spot_img

Artikuj të ngjashëm

Personat Negativë

Negativiteti kronik me plot gojën mund të ju vrasë dhe kjo është provuar shkencërisht. Mbretëreshat e dramës mund të shkatërrojnë jetën tuaj. Ne mendojmë se secili prej nesh ka pasur ndoshta një koleg toksik ose një mik i cili gjithmonë thith energjinë tonë.  Zakonisht fillojmë të ndjehemi të rraskapitur rreth këtyre njerëzve. Por ka më shumë gjëra që bëjnë njerëzit toksikë që do të na ndihmojnë t’i njohim ato.

Ne duam për të gjithë një mjedis të shëndetshëm dhe të lumtur në punë dhe në shtëpi dhe gjetëm 7 zakone të njerëzve toksikë për të cilat duhet të jemi në vëzhgim.

 

Manipulimi dhe kontrolli

Njerëzit toksikë manipulues në të vërtetë nuk janë të interesuar për ju ose ndjenjat tuaja. Ata thjesht përdorin këtë “armë” për t’ju kontrolluar që të mund të bëheni pjesë e planeve të tyre.

Mund të ekzistojnë disa mënyra për ta bërë këtë dhe madje nuk mund ta kuptoni manipulimin:

 • Ndryshojnë atë që ju thatë
 • Ju bëjnë të ndiheni sikur jeni të çmendur
 • Luajnë viktimën
 • Sillen në mënyrë agresive dhe ju detyrojnë të mbroni veten
 • Ju kërcënojnë

 

Nuk kërkojnë falje

Pavarësisht se çfarë bën një person toksik, nuk është faji i tyre. Është kaq e vështirë për ta që të merren me këtë. Ata shpesh do të fillojnë të grinden dhe të përpiqen të mbrojnë veten e tyre në vend që të thonë se u vjen keq.

Arsyet pse ata nuk mund të pranojnë gabimet e tyre mund të jenë të shumta:

 • Faljet mund të paraqesin një kërcënim për vetëvlerësimin e tyre
 • Turpi, për njerëzit toksikë, është i padurueshëm
 • Ata nuk duan të mbajnë përgjegjësi për veprimet e tyre
 • Ata preferojnë të ndiejnë zemërim dhe agresion për të ndier diçka pozitive

 

Projektimi i ndjenjave të tyre ndaj jush

Mund të jetë një zonjë në një turmë që i krijon idenë sikur po përqeshnin ndërkohë që qeshura mund të jetë shkaktuar një arsye krejt tjetër që s’ka lidhje me zonjën. Edhe nëse nuk ka asnjë lidhje me ju, një person toksik do të përpiqet të ju përfshijë disi dhe t’ju bëjë të mos ndiheni rehat për shkak të të menduarit negativ.

Kur bëhet fjalë për njerëzit toksikë:

 • Nëse nuk e njihni një person, thjesht qëndroni larg tyre.
 • Nëse është shoku juaj i ngushtë, përpiquni të tregoni vlerësim por sigurohuni që personi tjetër të dëgjojë dhe të kuptojë vërtet se sa i sinqertë është.

 

Shfaqen papritur

Është shembulli kur lodhesh kaq shumë nga një person, saqë nuk mund ta kontrolloni dot irritimin tuaj dhe të pyesni se çfarë ndodhi përsëri. Por asgjë nuk ndodhi. Ata thjesht krijuan një situatë negative në kokën e tyre vetë dhe tani duan të thithin energjinë tuaj.

Ëhtë më mirë të:

 • Mos u përfshini në argumente
 • Mos dëgjoni ose të mbroni veten
 • Nuk ka nevojë të keni të drejtë

 

Ju thirrin dhe qajnë

Po, të gjithë ne ndonjëherë kalojmë ditë të këqija, por kur bëhet zakon, është toksike. Duke ju thirrur çdo ditë ose çdo javë dhe duke u ankuar për gjithçka mund ta çmendë njeriun.

Në këtë rast:

 • Vendosni kufij dhe mos shpenzoni kohë me një person toksik.
 • Mos racionalizoni dhe mos provoni të shpjegoni se pse një person është gjithmonë negativ.
 • Kërkoni një ndikim më pozitiv dhe afrohuni tek njerëz më pozitivë.

 

Ata nuk pranojnë “Jo”

Njerëzit toksik me plot kuptimin e fjalës ju bëjnë të keni frikë të thoni jo. Ata ju kërkojnë diçka dhe nëse nuk pranoni, ata fillojnë t’ju manipulojnë për të marrë përgjigjen që ata dëshirojnë. Kjo ndodh sepse njerëzit toksikë nuk e kuptojnë se njerëzit e tjerë gjithashtu kanë limite.

 • Të thuash “Jo” është normale, veçanërisht kur e dini që nuk mund të mbani një premtim.
 • Të thuash “Jo” nuk duhet t’ju bëjë të ndiheni fajtor nëse e di që është vendimi i duhur.

 

Suksesi juaj është gjithmonë një torturë për ta.

Të paktën një herë në jetën tonë, secili prej nesh ka takuar ndoshta një person që zbehet në fytyrë kur mëson për suksesin tonë. Mund të jetë mik apo i afërm. Dhe kjo gjë dhemb. Ju dëshironi të ndani gëzimin me ta, por përkundrazi, ju merrni një shprehje të thatë.

Çarë duhet të bëni në këtë rast:

 • Nëse miku ose i afërmi juaj është toksik, është më mirë të minimizoni kontaktin me ta.
 • Vetëm ju mund të vendosni se sa afër dëshironi të jeni me këtë person toksik.

A dini mënyra të efektshme se si të merreni me njerëz toksikë? A mendoni se është karakteristikë e njeriut që është e mundur të rregullohet? Ju lutemi, ndani tregimet tuaja më poshtë!

 

 

 

Të fundit