HomeFokusRuaji raportet tua
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Ruaji raportet tua

 

Jini përgjegjës për lumturinë tuaj

Ndaloni së kërkuari dikë tjetër për t’ju lumturuar. Mos prisni të gjeni gjysmën tuaj tjetër për t’ju kompletuar. Ju tashmë jeni një person i tërë! Koncepti i “gjysmës” që plotësohet, sado romantik të duket, fsheh një disavantazh: disavantazhi që nuk jeni të mjaftueshëm si person, që nuk keni vetë atë që ju nevojitet për të jetuar bukur. Ky është një gabim i madh! Sigurisht që ju jeni një person i plotë! Sigurisht që keni atë që ju duhet për të pasur lumturi dhe gëzim në jetën tuaj! Pra, është ndryshe të kërkosh një partner sepse ndihesh se e dëshiron dhe krejtësisht ndryshe të kërkosh një marrëdhënie sepse ndihesh i paplotë, i disavantazhuar dhe se të mungon diçka për të qenë mirë.

 

Ndal pritjen dhe jeto jetën tënde

Mos e vendos jetën në akull, përgjithësisht dhe në mënyrë të paqartë duke pritur “ditë më të mira”. Jetoni jetën tuaj sot, pavarësisht nëse keni një partner apo jo. Mësoni të shijoni gëzimet e vogla dhe të mëdha siç shfaqen në jetën tuaj të përditshme. Mësoni të krijoni momente të bukura në jetën tuaj edhe nëse nuk e keni gjetur njeriun tuaj. Mos bëni që gjithçka të varet nga fakti nëse jeni në një lidhje apo jo. Bëni programin tuaj, vendosni gëzim në jetën tuaj, vendosni miqësi, jetë shoqërore, hobi, interesa. Dhe kur të kaloni një kohë të mirë, kur të ndiheni bukur brenda, atëherë do të gjeni një marrëdhënie.

 

Filloni duke i vendosur kushte vetes dhe jo të tjerëve

Ju e keni kontrollin, jo të tjerët! Ju keni kontroll mbi atë që dëshironi, cilat janë vlerat tuaja dhe cilat janë standardet tuaja. Ju nuk jeni viktimë! Pra, mos e shikoni veten si të dobët ose si viktimë e dëshirave të të tjerëve. Ju do të vendosni kushtet tuaja – sepse në fund të fundit nuk mund të vendosni kushte për të tjerët. Pra, në vend që të përpiqeni të ndryshoni personin tjetër, për ta bërë atë të përshtatet në modelin tuaj të asaj që është marrëdhënia e duhur, ju do të sqaroni që në fillim se çfarë është ajo që dëshironi. Nëse personi tjetër e pranon, është mirë. Nëse jo…, shëndet dhe zemër të mirë! Për shkak se ju e dini se çfarë dëshironi, cilat janë kushtet dhe kushtet themelore për të pasur një marrëdhënie të kënaqshme. Nëse tjetri nuk përshtatet, nëse tjetri ka sjellje të keqe, atëherë ju nuk përpiqeni ta ndryshoni atë, as ta toleroni atë – ju e ndryshoni kursin! Ju largoheni dhe kërkoni diku tjetër për atë që ju përshtatet.

 

Mos harroni se dashuria shpesh shfaqet aty ku e prisni më pak

Mos thoni fraza absolute si “kurrë” dhe “gjithmonë”, të tilla si “Unë kurrë nuk do ta gjej marrëdhënien që dua në këtë qytet” ose “Unë do të jem gjithmonë në një mjedis pune që nuk ka njerëz të disponueshëm për një marrëdhënie”. Kur mendoni kështu, në terma absolutë, atëherë kufizoheni dhe nuk e lejoni veten të shohë të gjitha mundësitë që ekzistojnë rreth jush. Jini të përgatitur për të papriturat. Gjithmonë keni një dritare të hapur në zemrën tuaj, për të njohur personin e duhur kur e takoni. Shpesh dashuria është aty ku e prisni më pak: mund të jetë në një vend, në një situatë apo një person që as nuk mund ta imagjinoni! Kështu që mbajeni veten të hapur ndaj të gjitha mundësive.

