HomeArtikujÇrregullimet emocionaleShenjat e abuzimit emocional
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Shenjat e abuzimit emocional

Disa shenja abuzimi, të tilla si shenjat në trup nga dëmtimi fizik, janë të lehta për tu vërejtur. Format e tjera të abuzimit mund të jenë më të vështira për t’u parë ose kuptuar. Disa shenja të abuzimit emocional mund të jenë të dukshme nga situata e jashtme, por një personi në atë situatë mund t’i marrë malli për ta ose të mos jetë i vetëdijshëm se situata është abuzive fare. Abuzimi emocional dhe mendor përfshin një person që vepron në një mënyrë për të kontrolluar, izoluar ose trembur dikë tjetër. Forma e abuzimit mund të jetë deklarata, kërcënim ose veprim, dhe mund të ketë një model ose rregullsi të sjelljes. Mësoni më shumë rreth shenjave dhe situatave në të cilat mund të ndodhë abuzimi emocional mund t’i ndihmojë njerëzit të identifikojnë situatën e tyre dhe të kërkojnë ndihmën që u nevojitet.

 

Ku ndodh abuzimi?

Njerëzit abuzivë kanë tendencë të abuzojnë me ata me të cilët janë shumë të afërt. Për shembull, mund të jetë partneri i tyre që ata po abuzojnë. Sidoqoftë, abuzimi emocional mund të ndodhë edhe në lloje të tjera marrëdhëniesh. Kjo perfshin:

 • me një partner biznesi ose anëtar të afërt të ekipit
 • me një prind
 • me një kujdestar
 • me një mik të ngushtë tek i cili mbështetet një person

Siç vëren Shoqata Kombëtare e të Mbijetuarve të Të Rriturve nga Abuzimi i Fëmijëve, abuzimi emocional dhe mendor mund të jetë shumë delikat disa herë. Personi madje mund të mos e vërejë që dikush po i manipulon. Essentialshtë thelbësore të identifikohen këto modele dhe të përpiqen t’i japin fund atyre. Abuzimi emocional merr forma të ndryshme por mund të ndahet në një nga disa kategori në varësi të asaj që personi abuziv po përpiqet të bëjë. Ne mbulojmë disa nga këto lloje abuzimesh në seksionet më poshtë.

 

Kontrolli

Sjellja kontrolluese është një flamur i kuq në çdo marrëdhënie. Shembuj të sjelljes kontrolluese përfshijnë:

 • bërja e kërkesave ose urdhrave dhe pritja që ato të përmbushen
 • marrja e të gjitha vendimeve, madje anulimi i planeve të tjetrit pa pyetur
 • duke monitoruar vazhdimisht vendndodhjet e një personi tjetër
 • duke insistuar në thirrje të rregullta, tekste ose fotografi që detajojnë se ku ndodhet personi, dhe madje duke u paraqitur në këto vende për t’u siguruar që nuk janë duke gënjyer
 • duke kërkuar përgjigje të menjëhershme nga thirrjet ose mesazhet
 • ushtrimi i kontrollit financiar mbi tjetrin, si p.sh. duke mbajtur llogari në emër të tyre ose vetëm duke i dhënë një ndihmë personit tjetër
 • spiunuar duke kaluar në telefonin e personit, duke kontrolluar historinë e tyre të internetit, ose duke parë komunikimet e tyre me të tjerët
 • duke pasur një rregull që kërkon fjalëkalimet e personit për telefonin e tij, llogaritë e mediave sociale dhe postën elektronike në çdo kohë
 • duke e trajtuar personin sikur të jetë fëmijë, duke përfshirë duke i thënë se çfarë të hajë, çfarë të veshë ose ku mund të shkojë
 • bërtitja, e cila shpesh është një taktikë trembëse dhe mund të jetë një mënyrë për një person abuziv për të lënë të njohur tjetrin se kush kontrollon
 • duke përdorur frikën e personave të tjetrit; njerëzit abuzivë shpesh do të manipulojnë frikën e një personi për t’i kontrolluar ato
 • mosmbajtja e dashurisë; abuzuesit mund të ndëshkojnë një person për sjellje “të keqe” duke mos mbajtur dashuri ose duke i bërë ata të ndjehen se nuk meritojnë dashurinë
 • dhënia e dhuratave të tepruara me nënkuptimin se këto dhurata mund të zhduken në çdo kohë, ose si një kujtesë se çfarë do të humbnin nëse largoheshin nga marrëdhënia

 

