HomeArtikujKompleksetPersonat që duan të na ndikojnë
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Personat që duan të na ndikojnë

A e keni gjetur veten ndonjëherë në një situatë kur keni blerë atë palën e njëqindtë të këpucëve të cilat nuk ju nevojiteshin? Epo, kjo është ndoshta sepse ju nuk e kuptoni se sa shpesh njerëzit përdorin truke ndikuese ndaj nesh. Lëvizni më poshtë për të zbuluar 7 mënyra se si mund të ndikoheni duke bërë atë që dëshirojnë të tjerët.

 

“Por të gjithë miqtë tuaj po e bëjnë këtë.”

Ekziston një shkencë e tërë se si ta detyroni dikë të blejë një send, kur ai / ajo nuk ka nevojë për të. Shitëset e dyqaneve shpesh i kushtojnë vëmendje pamjes dhe grupit shoqëror të klientit. Pra, nëse jeni student, nënë me pune ose amvise, ata do të thonë se “të gjithë personat si ju blejnë fustane të tilla”! Kështu funksionojnë promovimet e paguara në Instagram – ju ndiqni njerëz pak a shumë si ju, ata promovojnë diçka – ju ndiheni si të lënë pas dore dhe ju duhen ato që kanë ata!

 

Metoda “Kërko për më pak”

Ekziston një metodë në marketing e cila thotë që nëse merrni si përgjigje një jo, pyesni përsëri, por bëjeni kërkesën më të vogël dhe më të lehtë ose madje bëni diçka që të duket si një favor për personin, dhe shanset që personi tjetër të pranojë do të rriten shumë. Për shembull, nëse një bashkëpunëtor ju kërkon një $ 100, shanset për të thënë po janë të ulta. Por nëse ai ju pyet për një shumë më të ulët, le të themi 30 dollarë dhe ai premton t’i kthejë brenda një jave – shanset janë shumë më të larta, apo jo?

 

Përpjekje personale

Studiuesit nga Universiteti Shtetëror Sam Houston zbuluan se pjesëmarrësit e studimit kishin më shumë të ngjarë të pranonin të plotësonin një studim nëse përfshinte një mesazh të shkruar me dorë ku kërkohej ndihma e tyre. “Kjo flet për rëndësinë e një prekjeje personale,” thotë Jephtha Tausig-Edvard, një psikologe klinike në New York dhe Massachusetts. Pra, kur shitësi ju pyet për emrin tuaj, çfarë pune bëni, ose për kë po blini gjëra – ata po përpiqen të krijojnë një lidhje, që të duket si një person i kujdesshëm, sepse kjo e bën procesin e shitjes më të lehtë.

 

Qasje e vazhdueshme

Sipas studiuesve nga Universiteti Stanford, njerëzit nuk ndihen mirë kur refuzojnë të njëjtin person disa herë. Pra, nëse refuzoni një kërkesë, dhe atëherë i njëjti person ju afrohet më vonë me një kërkesë tjetër, ka më shumë të ngjarë të bini dakord! Studiuesit shpjegojnë se kjo ndodh sepse ndjeheni fajtorë ose ndjeheni sikur i keni zhgënjyer ata herën e parë.

 

Fitimet premtuese

Studiuesit nga Gjermania zbuluan se njerëzit kanë më shumë të ngjarë të bien dakord për diçka nëse dëgjojnë për një fitim personal në kërkesë. Ky mashtrim shpesh përdoret nga njerëz që po ndjekin qëllimet e tyre egoiste. Kështu që është e rëndësishme të jeni në gjendje të dallosh ofertat me të vërtetë fitimprurëse ose kërkesat e sinqerta të miqve nga ato të njerëzve që përpiqen t’ju mashtrojnë.

 

Gjithmonë mund të thuash “Jo”

Është diçka e fuqishme t’i ofrosh dikujt zgjedhjen të thotë jo. Duke u kujtuar se ata kanë liri dhe se nuk janë peng është gjithashtu një mashtrim shumë i njohur. Nëse dëgjoni “Nuk keni nevojë” ose “Kjo të shkon shumë, por varet nga ju që të vendosni.” Psikologët shpjegojnë se kjo teknikë ju kujton lirinë tuaj, ju bën të ndiheni rehat dhe dyfishon shanset që ju do të thoni po

 

Truku “3 herë PO”

Ekziston një teknikë e mirënjohur që mund të përdorni nëse dëshironi që një person të thotë po, bëni të paktën 2 pyetje të vogla për të cilat dini se do të merrni një përgjigje pozitive – dhe pastaj kërkojini personit të njëjtë një nder!

 

Siç thonë psikologët, ne i përmbahemi vlerave dhe sjelljes sonë dhe jemi të prirur të qëndrojmë të përkushtuar ndaj gjërave, duke iu përgjigjur pozitivisht kërkesave gjithnjë e më shumë. Nëse e gjeni veten duke thënë po për gjithnjë e më shumë gjëra – ata ju kanë zënë në kurth.

Të fundit