 

Bëni një përpjekje

Askush nuk e gjeti dashurinë e jetës së tij apo një marrëdhënie të bukur nga divani i shtëpisë së tij! Nëse e kaloni fundjavën në shtëpi, nëse nuk dilni, nëse nuk bëni ndonjë përpjekje – përveçse të mendoni se sa dëshironi të keni një lidhje – nuk do të jeni në gjendje të gjeni atë që dëshironi. Pra, filloni me një përpjekje: të bëni jetën tuaj shoqërore, të dilni, të takoni njerëz në përgjithësi, jo me kriterin nëse ju bëjnë apo jo për një marrëdhënie. Filloni duke bërë një përpjekje për të buzëqeshur, për të pasur një humor të mirë dhe një qëndrim optimist ndaj jetës, sepse e gjithë kjo reflektohet në fytyrën tuaj, dhe personi para jush e kupton atë. Kur dilni me miqtë ose në një takim të parë, mos harroni se kjo është pikërisht ajo për të cilën keni dalë: të takoni njerëz të rinj dhe të kaloni një kohë të mirë. Ju nuk keni dalë për psikoterapi, për t’i treguar të gjitha problemet tuaja dhe të gjitha vështirësitë tuaja.

 

Rregulli 90%

Ky rregull thotë diçka të thjeshtë: jepni 90% të dëgjoni tjetrin, të kuptosh se çfarë dëshiron, si mendon, çfarë e motivon, çfarë i pëlqen. Jepini tjetrit 90% dashuri, mirëkuptim, bashkëpunim dhe komunikim. Jepini të gjitha në kontekstin e marrëdhënies tuaj. Por mbani një 10% për veten: për nevojat tuaja personale, ëndrrat, dëshirat. Mos e lini veten të humbni në marrëdhënie, mos e lini pas dore veten dhe të jepni gjithçka. Nëse i jepni të gjitha, tjetri do t’i marrë të gjitha dhe do të largohet. Kështu që mbaj edhe për vete.

 

I freskët

Mos u kap në rrjetat e frikës dhe mos bëj lëvizje dëshpërimi. Mos u përpiqni të shtrembëroni ato që personi tjetër po ju thotë qartë për t’iu përshtatur dëshirave tuaja. Nëse ai thotë qartë “Unë nuk dua të martohem dhe të krijoj një familje” dhe ju mendoni se do ta mundni atë dhe ai përfundimisht do të bëhet juaji, mendojeni përsëri! Mos u mundoni të kontrolloni tjetrin për të qetësuar frikën tuaj. Mos tregoni dëshpërim, tregoni interes. Tregoni veten tuaj të bukur. Tregoni besim në procesin e takimit. Dhe nëse nuk keni sukses, mos bëni lëvizje të dëshpëruara dhe spazmatike. Vazhdoni përpara në jetën tuaj, me besimin se do të gjeni personin që dëshironi.

 

Të duash veten

Sado klishe të duket, kjo është e vërteta më e madhe në fushën e marrëdhënieve! Nëse ju nuk e doni, nëse ju nuk e vlerësoni, nëse ju nuk e respektoni veten tuaj të parët, si do ta bëjë dikush tjetër këtë për ju? Çdo marrëdhënie fillon me dy anëtarët e saj që e duan njëri-tjetrin individualisht. Sigurisht, nuk po ju them që të jeni partiak, egoist dhe narcisist – në asnjë mënyrë! Por ju duhet të keni dashuri dhe besim të shëndetshëm në veten tuaj, në mënyrë që të mos kërkoni nga tjetri. Kur e doni veten, kur jeni mirë me veten, tjetri e pranon atë, e vlerëson, ju vlerëson juve dhe kështu mund t’ju dojë.

Të fundit