HomeArtikujÇrregullimet emocionaleSi mund të përballojmë këto kohëra të pasigurta?
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Si mund të përballojmë këto kohëra të pasigurta?

Nuk është sekret që ne jetojmë në një botë gjithnjë e më të pasigurt – qoftë politike, shoqërore apo mjedisore. Si një psikolog që specializohet në fushën e ankthit, Timothy J. Legg është shumë mirë i njohur se si duket kur njerëzit nuk e dinë se çfarë do të vijë më pas. Kështu që pyetja mbetet: Si mund të përballojmë këto kohëra të pasigurta?

 

Këshilla e parë: Rregullimi emocional i bazuar në frymë dhe meditim

Pavarësisht nëse shikoni lajme apo ndiheni të shqetësuar ndërsa jeni në media sociale, fryma juaj është gjithmonë aty për t’ju ndihmuar të rregulloni ankthin tuaj natyror (apo edhe zemërimin). Frymëmarrja e thellë mund të ndihmojë në nxitjen e ndjenjave të sigurisë, megjithëse hilja me këtë metodë është qëndrueshmëria në praktikë. Merrni parasysh të praktikoni për pesë deri në dhjetë minuta në ditë, përveç sa herë që filloni të ndjeni se ankthi juaj rritet, shkruan Healthline.

Ka shumë teknika meditimi që mund të ndihmojnë. Megjithatë, për t’ju ndihmuar të filloni, merrni parasysh hapat e mëposhtëm:

Shtrihuni ose uluni në një karrige (mund të mbyllni sytë nëse dëshironi).

Merrni frymë

Pastaj, nxirrni frymën

Përsëriteni për afërsisht 5-10 minuta

Praktikoni frymëmarrjen e thellë gjatë gjithë ditës, aq sa keni mundësi

 

Këshilla e dytë: Mësoni të merrni përsipër vetëvlerësimin tuaj

Mund të jetë e lehtë të lejosh që mesazhet e shumta socio-politike fanatike të kenë një efekt në mënyrën se si e shikon vetëvlerësimin tënd. Dhe lejimi që këto mesazhe të ndikojnë në mënyrën se si e shihni veten mund të çojë në ankth. Ndërsa këto mesazhe mund të mos ndalen, ju mund të merrni përsipër vetëvlerësimin tuaj duke mësuar të flisni me veten tuaj me mirësi dhe dinjitet. Në kohën e agjitacionit dhe agresionit sociopolitik, të jesh mirë me veten është jashtëzakonisht e rëndësishme – kjo është veçanërisht e vërtetë nëse jeni nga një grup shoqëror i margjinalizuar historikisht. Mos harroni, bisedat negative nga të tjerët nuk ju përcaktojnë. Ju përcaktoni vetëvlerësimin tuaj.

 

Këshilla e tretë: Dëgjoni me jo reaktivitet

Ne jemi dëgjues mjaft reaktivë, pra dëgjojmë që të përgjigjemi më shumë sesa të dëgjojmë të kuptojmë. Në epokën e paragjykimeve edhe në mediat sociale, ne vazhdimisht po kërkojmë të vlerësojmë atë që dimë tashmë në mënyrë që të ruajmë sigurinë për botën përreth nesh. Sidoqoftë, ankthi mund të rritet kur të takohemi me njerëz që kanë pikëpamje të ndryshme nga tonat.

Atëherë, si i trajtojmë këto situata?

Përgjigja e shkurtër është praktikimi i dëgjimit jo reaktiv. Kjo mund të zbatohet për çdo situatë, përfshirë edhe kur bashkëveprojmë me njerëz që kanë besime të ndryshme politike ose shoqërore sesa tonat.

Previous article
Next article

Të fundit