HomeFokus Personi me intelegjencë emocionale
spot_img

Artikuj të ngjashëm

 Personi me intelegjencë emocionale

 1. Ju vazhdimisht përpiqeni të kuptoni gjendjen njerëzore. Vini re gjithçka: mënyra se si dikush heziton para se të flasë, mënyra se si ndriçojnë sytë kur shohin dikë që duan. Ju shpesh vëreni të gjitha gjërat që njerëzit e tjerë nuk duket se i shohin dhe kërkoni të kuptoni logjikën dhe motivimin pas sjelljes së njerëzve. Ju dëshironi të kuptoni gjendjen e njeriut nga çdo kënd, sepse kjo ju ndihmon t’i jepni një ide dhe perspektivë jetës tuaj.
 2. Ju jeni kuriozë për mënyrën se si njerëzit e tjerë jetojnë. Ju pëlqen të bisedoni me njerëz nga kultura dhe prejardhje të ndryshme, sepse ju pëlqen të mësoni se si jetojnë njerëzit e tjerë. Ju pëlqejnë ndërveprimet në dukje të rastit me të huajt, sepse kështu mund të mësoni për njerëzit e tjerë.
 3. Ju jeni të vetëdijshëm për të metat dhe pikat tuaja të forta. Ju i dini gjërat që nuk ju bëjnë një person të përsosur dhe gjithashtu jeni të vetëdijshëm për gjërat që ju bëjnë me të vërtetë të shkëlqyeshëm. Ju e dini që keni një zakon të keq që shtyni projektet deri në minutën e fundit ose mbase e dini që nuk mund të komunikoni, por meqenëse jeni të vetëdijshëm për këto gjëra, përpiqeni të punoni mbi to.
 4. Eshtë më e rëndësishme të jetosh në moment sesa në të kaluarën ose në të ardhmen. Ju nuk besoni se të jetosh në të kaluarën ose të shpresosh për të ardhmen ka një vlerë, por vetëm në të tashmen e shihni vlerën e jetës. Ju preferoni të përjetoni ato që po ndodhin aktualisht sa më plotësisht të jetë e mundur, në vend që të rijetoni kujtimet e djeshme ose historitë e nesërme. Ju e keni pranuar të kaluarën tuaj për atë që është dhe e dini se nuk mund të ktheheni më, ashtu si e kuptoni që e ardhmja juaj është një ëndërr në të cilën ju pëlqen të jetoni për t’i dhënë vetes shpresë, por që nuk e keni përjetuar akoma.
 5. Mundoheni në mënyrë aktive të kuptoni hummoret tuaja dhe t’i ndryshoni ato kur ato janë negative. Kur zemëroheni, jeni të trishtuar ose xhelozë, ju jeni të vetëdijshëm për këto. Ndjeni emocionet tuaja pasi ato ndodhin me shpresën për të kuptuar pse ndjeheni në këtë mënyrë. Ju e kuptoni se emocionet janë mënyra sesi trupi juaj përpunon mendimet tuaja dhe për këtë arsye, përpiqeni të ndryshoni mendimet tuaja përpara se të reagoni pa e kontrolluar veten.
 6. Përballeni me njerëzit kur lindin probleme në vend që t’i lini të shkojnë. Kur lind një problem midis jush dhe një personi tjetër, ju do të preferonit ta trajtonit menjëherë, sesa të thoni që asgjë nuk ka ndodhur dhe të lini gjërat ashtu siç janë.
 7. Motivet tuaja vijnë nga vetja juaj, jo nga ndikimet e jashtme. Jetoni për veten tuaj dhe për motivimet e brendshme. Dëgjoni ato që thonë njerëzit, por në fund të fundit, ju do të kërkoni një jetë dhe rezultate bazuar në atë që dëshironi.
 8. Gjithmonë punoni për zhvillimin personal. Ju ndjeheni të shqetësuar kur jeta bëhet monotone, kështu që kur keni pushim, filloni të mendoni se si të dilni nga ajo monotoni. Ju filloni të merrni parasysh interesat, punën tuaj, miqtë, marrëdhëniet dhe si mund t’i bëni gjërat ndryshe për t’u përmirësuar.
 9. Ju me të vërtetë kënaqeni duke dëgjuar njerëz të tjerë dhe i ndihmoni ata të zgjidhin problemet e tyre. Ju keni aftësinë t’i bëni të tjerët të ndjehen të qetë dhe të pranuar në praninë tuaj. Kur ata janë rreth jush ndjehen sikur nuk mund të thonë asgjë ju nuk do t’i gjykoni ata për ato që kanë bërë, por përkundrazi do të dëgjoni dhe jepni këshilla konstruktive. Ju me të vërtetë ju pëlqen të lidheni me njerëzit, qofshin ata miqtë tuaj ose familjarët, ose njerëz të rastit që flasin me ju dhe dëgjoni se çfarë ndodh në jetën e tyre.
 10. Ju keni një natyrë empatike. Kur njerëzit flasin me ju për problemet që ata po përjetojnë, shpesh mund të ndjeni dhe kuptoni dhimbjen e tyre, edhe nëse është diçka që nuk e keni përjetuar personalisht. Ju mund të imagjinoni se si duhet të jetë për ta dhe si kjo pengesë po ndikon në pjesën tjetër të jetës së tyre.
 11. Ju jeni një kameleon shoqëror. Ndryshoni sjelljen tuaj bazuar në atë se kush jeni. Kjo nuk do të thotë që nuk jeni të sinqertë, por se jeni të vetëdijshëm për gjendjen shpirtërore të njerëzve të tjerë dhe përpiqeni të jeni në të njëjtën gjatësi vale.
 12. Dëgjoni instinktet tuaja dhe ata udhëzojnë kur merrni vendime të vështira. Sapo instinktet tuaja t’ju thonë se diçka nuk është në rregull, ju e dini se duhet të dëgjoni ato që trupi juaj ju thotë dhe të shikoni më thellë në situatë, përpara se të vazhdoni më tej.
 13. Ju nuk keni problem të thoni “jo faleminderit” nëse është e nevojshme. Aq sa i kuptoni dëshirat e të tjerëve dhe dëshironi t’i ndihmoni ata, ju gjithashtu kuptoni se çfarë është më e mira për ju. Ju nuk keni frikë nga ndjenjat e të tjerëve dhe u thoni jo atëherë kur duhet.
 14. Mund t’i kuptoni mirë njerëzit. Kuptoni se çfarë duan njerëzit ose çfarë mendojnë pa thënë asgjë.

 

Të fundit