HomeFokusShpirti Besnik
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Shpirti Besnik

Një nga vlerat më të mëdha thelbësore që një person mund të ketë, si në botën e biznesit ashtu edhe në jetën tonë personale është besnikëria. Fatkeqësisht, shumë njerëz këto ditë e nënvlerësojnë fuqinë e saj dhe i japin përparësi interesave të tyre dhe jo besnikërisë. Besnikëria është angazhim dhe përkushtim. Është një përbërës thelbësor i çdo biznesi të suksesshëm, si dhe çdo i marrëdhënieje afatgjatë. Marrëdhëniet tona profesionale dhe personale duhet të ndërtohen mbi besimin, respektin dhe empatinë, të cilat janë elementët më të rëndësishëm të besnikërisë. Më poshtë janë renditur nëntë të vërteta befasuese që mund të mos i dini për thelbin e besnikërisë.

 

Besnikëria është e rrallë.

Mjerisht, në ditët e sotme, besnikëria është jashtëzakonisht e vështirë për t’u gjetur. Në botën e sotme, shumica e njerëzve janë shumë të zënë me përpjekjet për të kuptuar se si të mbijetojnë, dhe ata e harrojnë rëndësinë e kontaktit të vërtetë njerëzor. Ne jemi vazhdimisht të detyruar të garojmë me njëri-tjetrin, gjë që ndonjëherë na bën të tradhtojmë njëri-tjetrin që të mund të fitojmë. Por, a ka vërtet fitues, nëse shtypim çdo moral dhe besim që na shfaqet në rrugë?

 

Të jesh besnik është një sfidë e vështirë.

Shpesh, nëse atmosfera përreth nesh është armiqësore ose e pafavorshme, të qenurit besnik mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë. Sidoqoftë, pavarësisht situatës, besnikëria gjithmonë do t’ju garantojë një ndërgjegje të pastër dhe një gjumë të qetë. Kjo ju lejon të jeni të vërtetë me veten dhe për vlerat tuaja, që është diçka që shumë njerëz nuk mund ta thonë për vetën këto ditë.

 

Besnikëria nuk duhet të jetë kurrë e nënshtruar.

Të jesh besnik do të thotë të jesh i mendueshëm, i përkushtuar dhe i ndjeshëm. Por nuk do të thotë të jesh naiv. E vërteta e ashpër është se madje edhe njerëzit që i duam më shumë janë të aftë të na tradhtojnë. Kjo është arsyeja pse ne duhet të jemi gjithmonë të ndërgjegjshëm dhe të zgjedhim me kujdes kujt t’i besojë. Asnjëherë mos lejoni që besnikëria juaj të bëhet skllavëri. Nëse njerëzit nuk mund ta vlerësojnë atë që po sillni në tryezë, thjesht lërini të hanë vetëm.

 

Ju duhet të jeni besnikë edhe ndaj së kaluarës.

Zgjedhjet dhe gabimet tona të së kaluarës janë ato që na bënë njerëzit që jemi sot. Asnjëherë nuk duhet të fshihemi ose të vrapojmë nga e kaluara jonë. Përkundrazi, ne duhet ta pranojmë atë dhe të jemi besnikë ndaj saj. Në fund të fundit, nëse nuk do të ishte për vendimet tona të mëparshme dhe rrëzimet tona të së kaluarës, ne nuk do të ishim në gjendje të mësonim mësimet e rëndësishme të jetës që njohim sot.

 

Besnikëria kërkon integritet.

Ju nuk mund të jeni besnikë ndaj shefit tuaj dhe të mos jeni besnikë ndaj familjes tuaj ose anasjelltas. Nëse jeni një person i vërtetë, besnik, atëherë do t’i trajtoni të gjithë me të njëjtin respekt dhe konsideratë. Përndryshe, thjesht po mashtroni veten sikur e dini se çfarë do të thotë vërtet besnikëria.

 

Ka njerëz që nuk duhet t’u besoni kurrë.

Fatkeqësisht, ka shumë njerëz të cilëve nuk duhet t’u besoni kurrë e as t’u jeni besnikë. Këta janë ata që në mënyrë të pafajshme tradhtojnë të tjerët. Për më tepër, këta janë njerëzit që i bëjnë gënjeshtrat dhe mashtrimet të duken si lojëra fëmijësh. Ata pa kujdes bien në një rrjet gënjeshtrash dhe pa asnjë problem i përfshijnë në këtë të gjithë përreth tyre.

 

Besnikëria shkon paralelisht me mirënjohjen.

Një person besnik është një person mirënjohës. Mosmirënjohësit më së shpeshti kanë tendencë të jenë të pabesë. Siç u përmend më lart, njerëz të tillë nuk e meritojnë sinqeritetin tuaj, besimin tuaj dhe besnikërinë tuaj. Ata nuk meritojnë asnjë shans të dytë dhe kompromise. Gjithmonë duhet të shpërbleni besnikërinë me besnikëri dhe pabesinë me distancë.

 

Tradhtia nuk vjen kurrë nga armiqtë tuaj.

E vërteta më e dhimbshme për besnikërinë është se ata që e prishin atë janë zakonisht njerëzit që i duam dhe u besojmë më shumë. Por kur dikush thyen besimin tuaj, është koha kur ju e kuptoni se kush është i vërtetë me ju. Dhe është koha kur mësoni rëndësinë e faljes. Falja e dikujt që ju tradhtoi dhe falja e vetvetes që i lejuat ata, është një nga sfidat më të vështira që jeta na sjell.

 

Besnikëria të shpaguan.

Të jesh besnik gjithmonë ju shpërblehet. Ndonjëherë, mund të duket sikur askush nuk e vlerëson origjinalitetin tuaj, por kjo nuk do t’ju ndalojë për të qëndruar të vërtetë ndaj vlerave tuaja thelbësore. Njerëzit që përqafojnë besnikërinë e tyre edhe kur duket e pamundur janë njerëz të denjë për admirim dhe respekt. Asgjë nuk krahasohet me një shpirt besnik, të vërtetë.

 

 

Të fundit