Turpi

Njerëzit abuzivë mund të përpiqen ta bëjnë një person të ndiejë turp për mangësitë e tyre ose të ndjehet sikur janë shumë më keq për këto mangësi. Kjo merr shumë forma, përfshirë:

 • Ligjerata: Personi abuziv mund të japë leksione në lidhje me sjelljen e personit tjetër, në një mënyrë për të bërë të qartë se personi tjetër është inferior.
 • Shpërthime: Kjo gjithashtu përfshin aspekte të kontrollit. Të mos bësh atë që dëshiron një person abuziv mund të rezultojë në shpërthim të sjelljes së zemëruar prej tyre. Bothshtë njëkohësisht një mënyrë për të kontrolluar personin dhe për t’i bërë ata të ndiejnë turp për “mos dëgjimin”.
 • Gënjeshtra: Njerëzit abuzivë mund të gënjejnë haptazi, duke i thënë personit mendime të rreme nga miqtë e tyre për sjelljen e tyre “të keqe”.
 • Pushime: Njerëzit abuzivë mund të lënë një situatë në vend që ta zgjidhin atë. Në një mosmarrëveshje në shtëpi, për shembull, ata mund të vërejnë se si tjetri është “i çmendur”. Kjo mund t’ia hedhë tërë fajin personit tjetër dhe t’i bëjë ata të ndihen të turpëruar, ndërsa gjithashtu nuk e zgjidhin kurrë çështjen.
 • Trivializues: Nëse personi tjetër dëshiron të flasë për çështjet ose problemet e tyre, personi abuziv mund t’i kritikojë ata madje se kanë këtë çështje ose t’u thotë atyre se po bëjnë një punë të madhe nga asgjëja.

 

Faji

Faji zakonisht buron nga ndjenja e pasigurisë së personit abuziv. Duke fajësuar të tjerët, ata nuk kanë pse të ndiejnë mangësitë e tyre. Kjo mund të marrë shumë forma, të tilla si:

 • Xhelozia: Xhelozia mund të jetë një taktikë abuzimi. Personi abuziv mund të ballafaqohet rregullisht me tjetrin për bisedë ose “flirtim me” njerëz të tjerë. Ata mund të akuzojnë personin tjetër se i tradhton rregullisht.
 • Duke luajtur viktimën: Personi abuziv mund të përpiqet t’i kthejë tryezat personit tjetër duke i fajësuar ata për çështjet që personi abuziv nuk ka trajtuar. Ata madje mund të akuzojnë personin tjetër si abuziv në marrëdhënie.
 • Veza e personit në: Personi abuziv tipikisht di të zemërojë tjetrin. Ata mund t’i irritojnë derisa personi të mërzitet, dhe më pas t’i fajësojnë se janë mërzitur.

 

Poshtërimi

Pjesën më të madhe të kohës, veprimet ose fjalët e një personi abuziv duket se nuk i shërbejnë qëllimit tjetër pos poshtërimit të tjetrit. Kjo lloj sjellje përfshin:

 • Thirrja e hapur e emrit: Njerëzit abuzivë mund ta quajnë haptazi tjetrin budalla, “një idiot”, ose emra të tjerë të dëmshëm. Nëse përballen, ata mund të përpiqen ta kalojnë atë si sarkazëm.
 • Shaka ose sarkazëm: Edhe pse sarkazma mund të jetë një mjet për lëshimin komik nëse të dy njerëzit e shijojnë shakanë, ndonjëherë, njerëzit abuzivë maskojnë vërejtjet e tyre nënçmuese si sarkazëm. Nëse personi tjetër ndihet i ofenduar, ai abuziv mund të tallet me ta edhe më tej për “mungesën e sensit të humorit”.
 • Nofka të dëmshme: Nofkat ose emrat e kafshëve shtëpiake mund të jenë normale në marrëdhënie. Sidoqoftë, një emër që dhemb është i papranueshëm.
 • Shfaqje publike: Njerëzit abuzivë mund të zgjedhin haptas përleshje në publik, vetëm për të fajësuar personin tjetër nëse zemërohen. Ata gjithashtu mund të zgjedhin personin tjetër ose të tallen haptazi me ta në një mjedis shoqëror.
 • Patronizimi: Kjo mund të përfshijë bisedën me një person tjetër për përpjekjen për të mësuar diçka të re, ose duke e bërë të qartë se personi “nuk është në nivelin e tyre”.
 • Fyerje për pamjen e jashtme: Një person abuziv mund të fyejë pamjen e tjetrit përreth të tjerëve.
 • Mashtrimi: Njerëzit abuzivë mund të mashtrojnë partnerët e tyre për t’i lënduar ose poshtëruar ata, ose për të lënë të kuptohet se ata janë shumë të dëshirueshëm.

