HomeArtikujKompleksetShkaqet e zakonshme të harresës
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Shkaqet e zakonshme të harresës

Rrëshqitjet e kujtesës janë rënduese, frustruese dhe nganjëherë shqetësuese. Kur kjo ndodh më shumë seç duhet, mund të shkaktojnë frikën e demencës së afërt ose sëmundjes së Alzheimerit. Por ka disa shkaqe të harresës të cilat mund të shërohen. Këtu keni gjashtë ato të zakonshme.

Mungesa e gjumit

Mungesa e gjumit të mjaftueshëm është ndoshta shkaku më i madh i harresës. Shumë pak gjumë mund të çojë gjithashtu në ndryshime të humorit dhe ankth, të cilat nga ana tjetër kontribuojnë në problemet me kujtesën.

Medikamente

Ilaqet kundër depresionit, disa ilaçe të presionit të gjakut dhe ilaçe të tjera mund të ndikojnë në memorie, zakonisht duke shkaktuar qetësim ose konfuzion. Kjo mund ta bëjë të vështirë për t’u kushtuar vëmendje të madhe gjërave të reja. Bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj nëse dyshoni se një ilaç i ri po heq avantazhin e kujtesës.

Tiroide aktive

Një tiroide ngatërrestare mund të ndikojë në kujtesë (si dhe të prishë gjumin dhe të shkaktojë depresion, që të dy mund të jenë shkaqe të harresës). Një test i thjeshtë gjaku mund të tregojë nëse tiroidi po e bën punën e saj si duhet.

Alkooli

Pirja e shumtë e alkoolit mund të ndërhyjë në kujtesën afatshkurtër, edhe pasi efektet e alkoolit të jenë shkëputur. Edhe pse “shumë” ndryshon nga një person në tjetrin, është më mirë të mbështeteni me rekomandimin e jo më shumë se dy pijeve në ditë për burrat dhe jo më shumë se një në ditë për gratë. Një pije përgjithësisht përcaktohet si 1.5 ounces (1 gotë e shtënë), 5 ounces verë, ose 12 ounces e birrës.

Stresi dhe ankthi

Cdo gjë që e bën më të vështirë përqendrimin dhe mbyllja e informacionit dhe aftësive të reja mund të çojë në probleme të kujtesës. Stresi dhe ankthi a luajn rol gjithashtu. Të dy mund të ndërhyjnë me vëmendjen dhe të bllokojnë formimin e kujtimeve të reja ose marrjen e të vjetrave.

Depresioni

Shenjat e zakonshme të depresionit përfshijnë një trishtim të ngulfatshëm, mungesë ngarje dhe zvogëlimin e kënaqësisë për gjërat që ju pëlqejnë zakonisht. Harrimi mund të jetë gjithashtu një shenjë depr— ose pasojë e tij.

Nëse vëreni se keni mungesë të kujtesës, ia vlen të bisedoni me mjekun tuaj për të parë nëse ndonjë nga shkaqet është në themel të problemit. Diqka si të keni më shumë gjumë, ndërrimi i një ilaçi ose një program për zvogëlimin e stresit mund ta rikthejnë kujtesën tuaj në rrugën e duhur.

 

Të fundit