjinal nga ai i rremë. Nëse do të ishit Robert Baratheon, personazhi nga shfaqja e njohur televizive dhe romanet fantastike Game of Thrones, atëherë me siguri mund ta humbisni natyrën e frikshme të gruas tuaj Cersei. Ajo do të ishte jashtëzakonisht e këndshme me ju ndërsa në të njëjtën kohë planifikon të ju vrasë. Cersei është gjithmonë e sjellshme me ata që mund të jenë të dobishëm për të, ndërsa Jon Snou është i respektueshëm me të gjithë ata që i takon.

 

Të fundit