 

Parashikueshmëria

Njerëzit abuzivë mund të duket se i bëjnë situatat kaotike për asnjë arsye tjetër përveç se për ta mbajtur tjetrin nën kontroll. Sjelljet e paparashikueshme mund të përfshijnë:

 • ndryshime drastike të humorit, të tilla si nga të qenit shumë i dashur deri në plot tërbim dhe prishja e gjërave
 • shpërthime emocionale
 • duke filluar argumente për sa duket pa arsye
 • vetë-kontradikta, të tilla si bërja e një deklarate që bie ndesh me atë që ata sapo thanë
 • ndezja e gazit, të tilla si mohimi i fakteve ose bërja e tjetrit të ndjehet sikur nuk e mban mend situatën si duhet
 • duke vepruar me dy fytyra, të tilla si të qenit sharmant në publik, por duke ndryshuar plotësisht minutën kur kthehen në shtëpi

 

Izolimi

Njerëzit abuzivë gjithashtu veprojnë në shumë mënyra për ta bërë tjetrin të ndihet i izoluar nga të tjerët, përfshirë:

 • duke i thënë një personi tjetër se nuk mund të kalojnë kohë me miqtë ose familjen
 • duke fshehur çelësat e makinës së personit
 • vjedhja, fshehja, apo edhe shkatërrimi i telefonit celular ose kompjuterit të personit
 • duke u tallur ose nënçmuar miqtë ose familjen e personit, duke e bërë personin tjetër të ndihet keq për të kaluar kohën me ta
 • duke marrë të gjithë kohën e lirë të personit
 • mbyllja e personit në një dhomë ose shtëpi

 

Çfarë të bëjmë

Kushdo që mendon se rrezikohet menjëherë nga dëmtimi fizik duhet të përpiqet të telefonojë në 911. Kushdo që po sheh shenjat e abuzimit emocional, por nuk është në rrezik të menjëhershëm, duhet të kërkojë ndihmë. Linja Telefonike Kombëtare e Dhunës në Familje ofron ndihmë anonime përmes telefonit, tekstit, apo edhe bisedës në internet. Linja telefonike është e disponueshme 24/7 dhe mund të ndihmojë një person të gjejë një strehë ose shërbime të tjera. Kjo përfshin hapa të tillë si:

 • Vendosja e kufijve me personin abuziv: Kjo përfshin ngritjen në këmbë të vetes në çdo shkallë të nevojshme për të ndaluar abuzimin. Në shumë raste, kjo përfshin përfundimin e një marrëdhënieje ose ndërprerjen e lidhjeve me një partner dhe kurrë mos folur më me ta.
 • Ndryshimi i përparësive: Njerëzit abuzivë manipulojnë ndjenjën e simpatisë së një personi, shpesh deri në pikën që ata janë duke lënë pas dore veten ndërsa kujdesen për personin abuziv. Shtë e rëndësishme t’i jepni fund këtij zakoni dhe të filloni të vendosni përparësitë e veta në radhë të parë.
 • Merrni ndihmë profesionale: Kërkimi i ndihmës profesionale afatgjatë në formën e grupeve të terapisë dhe mbështetjes mund të forcojë vendosmërinë e një personi dhe t’i ndihmojë ata të besojnë se nuk janë vetëm në rimëkëmbjen nga abuzimi.
 • Plani i daljes: Kushdo që mendon se është në një situatë abuzive emocionale duhet të ketë gjithashtu një plan për të dalë nga situata kur të vijë koha. Puna me ata që i duan dhe i mbështesin ata mund ta ndihmojë këtë plan të ndihet më i fortë dhe mund ta ndihmojë personin të marrë masa kur të jetë koha e duhur.

 

Përmbledhje

Abuzimi emocional merr forma të ndryshme dhe mund të jetë shumë më delikat se format e tjera të abuzimit. Kushdo që sheh shenjat e abuzimit emocional duhet të kërkojë ndihmë në çdo mënyrë me të cilën ndihet mirë. Besimi te një profesionist ose një mik i ngushtë mund t’i ndihmojë ata të shkojnë drejt një të ardhmeje në të cilën ata mund të largohen nga situata.

 

Të fundit