HomeFokusPrindërimi i Mençur
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Prindërimi i Mençur

Shumë nëna ëndërrojnë të kenë një fëmijë gjenial. Por, pavarësisht nga të gjitha këshillat dhe truket për edukimin e fëmijëve, nuk ka një libër që të mëson saktë si ta rritësh një fëmijë. Nga ana tjetër, disa prindër nuk e kanë të nevojshme të lexojnë artikuj psikologjikë dhe forume prindërore, dhe shpesh herë rezulton që fëmijët e tyre shpesh të jenë geni të vegjël. Shkolla e Jetës vendosi të mësonte sekretin e tyre dhe zbuloi disa rregulla të rëndësishme.

Pavarësi mbështetjeje

Në disa familje, prindërit janë të bindur se fëmijët do të kenë sukses në jetë nëse ata besojnë se mund të bëjnë gjithçka. Por është shumë më e rëndësishme t’i bëjmë fëmijët të kuptojnë se mund të bëjnë gjithçka vetë. Falë këtij mentaliteti, fëmijët do të dinë se nuk çahet përpara vetëm duke ndjekur turmën por formojnë të ardhmen e tyre vetë.

 

Të gjitha gjërat në fillim janë të vështira përpara se të bëhen të thjeshta

Për t’u bërë i pavarur, përpjekjet e fëmijëve duhet të njihen dhe të inkurojahohen me interes. Nëse një fëmijë fillon një hobi të ri, në çdo moshë, prindërit e tyre duhet t’i mbështesin dhe t’i inkurajojnë. Nëse diçka nuk shkon mirë, të afërmit e rritur gjithmonë mund të thonë “Të gjitha fillimet janë të vështira”.

 

Besueshmëria është shpërblimi më i mirë

Pra, si duhet t’i shpërblejmë ato përpjekje? Jo me karamele, dhe kjo është e sigurt.
Ju duhet të mbani në mendje se një fëmijë mund të shpërblehet me besim. Nëse ai është plotësisht i besuar të bëjë një detyrë vetë, fëmija bindet se po bën një punë të mirë.

 

Pamja e jashtme nuk është gjithçka

Një tjetër dallim i rëndësishëm qëndron në faktin se gjenitë e ardhshme nuk janë kurrë të fokusuar në pamjen e jashtme. E vërteta është se mbajtja e fëmijës tuaj të pastër dhe të pastër nga jashtë merr shumë përpjekje dhe kohë nga prindi, si dhe fëmija. Prindërit e mençur e konsiderojnë e quajnë të padobishme për rritjen dhe zhvillimin personal të fëmijës, mbajtjen gjithmonë të rrobave të pastra. Fëmijëve nuk u intereson fare sesi duken.

 

Pranimi i rrëmujës

Fëmijët shpesh janë të rrethuar nga kaosi, i cili nuk i shqetëson prindërit e tyre të mençur. Ata e kuptojnë: fëmijët janë të çrregullt, thyejnë gjëra, derdhin gjithçka rreth tyre. Kjo është arsyeja pse, në vend që t’i bezdisin fëmijët e tyre për dhomat e tyre të rrëmujshme, u lejojnë atyre të jetojnë megjithatë ata e vlerësojnë rehatinë, duke u shpjeguar se pse rregullimi është i dobishëm për ta me kalimin e kohës.

 

Një moment u shterron energjia dhe atyre

Disa prindër mund të kalojnë gjithë ditën duke vrapuar dhe duke u thënë fëmijëve: “Mos u ngjitni!” “Mos e prekni këtë!” ose “Qetësohu!” Prindërit e mençur të fëmijëve të tillë energjikë e gjejnë të rëndësishme për fëmijët që ta lënë ata lirshëm sa janë ende të rinj. Në këtë mënyrë, si të rritur, ata do të jenë më të sigurt dhe këmbëngulës në të gjitha përpjekjet e tyre.

 

Tolerancë e mençur

Në të vërtetë, fëmijëve të zgjuar u lejohen shumë gjëra. Edhe një vizatim në muri shihet si një shenjë se një fëmijë ka potencialin artistik të një piktori të madh. Megjithatë, ekziston një vijë e kuqe që edhe fëmijët e tillë nuk duhet ta kalojnë: mosrespektimi i familjes së tyre. Ai mund të marrë vetëm një rrudhje vetulle nëse ai ngjyros macen tuaj rozë, por fyerja e një prindi do t’i kushtojë fëmijës një dënim shumë më të ashpër.

 

Babai komandon, po ashtu edhe mami

Respekti për prindërit mësohet që nga mosha e hershme. Çdo fëmijë në familje e di se prindërit e tij janë udhëheqës dhe çdo gjë që ai/ajo bën është më pak e rëndësishme. Prandaj, fëmijët kurrë nuk varen nga prindërit e tyre për të bërë ose për të marrë diçka, por në vend të kësaj ata përpiqen të arrijnë gjërat vetë.

 

Vetëpërmbajtja e fëmijës, ekziston!

Në vend që të ndëshkosh një fëmijë duke ia hequr diçka duarsh, është më mirë të vendosësh rregulla që u japin një përfitim të caktuar për një veprim të drejtë. Nëse një fëmijë nuk mendon ngushtësisht në lidhje me kufizimet dhe dënimet, ai mëson të korrigjojë sjelljen e tij për të mirën e tij.

 

Asgjë nuk shpëton pa u vënë re

Psikologët modernë ju këshillojnë që të mos lavdëroni fëmijën tuaj për ndonjë shkarravitje, duke stimuluar kështu zhvillimin e tij. Prindërit e gjenive të ardhshme megjithatë janë të bindur se çdo arritje duhet të shpërblehet. Edhe në qoftë se fëmija i sjell nënës së saj një pecetë me shkopinj të ngjyrosur në të, prindi duhet të gjejë një metodë dhe me krenari ta paraqesë atë si një pikturë në sytë e pjesës tjetër të familjes.

Të fundit